Donald Trump i-a propus lui Elon Musk să cumpere rețeaua de socializare Truth Social

Truth Social
Truth Social
13 martie 2024, 09:47 (actualizat 13 martie 2024, 09:55)

Fostul președinte Donald Trump l-a întrebat pe Elon Musk vara trecută dacă industriașul miliardar ar fi interesat să cumpere rețeaua de socializare a lui Trump, Truth Social, potrivit unor surse citate de The Washington Post.

Abordarea lui Musk, al cărui imperiu de afaceri include SpaceX, Tesla și site-ul de socializare X, nu a dus la o înțelegere. Dar conversația, despre care nu au apărut informații pînă acum anterior, arată că cei doi au comunicat mai mult decât se știa. Cei doi au avut și alte conversații despre politică și afaceri, au transmis consilierii lui Trump.

La începutul acestei luni Trump și Musk s-au întâlnit în Palm Beach, Florida, unde fostul președinte american i-a abordat pe câțiva donatori republicani puternici, au transmis apropiați ai acestuia. Subiectul acelei discuții nu este clar, dar publicația New York Times a scris că scopul era atragerea de sponsorizări pentru campania electorală a lui Trump. Elon Musk a scris pe X că „nu donează bani niciunui candidat la alegerile prezidențiale din SUA.”

Musk, al doilea cel mai bogat om din lume, și-a exprimat tot mai mult sprijinul pentru ideologia conservatoare pe X și a promovat înclusiv afirmațiile lui Trump potrivit cărora administrația Biden „importă alegători și creează o amenințare pentru securitatea națională prin permiterea intrării imigranților ilegali neverificați” în State.

La momentul discuției care a avut loc vara trecută, compania media a lui Trump, care deține rețeaua Truth Social, a fost implicată într-un proces de fuziune. Musk a cumpărat X, pe atunci cunoscut sub numele de Twitter, pentru 44 de miliarde de dolari în 2022.

Când The Washington Post l-a întrebat pe Musk despre o posibilă preluare a Truth Social și despre celelalte discuții ale lui cu Trump, Musk a răspuns doar că „nu a fost niciodată în Mar-a-Lago”, proprietatea lui Trump din Palm Beach. Trump Media & Technology Group nu a răspuns la nicio întrebare adresată de Washington Post în legătură cu acest subiect, însă purtătoarea de cuvânt a companiei Trump Media, Shannon Devine, a răspus publicației Washington Post prin intermediul unui e-mail: „Am auzit că Trump și Musk discutau de fapt să cumpere Washington Post, dar au decis că nu are valoare”.

Unul dintre motivele pentru care Trump nu a postat pe X este că vrea să creeze și să mențină valoarea financiară pentru site-ul său Truth Social, a cărui evoluție o urmărește cu îndârjire, potrivit unor apropiați.
El a încercat neîncetat să-l promoveze, spunându-le consilierilor săi că dorește să ca platforma să conțină și știri pentru a atrage mai mulți utilizatori. Ei îi întreabă adesea pe vizitatorii săi, de la Mar-a-Lago dacă au cont pe rețea. El a postat pe Twitter o singură dată de când a părăsit Biroul Oval: este vorba despre fotografia sa făcută anul trecut, într-o închisoare din Atlanta, unde a fost arestat sub acuzația că a încercat să modifice rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020.

Vara trecută, Trump Media, care deține Truth Social, se confrunta cu o perspectivă financiară slabă. În aprilie, Trump a completat o declarație financiară necesară pentru candidatura sa la președinție. din acel document reieșea că participația sa de 90% în companie valora între 5 și 25 de milioane de dolari, iar veniturile srezultate din aceasta au fost mai mici de 200 de dolari.

Trei luni mai târziu, partenerul cu care a fuzionat Trump Media, Digital World Acquisition Corp., a anunțat că, dacă fuziunea se finalizează, s-a oferit să plătească 18 milioane de dolari pentru a achita taxele către Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse.

Însă, în ultima lună, Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse a dat undă verde pentru înregistrarea fuziunii cu Digital World, pregătindu-se astfel premisele pentru ca Trump Media să devină o companie publică cu potențial de miliarde de dolari.

Această schimbare i-ar putea oferi lui Trump un colac de salvare financiară, deoarece acesta se confruntă cu sancțiuni legale în valoare de sute de milioane de dolari. Se așteaptă ca acționarii să aprobe oficial fuziunea în timpul unui vot la sfârșitul acestei luni. În acordul de fuziune există o prevedere care îi impune lui Trump să aștepte o perioadă de șase luni înainte de a vinde acțiuni.

Musk a subminat Truth Social în 2022 cînd a postat un mesaj despre faptul că site-ul lui Trump avea un „nume groaznic” și că „era timpul ca Trump să-și pună pălăria și să navigheze spre apus”.

