Vineri 16 mai 2025 | București 14˚C / Cer acoperit

Dezvoltarea învăţământului dual, cerută şi susţinută de investitori

19 septembrie 2024, 12:42 (actualizat 19 septembrie 2024, 14:55)

Din anul şcolar 2029 – 2030, tot învăţământul profesional şi tehnic din România va fi în regim dual, conform unei prevederi noi din Legea Învăţământului Preuniversitar. Este unul dintre argumentele infuziei de capital în infrastructura necesară derulării activităţilor de specialitate din cele 29 de campusuri de învăţământ dual, localizate pe întreg teritoriul ţării, investiţii derulate în cea mai mare parte cu fonduri europene.

„Toate aceste investiţii au o ţintă foarte clară, de a dota toate atelierele de practică, de a crea modele de campusuri integrate pentru a încuraja creşterea numărului elevilor şi studenţilor de a învăţa o meserie şi de a fi pregătiţi pentru piaţa muncii. Toate cele 29 de consorţii care derulează proiecte fac o promovare activă, care a început încă de la semnarea contractelor de finanţare, încă din 2023, dar la rândul nostru, Ministerul Educaţiei, promovăm aceste proiecte tocmai pentru a scoate în evidenţă elementele de noutate, unul dintre ele fiind includerea în consorţii şi a universităţilor, care le permit elevilor să meargă până la ce nivel de calificare doresc, începând cu nivelul 3 şi pot ajunge până la 8. Cea mai eficientă modalitate de a comunica cu părinţii în special, sunt campaniile de informare, campanii pe care le organizăm împreună cu operatorii economici şi liceele, la nivel regional, tocmai pentru ca părinţii să conştientizeze că învăţământul tehnologic se schimbă şi se schimbă în bine pentru copiii lor” a declarat Sorin Ştefan Decă, secretar general adjunct, Ministerul Educației; coordonator implementare proiecte PNRR Educație, în emisiunea „Investiţi în România!”, de la TVR Internaţional.

Primul campus pentru învăţământ dual din România a fost inaugurat la Oradea zilele trecute şi este un proiect în valoare de 30 de milioane de euro, din care 20 sunt fonduri europene şi 10 milioane de euro bani asiguraţi de către autoritatea publică locală şi partenerii în consorţiu.

Însă, prima unitate de învăţământ de stat, în sistem dual din România, este Şcoala Profesională Germană Kronstadt, care funcţionează la Braşov din 2012. După trei ani de pregătire preponderent practică atât în laboratoarele unităţii, dotate cu sprijinul companiilor, cât şi în fabricile din Braşov, elevii acumulează competenţele necesare pentru a începe o carieră, având prioritate la angajare în cadrul firmelor partenere.

„Ne-am implicat din 2010, de când am început acest proiect, ne-am implicat sută la sută. Stabilus România este și cofondator al Asociației DWK Fit For Future, care funcționează sub pălăria Clubului Economic German Braşov. Am pornit această inițiativă pentru a avea forță de muncă bine calificată pentru meseriile necesare business-ului din judeţ. Am început cu două meserii, cu operatori CNC și electromecanică. Cred că au fost nouă firme în 2010. Actualmente suntem 19 companii în această asociație şi avem 12 generații care absolvă școala profesională și deja, nouă meserii care se învață în unitate școlară.

Noi am început cu Braşovul. Ne-am făcut o idee că ne-ar trebui în jur de 250 de elevi pe an, care să fie absorbiți în industria locală. Nu e suficient! A trebuit să facem Caravana Meseriilor, să vorbim cu părinții, să mergem în școli, să le dăm încredere că acest sistem este brățară de aur și că vor fi angajați imediat după absolvire. Am deschis porțile și pentru elevi din alte județe, astfel încât acum, ultimul pas pe care l-am făcut a fost investiția în căminul de la Şcoala Profesională Germană Kronstadt pentru 300 de elevi.

Noi, venind din partea Clubului Economic German, am sprijinit educația pe toate palierele. Am început cu școala profesională, am continuat cu un master la Universitatea Brașov. Am deschis porțile către elevii din clasa a XI-a să vină la noi, înainte de a merge la facultate, să vadă atât condițiile de lucru, cât şi cultura organizațională, după aceea să meargă la facultate și să se reîntoarcă, să nu fugă în străinătate.

Toți miniștrii învățământului ne-au vizitat. Știu ce avem aici, știu cât am investit și cum ne preocupăm de şcoala din Braşov. Ceea ce ar trebui făcut este să susţină cu perseverenţă, un program guvernamental, care să extindă acest model de învățământ dual, să îl sprijine pe toată gama, astfel încât rezultatele să se vadă clar”, este de părere, Cristian Popescu, vicepreşedinte Clubul Economic German Braşov.

Emisiune susținută de STABILUS

Şcoala Profesională Germană Kronstadt este model de bune practici pentru autorităţile mai multor judeţe ale ţării. Spre exemplu, instituţiile de profil din Reşita au adoptat de câţiva ani, modelul de la Braşov. Pentru că rezultatele se văd, învăţământul dual de aici va trece la nivel superior în următorii doi ani.

“Am fost foarte încântat când am văzut că pe PNRR există această axă care dă posibilitatea de a se realiza campusuri universitare duale şi am aplicat împreună cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, cu Universitatea Babeș-Bolyai, care are o filială la Reşiţa, şi cu o serie de companii private interesate şi am câştigat acest proiect. Este un proiect de 25 de milioane de euro, din care 22 sunt pentru a construi patru clădiri, două pe partea de internate – cazare şi două pe parte de şcolarizare şi pentru elevi şi pentru studenţi. Acum suntem în licitaţie, în derularea procedurilor, şi sperăm ca într-o lună să avem câştigătorii şi să ne apucăm de treabă pentru că aceste investiţii trebuie să fie gata în iulie 2026. Suntem într-o cursă contracronometru, dar sunt convins că vom reuşi să finalizăm cu bine aceste investiţii”, consideră ing. Ioan Popa, primar Reşita, invitatul Cristinei Leorenţ, modertor şi realizator al emisiunii „Investiţi în România!”, TVRi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite