Șeful MI6: Putin a încheiat o înțelegere cu Prigojin pentru „a-și salva pielea”

Șeful agenției britanice de informații, MI6, a declarat miercuri că președintele Rusiei, Vladimir Putin, a „încheiat o înțelegere” cu Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, în timpul rebeliunii eșuate a acestuia de luna trecută.
Comentariile făcute de Richard Moore, șeful MI6, într-un discurs rar la Praga, în cadrul unui eveniment găzduit de Politico, oferă informații din partea unui oficial occidental din domeniul serviciilor de informații cu privire la revolta uimitoare, dar de scurtă durată, a lui Evgheni Prigojin.
„Cred că probabil se simte sub o anumită presiune”, a spus Moore despre Putin, vorbind la reședința ambasadorului britanic din capitala cehă. „Prigojin a fost creatura lui, creat în totalitate de Putin, și totuși s-a întors împotriva lui. El chiar nu a ripostat față de Prigojin. A făcut o înțelegere pentru a-și salva pielea, folosind pârghia liderului din Belarus.”
Moore a reflectat, de asemenea, asupra naturii amețitoare a marșului brusc al forțelor Wagner spre Moscova și asupra rapidității cu care s-au oprit, precum și asupra faptului că Prigojin pare să fi scăpat, pânî la proba contrarie, de soarta sumbră a multor critici ai Kremlinului.
Locul în care liderul Wagner se află sa a fost în mare parte incert de la revoltă. Se știe că a petrecut câteva zile în Rusia după aceea, iar un videoclip postat miercuri pe Telegram pare să îl arate în Belarus. The New York Times a verificat înregistrarea video, care a fost făcută marți seară într-o tabără Wagner improvizată la aproximativ 80 de kilometri sud-est de capitala belarusă, Minsk.
„Prigojin a început în acea zi ca trădător la micul dejun și grațiat până la cină. Iar câteva zile mai târziu a fost invitat la ceai”, a declarat Moore în fața audienței. „Așadar, sunt unele lucruri pe care chiar și șeful MI6 le găsește puțin cam greu de interpretat, în ceea ce privește cine este înăuntru și cine este afară”.
Săptămâna trecută, Putin a declarat că trupele Wagner ar putea continua să lupte alături de armata rusă în Ucraina, dar fără liderul lor.
„Este clar că se află sub presiune”, a spus Moore despre Putin. „Nu lași un grup de mercenari să avanseze pe autostradă spre Rostov și să ajungă la mai puțin de 125 de kilometri de Moscova, decât dacă nu ai prevăzut cu adevărat că acest lucru se va întâmpla.”
Moore nu a fost singurul oficial britanic care a luat miercuri cuvântul în legătură cu situația lui Vladimir Putin. James Cleverly, ministrul de Externe al Marii Britanii, vorbind la Forumul de securitate Aspen, a declarat că, indiferent de „modul în care Putin încearcă să o manevreze, o tentativă de lovitură de stat nu este niciodată un aspect bun”.
El a mai spus că detaliile fisurilor din rândul elitelor rusești sunt limitate, dar că există „indicatori că lucrurile nu stau bine”.
Rusia s-a retras din Afganistan deoarece presiunea internă rusă a devenit insurmontabilă, a spus Cleverly, referindu-se la conflict sovietic de zece ani care s-a încheiat în 1989. „Și vedem acum unele dovezi că se întâmplă un lucru similar”, a adăugat el.