Donald Trump, arta revenirii în top. Audiența și profitul, confirmări pentru Trump

20 ianuarie 2025, 08:02 (actualizat 20 ianuarie 2025, 10:16)

Arta revenirii în top. Nu este doar un titlu de carte, ci un principiu pentru afaceristul, dar și pentru politicianul Donald Trump… A făcut miliarde de dolari după instinct și a revenit ori de câte ori a fost doborât, urmând lecția dată de un boxer.”M-am dus unde m-au dus pumnii”, a mărturisit Trump, într-un interviu acordat în 1989 celebrului jurnalist Bod Woodard, co-autor al anchetei Watergate.

Donald Trump s-a născut pe 14 iunie, 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar, Donald Trump a absolvit Academia Militară din metropolă şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania. Când a terminat studiile, s-a alăturat companiei imobiliare a tatălui său, Trump Organization.

Hoteluri, stațiuni, zgârie nori, cazinouri, terenuri de golf, toate proiectele s-au oprit când a lovit criza, la inceputul anilor ‘80. O lecție dură, din care Trump a învățat cum să revină în top.

În anii 2000, afacerile sale erau din nou pe picioare. Și mai strălucitoare. Arta negocierii, Arta supraviețuirii, Cum să devii bogat, Gandeste ca un campion, Nu renunta niciodata – sunt cărți scrise de Trump.

Pasiunea pentru afaceri, pentru împărtășirea lecțiilor motivaționale, pentru strălucirea micului ecran – au fost îmbinate în seria The Apprentice – Ucenicul, încheiată cu un vedict care avea să le fie dat și adversarilor politici.

”Pentru a face America măreață și glorioasă din nou, îmi anunț în această seară candidatura pentru funcția de președinte al Statelor Unite”, anunța Trumpp.

20 de afirmații false și înșelătoare privind, printre altele, retragerea din Afganistan, creșterea nivelului oceanelor sau lipsa… curcanilor de pe masa festivă de Ziua Recunoștinței, au fost detectate de presă doar în discursul său de anunțare a unei noi candidaturi. Dar Donald Trump nu retractează. Este una dintre regulile învățate în ascensiunea sa ca om de afaceri.

Donald Trump, nominalizat candidat la președinție în 2016: Iar cei din mass-media se numără printre cei mai necinstiți oameni de oriunde, în orice moment.

Audiența și profitul, confirmări pentru Trump

Dar la oamenii din mass-media se întorcea în momentele de criză, pentru a măsura succesul intervențiilor sale, inclusiv din calitatea de președinte. Audiența a fost mereu un reper.

După ce l-a contrazis public, de la podiumul din sala de briefing a Casei Albe, doctorul Anthony Fauci, care de 35 de ani era la cârma Institutului Național de Boli Infecțioase, a știut că și-a atras antipatia președintelui. Fauci servise țara sub șapte președinți. 

Dr. Anthony Fauci, fost director al Institutului Național de Boli Infecțioase: „Președintele era furios, spunea că nu mai puteam continua să îi fac asta. A spus că mă iubește, dar că țara are probleme și că eu înrăutățesc situația. A adăugat că piața bursieră a crescut cu doar 600 de puncte ca răspuns la știrile pozitive despre faza 1 a vaccinului (anti-COVID) și că ar fi trebuit să crească cu 1.000 de puncte, astfel că am privat țara de ‘un trilion de dolari’.”

Dar, hei, ar trebui să vezi ce ratinguri avem, a exclamat Trump, de față cu Fauci, după un astfel de moment tensionat.

Recordurile lui Trump, așteptări record pentru o națiune

Donald Trump intră acum la Casa Albă din topul 400 Forbes al celor mai bogaţi oameni din Statele Unite. Averea sa netă a atins săptămâna trecută, conform estimărilor jurnaliștilor de specialitate, la 7 miliarde de dolari, cu un milliard mai mult decât în decembrie. Cu un record al donațiilor pentru campania sa, cu un record al audienței dezbaterilor cu oponenții politici. Și cu așteptări record de la peste 77 de milioane de alegători care l-au votat.

A scris, de asemenea, o serie de cărţi de literatură motivaţională: „Trump: The Art of the Deal”, „Trump: The Art of Survival”, „Trump: The Art of the Comeback” „Trump: Surviving at the Top”, „Trump: How to Get Rich”, „Trump: Think Like a Billionaire: Everything You Need to Know About Success, Real Estate and Life”, potrivit site-ului donaldjtrump.com.

A făcut parte din Partidul Republican până în 2001, şi, după ce în perioada 2001-2008 a fost membru al Partidului Democrat, s-a reînscris în Partidul Republican, în 2009, notează site-ul thefamouspeople.com.
 
Candidat al Partidului Republican la alegerile prezidenţiale americane din 2016, a fost nominalizat oficial de partid, în iulie 2016. Donald Trump a câştigat alegerile primare din cadrul partidului, la 2 martie 2016, acesta aflându-se în competiţie internă de partid cu alţi patru candidaţi: Marco Rubio (senator de Florida), Ted Cruz (senator de Texas), John Kasich (guvernator Ohio) şi Ben Carson (chirurg). A câştigat alegerile prezidenţiale din SUA, desfăşurate la 8 noiembrie 2016, cu sloganul „Make America Great Again”, învingând-o pe candidata democrată Hillary Clinton. A preluat funcţia în 20 ianuarie 2017.

În timpul mandatului la preşedinţia SUA (2017-2021), Trump s-a remarcat prin folosirea platformei de socializare Twitter (actuală platformă X) ca mecanism principal de comunicare directă cu publicul american, alţi politicieni şi corpul de presă, se arată pe site-ul whitehouse.gov.

În calitate de preşedinte, a semnat un proiect de lege major de reformă fiscală şi a supravegheat o reducere a reglementărilor federale. Politicile sale comerciale protecţioniste au inclus tarife la aluminiu, oţel şi alte produse de import. Administraţia Trump a renegociat şi acorduri comerciale cu Mexic, Canada, China, Japonia şi Coreea de Sud. Alte priorităţi interne au inclus numirea Curţii Supreme şi a sistemului judiciar federal, bugetele militare crescute, controlul agresiv al frontierelor şi al imigraţiei, reforma justiţiei penale şi reducerea preţurilor medicamentelor eliberate pe bază de reţetă, mai informează site-ul whitehouse.gov.

În politica externă, administraţia Trump a mutat Ambasada SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. În 2018, preşedintele Trump a participat la un summit cu Kim Jong Un, fiind pentru prima dată când un preşedinte american în exerciţiu se întâlneşte cu un lider nord-coreean.

La 24 august 2020, a fost desemnat candidatul Partidului Republican în cursa pentru un al doilea mandat la Casa Albă. În urma alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2020, Trump a fost învins de candidatul Partidului Democrat, Joe Biden. A refuzat să admită înfrângerea, făcând acuzaţii de fraudă electorală. Aliaţii lui Trump din Congres au indicat că vor obiecta la certificarea Congresului a rezultatelor pe 6 ianuarie 2021. În acea zi, protestatarii pro-Trump au asaltat clădirea Capitolului SUA, la instigările lui Trump, perturbând confirmarea alegerilor prezidenţiale, ceea ce a dus la evacuarea Congresului, potrivit washingtonpost.com şi nytimes.com.

Şi-a anunţat înscrierea în cursa prezidenţială din 5 noiembrie 2024, pentru al doilea mandat neconsecutiv încă din 2022. A fost desemnat oficial candidatul Partidului Republican la alegerile prezidenţiale la data de 15 iulie 2024, în cadrul Convenţiei naţionale a Partidului Republican (15-18 iulie 2024). În context, Donald Trump a anunţat că îl va alege pe senatorul de Ohio, James David Vance, pentru a-i fi vicepreşedinte în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie.

A fost al treilea preşedinte din istoria SUA care a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor şi singurul preşedinte care a fost pus de mai multe ori sub acuzare: în 2019 – pentru abuz de putere şi obstrucţie a Congresului în legătură cu scandalul Ucrainei; în 2021 – pentru „incitare la insurecţie” în legătură cu asaltarea Capitolului Statelor Unite de către o mulţime violentă de susţinători ai lui Trump, în timp ce Congresul s-a întrunit în sesiune comună pentru a număra voturile de la alegerile prezidenţiale din 2020. Ambele puneri sub acuzare s-au încheiat prin achitarea lui de către Senatul Statelor Unite. În august 2023, Donald Trump a fost din nou pus sub acuzare, fiind acuzat de complot pentru a rămâne la putere, în ciuda înfrângerii la alegerile din 2020, informează site-ul cbsnews.com.

În mai 2024, un juriu din New York l-a găsit pe Donald Trump vinovat de 34 de infracţiuni de falsificare a înregistrărilor comerciale, devenind astfel primul fost preşedinte american condamnat pentru o infracţiune. Sentinţa, ce urma să fie pronunţată în iulie, apoi în septembrie, a fost amânată succesiv.
 
Donald Trump a fost căsătorit de trei ori: cu Ivana Zelnickova (1977-1992), cu care a avut trei copii; cu Marla Maples (1993-1999), cu care are o fiică; cu Melania Knauss (2005-prezent), cu care are un fiu. 

Donald Trump intră acum la Casa Albă din topul 400 Forbes al celor mai bogaţi oameni din Statele Unite. Averea sa netă a atins săptămâna trecută, conform estimărilor jurnaliștilor de specialitate, la 7 miliarde de dolari, cu un milliard mai mult decât în decembrie.

Cu un record al donațiilor pentru campania sa, cu un record al audienței dezbaterilor cu oponenții politici. Și cu așteptări record de la peste 77 de milioane de alegători care l-au votat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite