Dispariţia albinelor ameninţă siguranţa alimentaţiei mondiale: o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare. 20 mai, Ziua Mondială a Albinelor

20 mai, Ziua Mondială a Albinelor/Foto: Profimedia Images
20 mai 2025, 17:04

Ziua Mondială a Albinelor se sărbătoreşte în fiecare an la 20 mai, în scopul evidenţierii importanţei albinelor pentru umanitate şi necesităţii protejării acestora, dar şi a altor polenizatoare.

Polenizarea este un proces fundamental pentru supraviețuirea ecosistemelor noastre. Aproape 90% din speciile de plante sălbatice cu flori depind, în totalitate sau parțial, de polenizare ca și 75% din culturile agricole mondiale și 35% din terenurile agricole mondiale. Nu numai că polenizatorii contribuie direct la securitatea alimentară, ci sunt esențiali pentru conservarea biodiversității.

Toți depindem de polenizatori și, prin urmare, este crucial să monitorizăm declinul acestora și să oprim pierderea biodiversității.

Polenizatorii permit reproducerea multor plante, inclusiv a multor culturi agricole. Alimentele pe care le consumăm, precum fructele și legumele, se bazează direct pe polenizatori. O lume fără polenizatori ar fi egală cu o lume fără diversitate alimentară – fără afine, cafea, ciocolată, castraveți și multe altele. De asemenea, ele servesc drept santinele pentru riscurile de mediu emergente, semnalând sănătatea ecosistemelor locale.

Cu prilejul proclamării Zilei mondiale a albinelor, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi, sublinia: „Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii …Pe scurt, fără albine, FAO nu poate realiza o lume fără foame. Ziua mondială a albinelor recunoaşte importanţa acestor mici ajutoare şi va creşte gradul de conştientizare a necesităţii protejării lor.

Dispariţia albinelor ameninţă siguranţa alimentaţiei mondiale având în vedere că o treime din producţia agricolă la nivel mondial depinde de polenizare, realizată cu precădere de albine.

În ultimii ani, potrivit unor studii efectuate de ONU şi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii, populaţiile de albine şi polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale – agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice etc.

Decimarea populaţiilor de albine a determinat ţări ca Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie sau China să emită norme de reglementare pentru restrângerea folosirii pesticidelor, una dintre principalele cauze ale dispariţiei albinelor.

Cele mai multe dintre cele 25.000 până la 30.000 de specii de albine sunt polenizatori eficienți și, împreună cu moliile, muștele, viespile, gândacii și fluturii, reprezintă majoritatea speciilor polenizatoare. Dar diversitatea polenizatorilor și a sistemelor de polenizare este mult mai mare.

Există polenizatori și în lumea vertebratelor, inclusiv lilieci, mamifere care nu zboară (mai multe specii de maimuță, rozătoare, lemur, veverițe de copaci) și păsări (colibri, unele specii de papagali).

Deși există relații specifice între plante și polenizatori, o polenizare sănătoasă este cel mai bine asigurată de abundența și diversitatea polenizatorilor.

Data aleasă pentru Ziua Mondială a Albinelor reprezintă ziua de naştere a lui Anton Janša (20 mai 1734-13 septembrie 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne. Ziua a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite