Economia americană, sub presiune. Împrumuturile masive ale SUA pot genera o criză la nivel global

20 mai 2024, 14:01

Împrumuturile uriașe ale Statelor Unite ale Americii reprezintă un pericol pentru economia nord-americană. Specialiștii în economie susțin însă că efectele unei crize americane se vor resimți la nivel mondial.

În ultimele 12 luni, guvernul federal american a cheltuit două trilioane de dolari, mai exact 7,2% din PIB. Suma e mai mare decât cea adunată din taxe și impozite. Acesta este motivul pentru care America a ajuns să se împrumute masiv.

Cum deficitul nu a mai fost sub 3% din PIB din 2015, anul viitor datoriile nete ale SUA vor depăși probabil 100% din PIB, în creştere cu 40 de procente într-un singur deceniu.

Specialiştii susţin că s-a ajuns aici din cauza războaielor, crizei financiare globale, pandemiei, dar şi a reducerilor de impozite sau a programelor de stimulare nefinanțate. Cea mai importanta decizie economică pe care va trebui să o ia următorul președinte american este dacă va păstra taxele la nivelul scăzut stabilit de Donald Trump în 2017. O astfel de decizie nu va face decât să înrăutățească situaţia in care se află America.

Specialiştii sustin că în acest ritm Statele Unite vor ajunge să se împrumute la dobânzi uriașe. Analiștii The Economist cred că pentru a trece peste această criză e nevoie de îndeplinirea mai multor condiții.

În primul rând, America trebuie să câștige lupta cu inflația. Asta ar face ca ratele reale ale dobânzilor să scadă de la maximele actuale. Este însă nevoie şi de creşterea productivității. Fondul Monetar Internațional estimează că America va trebui să reducă cheltuielile sau să crească taxele pentru a-și stabiliza datoriile până în 2029.

Statele Unite au reușit să pună în aplicare o astfel de măsură în perioada 1989 – 2000. Dar atunci circumstanțele erau potrivite pentru a putea strânge cureaua. Acum situația e diferită cu un razboi în Ucraina și un altul în Orientul Mjlociu, dar și din cauza numărului mare de pensionari.

A treia variantă ar fi obligarea creditorilor să plătească. America nu ar fi niciodată forțată să intre în incapacitate de plată, deoarece Rezerva Federală poate acționa ca un cumpărător de ultimă instanță. Aceste măsuri pot duce însă la creșterea inflației. O Americă mai puțin stabilă ar avea consecințe și la nivel global.

Dolarul este moneda de rezervă a lumii. Prin intermediul acestuia, America oferă un serviciu unic: o ofertă de active susținute de o economie vastă, de statul de drept, de piețe de capital puternice și de un cont de capital deschis. Niciun alt activ nu poate îndeplini acest rol în prezent. Chiar dacă dolarul ar atrage o primă de risc care să compenseze pericolul inflației, lumea ar trebui, probabil, să continue să îl folosească.

Cu toate acestea, o lume a cărei monedă de rezervă ar avea probleme ar risca să intre in criză. Capitalul ar fi mai scump, sistemul financiar global ar fi mai puțin eficient iar investitorii ar fi nevoiți să caute o alternativă viabilă la dolar, ceea ce ar crea haos pe pieţele internationale. Deși pare o problemă exclusivă a Statelor Unite, situația economică a Americii ar putea să provoace o criză pe întreg Mapamondul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite