Drepturile femeilor, în pericol în Uniunea Europeană, dacă extrema dreaptă câștigă teren la alegerile europene
Este avertismentul analiștilor consultați de publicația Politico. Dreptul la avort, combaterea violenței împotriva femeilor, condiții egale pe piața muncii, dar și alte prevederi adoptate recent ar putea fi șterse cu buretele. Marinela Mititelu ne explică.
Pentru drepturile femeilor, alegerile pentru Parlamentul European din iunie ar putea fi un moment de răscruce – și nu în sensul bun – avertizează Politico. Motivul: în condițiile în care extremiștii sunt pe val în întreaga Uniune Europeană, grupările de dreapta și de extremă dreapta din Parlamentul European vor culege probabil roadele.
Grupul de extremă dreapta Identitate și Democrație și grupul de dreapta Conservatori și Reformiști Europeni vor deține mai multe locuri decât oricând. Ambele dețin în jur de 130 de mandante din cele peste 700.
Grupul Identitate și Democrație include partidul Liga al vicepremierului italian Matteo Salvini, Adunarea Naţională a lui Marine Le Pen din Franța, dar și și euroscepticii de la Alternativa pentru Germania. Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, din care fac parte și Frații Italiei, partidul premierului italian Georgia Meloni, partidul de extremă dreapta din Spania – Vox, dar și partidul populist Lege și Justiție condus de Jarosław Kaczyński, al președintelui Poloniei, Andrzej Duda.
Citește și: 8 martie, Ziua Internațională a Femeii
Vorbim de partide care, la nivel local și național, au încercat să dilueze sau să elimine drepturi-cheie, cum ar fi accesul la avort și legislația vizând nediscriminarea femeilor și egalitatea de gen.
Concret, partidul polonez de dreapta Lege și Justiție a interzis avortul în majoritatea cazurilor în 2020, o măsură pe care noul prim-ministru Donald Tusk se străduiește să o anuleze.
În Italia, guvernul de coaliție de dreapta a fost criticat pentru că a redus finanțarea programelor de combatere a violenței de gen.
În Spania, partidul de extremă dreapta Vox, parte din coaliții locale și regionale, a trecut la eliminarea instituțiilor însărcinate cu promovarea egalității.
Vor promova aceste formațiuni extremiste la nivelul UE politicile restrictive la adresa femeilor? Nimeni nu știe ce se va întâmplă în PE după alegerile europene din 9 iunie. Așa că Bruxelles-ul s-a și grăbit să adopte între timp prevederi care promovează transparența salarială și egalitatea pe piața muncii.
Este pe cale să adopte și o directivă privind combaterea violenței împotriva femeilor, practic primul instrument juridic care va oferi protecție la nivelul UE victimelor violenței de gen.