Dosar penal in rem în cazul ursului Arthur împuşcat mortal în zona Ojdula, pentru braconaj şi uz de armă fără drept
Cazul a fost preluat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tărgu Secuiesc. Deocamdată, nu este vizata nicio persoană.
Anchetatorii ar trebui sa stabilească și cum au fost eliberate documentele pentru aprobarea vânătorii și trofeul rezultat.
Mihai Pop, specialist Asociația pentru conservarea diversității biologice: Ilegalitatea vine din faptul că dacă soliciți o derogare pentru un exemplar de urs, pentru că așa solicită procedura legală să spui care urs te deranjează și să-l identifici și tu te duci, împuști altul, da, poate să fie considerat.
În România, vânarea unor specii protejate de lege, printre care și ursul, este permisă doar cu derogare de la Ministerul Mediului.
În ultimii doi ani, au fost solicitate peste 300 de astfel de aprobări pentru care doritorii erau dispuși să plătească și câteva mii de euro.
Așa ajung să vâneze în țara noastră afaceriști celebri ori prinți ai lumii.
Printe ei, și Emanuel de Liechtenstein, cunoscut vânător din Europa. El ar fi plătit 7 mii de euro pentru împușcarea unui exemplar perfect, care s-a adăugat în colecția sa de trofee.
Dan Jurcan, sociolog: Vânătoarea este asociată oamenilor puternici. Făcea parte din stilul de viață al aristocrației și face parte mai nou din stilul de viață al celor puternici.
De profesie medic, Prințul Emanuel este membru al Casei princiare din Liechtenstein. Din 1822, familia sa deține un castel situat în regiunea austriacă Styria care temporar funcționează și ca muzeu.
În ultimele ore, însă, popularitatea castelului Riegersburg a scăzut.
Românii indignați de împușcarea celui mai mare urs de la noi din țară au trimis mesaje care au redus considerabil ratingul destinației turistice.
Ministerul Mediului anunță că, după terminarea anchetei, vrea să schimbe regulile pentru acordarea derogărilor în cazul speciilor protejate.
Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: Noile reglementări pregătesc reducerea și mai drastică a acestor valabilități, astfel încât, în cazul în care, în câteva zile, câteva săptămâni, nu se identifică acel urs care a provocat pagube sau care a atacat oameni și nu se poate face extragerea să-și piardă valabilitatea acel document.
Scandalul împușcării celui mai mare urs brun din România a ajuns și în presa internațională. Deocamdată, prințul vânător a le-a transmis jurnaliștilor elvețieni de la Blick că nu vrea să se implice în nici un fel de discuție.