Trump a răspuns la Truth Social postând o fotografie cu doi bărbați în Biroul Oval, alături de o legendă: Când Musk a vizitat „Casa Albă, cerându-mi ajutor pentru toate proiectele sale subvenționate… Aș fi putut spune „îngenunchează-te și” imploră’ și ar fi făcut-o”, a scris el. Musk, a adăugat el, „ar trebui să se concentreze pe a se salva din situația mizerabilă legată de Twitter ”, spunând că site-ul este „poate fără valoare”.
Cu toate acestea, Musk a condamnat public faptul că Twitter a blocat contul lui Trump după revolta de la Capitoliul S.U.A. din 6 ianuarie 2021. Sub conducerea lui Musk, rețeaua a reactivat contul lui Trump la sfârșitul anului 2022.

În ultimul an, pe măsură ce Musk a promovat pe platforma X, fostă Twitter, teoriile conspirației și a criticat cauzele liberale caracterizându-le ca fiind afectate de „virusul woke” a alungat utilizatorii și agențiile de publicitate. Musk și-a exprimat entuziasmul cu privire la capacitatea lui Trump de a câștiga atenția pe rețelele sociale. În august, el a spus la X: „Oamenii sunt în mod clar interesați să audă ce are de spus Trump. Poate cineva nu este de acord cu omul, dar nu este niciodată plictisitor!” El a postat săptămâna trecută că „Sindromul de tulburare Trump (TDS) este o boală foarte reală”.

Trump a spus în mod repetat consilierilor și persoanelor apropiate lui că Musk ar trebui să cumpere Truth Social. Dacă ar alege să vândă platforma, faptul i-ar putea oferi o infuzie de numerar atât de necesară, deși procesul de fuziune și perioada de blocaj in privința vinderii acțiunilor ar putea complica vânzarea.
Trump s-a întâlnit cu Musk după hotărârile judecătorești recente împotriva fostului președinte în două cauze civile care l-ar putea costa peste 500 de milioane de dolari.

Fostul preşedinte american Donald Trump a depus vineri o cauţiune de 91,6 milioane de dolari la un tribunal federal din New York, pentru a putea face apel la condamnarea în procesul de calomnie intentat de scriitoarea E. Jean Carroll.

Cauţiunea, garantată de o asigurare, acoperă o eventuală confirmare a sentinţei din 26 ianuarie prin care Trump a fost condamnat în primă instanţă; în lipsa acesteia, apelul său ar fi fost respins.

Trump, rămas singurul candidat la nominalizarea Partidului Republican pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, a mai fost condamnat în 16 februarie la penalizări de 355 de milioane de dolari plus dobânzi de peste 100 de milioane, într-un alt dosar, pentru fraude financiare în cadrul imperiului său imobiliar. În procesul respectiv, el a oferit o cauţiune de 100 de milioane de dolari pentru a putea face apel, însă judecătorul i-a respins cererea la sfârşitul lunii trecute.

În total, Trump are până acum obligaţii judiciare de peste o jumătate de miliard de dolari, ceea ce i-ar putea afecta campania electorală.

În ianuarie, un juriu l-a condamnat pe fostul preşedinte la despăgubiri de 83,3 milioane de dolari pentru Carroll, într-un proces civil pentru calomnie. Fosta jurnalistă a revistei Elle pentru SUA îl acuzase în 2019 că a violat-o în anii 1990 şi obţinuse deja într-un alt proces cu juraţi suma de cinci milioane de dolari pentru o agresiune sexuală din 1996. Ulterior, Trump a făcut despre ea diferite afirmaţii denigratoare care au făcut obiectul unui nou proces.

În afară de acestea, Trump mai este inculpat în alte patru procese penale, în special pentru încercările sale presupus ilegale de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020. 

Trump nu a spus de unde plănuiește să obțină banii. Puține bănci de pe Wall Street i-au împrumutat sume substanțiale de când cazinourile sale din Atlantic City, marca Trump, au început să eșueze în anii 1990, iar un gaj pus asupra proprietăților sale ar putea fi dificil și costisitor de realizat într-un scurt timp scurt, au spus experții. El enumeră 22 de active – majoritatea imobiliare – evaluate la „peste 50 de milioane de dolari” fiecare și zeci de alte proprietăți mai puțin valoroase. Dar nu a făcut niciun demers public pentru a-și vinde cele mai bune proprietăți imobiliare.

Avocații lui Trump au făcut o serie de demersuri juridice în ultimele zile pentru a-i oferi fostului președinte mai mult timp pentru a-și asigura fondurile necesare sau cel puțin pentru a reduce suma pe care trebuie să o furnizeze.

Ei au susținut în instanță că nici măcar cei mai bogați oameni din lume nu pot avea la dispoziție o jumătate de miliard de dolari atât de repede: „Nimeni, inclusiv Jeff Bezos, Elon Musk și Donald Trump, nu are cinci sute de milioane”, a susținut săptămâna trecută avocatul Trump, Christopher Kise, în fața unui judecător al curții de apel. (Bezos, fondatorul Amazon, deține The Washington Post.)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite