Edilii orașelor din România avertizează că reducerea cheltuielilor va bloca activitatea din primării și ar pune în pericol proiectele europene

24 aprilie 2023, 09:07

În urma cu ceva timp s-a dat acea ordonață privind echipele de proiecte din fonduri europene, tocmai pentru a susține acele echipe pe care fiecare primărie le are pentru finalizrea proiectelor din fonduri europene, a spus Adrian Teban, preşedinte, Asociaţia Oraşelor din România.

El a adăugat că ”doar în urma cu 2 săptămâni am primit de la guvern numărul de posturi aprobate pentru fiecare oraș. Acest număr de posturi a fost trimis prin prefecturi, dacă erau probleme trebuia că numărul de posturi să fie dimensionat corespunzător. Pe de altă parte, cu ceva timp în urmă aveam OUG pe echipele pentru fondurile europene”, a spus Adrian Teban, preşedinte, Asociaţia Oraşelor din România.

”Intervine într-un moment nepotrivit, unii au de încheiat proiecte vechi și avem pregătite proiecte, nu am putea acum să schimbăm chirurgical lucrurile”, a precizat Gheorghe Baciu, primar Slănic, Moldova.

”Înghețarea angajărilor nu cred că e eficientă. Se pensionează contabilul șef, nu ai voie să angajezi. Pleacă juristul, arhitectul, nu ai voie să angajezi”, a explicat Dănuț Groza, primar Sînnicolau Mare.

”Oricum facem reduceri masive de la cheltuielile materiale și de personal”, a spus Aurelia Fedorca, primarul oraşului Negreşti, Maramureș.

 

Proiectul de ordonanță de urgență apărut în spațiul public pe surse cu câteva zile în urma prevedea, pe lângă înghețarea angajărilor și salariilor la stat, restrictii la achizițiile de mașini și mobilă în instituții, dar și interzicerea cumulului pensiei cu salariul.

Potrivit Asociaţiei, primarii oraşelor mici și mijlocii au nevoie de mai mulţi bani de la Guvern pentru a acoperi unele ajustări de prețuri din contractele de achiziție publică.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă