BBC petrece o zi cu femeile din Afganistan pentru a înțelege cum este viața sub conducerea talibanilor. „Am lăsat tot ce îmi plăcea înainte”

Talibanii urmăresc să reducă la tăcere femeile afgane în public, să le interzică educația după vârsta de 12 ani, să impună acoperirea de la cap până în picioare și să le restricționeze deplasările.
„Ca femei, nu avem unde să mergem, nu putem ieși nici măcar o zi”, dezvăluie o femeie afgană pentru BBC.
Experții ONU au avertizat că politicile talibanilor constituie un apartheid pe criterii de gen, în timp ce guvernul taliban a declarat anterior că respectă drepturile femeilor conform interpretării lor ale culturii afgane și legii islamice.
De la Kabul până în zonele rurale, aflăm poveștile femeilor din Afganistan, într-un demers al BBC.
Multe dintre femeile cu care reporterii BBC au discutat nu au folosit propriile nume, din teama de repercusiuni.
BBC a aflat poveștile femeilor din Afganistan – din inima Kabulului până în cele mai adânci colțuri ale țării. Femeile și fetele care își împărtășesc viețile au vârste variate; sunt femei de afaceri, aspirante la cariere de doctori, profesori, moașe, artiste și atlete. Toate au trăit sub guvernul taliban în ultimii trei ani și jumătate – un guvern care le-a interzis accesul la școli pentru fete peste 12 ani, a impus restricții privind călătoriile fără un bărbat care să le însoțească și a încercat chiar să controleze cât de tare pot vorbi în public.
Aceste restricții afectează aproape fiecare aspect al vieții lor, iar povestirile lor sunt greu de spus – o fereastră mică asupra lumii lor.
„Vreau să fiu o voce pentru femeile afgane”
Guvernul taliban a introdus o serie de decrete de la preluarea puterii în august 2021, care afectează drepturile femeilor.
Femeile care au protestat față de aceste decrete în primele zile au fost arestate, reținute și chiar bătute, conform celor care au vorbit cu BBC, zdrobind orice formă de rezistență. De atunci, au fost impuse și mai multe restricții asupra femeilor, limitându-le capacitatea de a munci, învăța și ieși în public.
Dar aceste femei au ales să vorbească cu BBC pentru că încă doresc să fie auzite.
Cum a explicat psihologul Zarina, 24 de ani: „Pentru că am vrut să fiu vocea femeilor afgane care suferă, care încă luptă și se străduiesc în aceste vremuri dificile. Și, de asemenea, pentru ca vocile lor să ajungă în lume și să facă oamenii conștienți de situația lor”.
Shakila: „În fiecare dimineață, îmi scriu lista de lucruri de făcut”
Shakila, 24 de ani, a deschis un magazin de haine acum doi ani și a povestit cum începe, de obicei, diminețile:
„Mă trezesc la 06:00, fac puțină gimnastică, apoi meditez și exprim recunoștința. Îmi scriu sarcinile pe care plănuiesc să le îndeplinesc pe parcursul zilei, apoi iau micul dejun și mă pregătesc să merg la magazinul meu. Fac curățenie în magazin cu drag, iar pe parcursul zilei, interacționez cu clienții și pregătesc comenzile”.
Iată însemnările din jurnalul Shakilei:
„Mă voi iubi pe mine însămi și întreaga existență.”
„Voi medita și voi exprima recunoștință.”
„Voi călca hainele și voi organiza camera.”
„Voi pregăti și îmi voi pune o mască de față.”
„Voi merge la magazin și îl voi aranja cu drag.”
„Voi merge la cumpărături și voi cumpăra haine.”
„Voi reorganiza lucrurile și voi asculta un podcast.”
„Voi avea grijă de mine (voi găti, voi scrie în jurnalul meu).”
„Voi merge la culcare devreme în seara asta.”
Soraya: „Am încercat să șterg orice dovadă că eram atletă, când guvernul a căzut”
Multe femei au avut visurile și ambițiile anulate după preluarea puterii de către talibani. Soraya, 29 de ani, a spus că visa să devină atletă profesionistă.
„Bună dimineața! Astăzi este vineri în Afganistan. Tocmai m-am trezit și nu am planuri specifice pentru ziua de azi. Stau cu mama mea și vorbim. În trecut, obișnuiam să merg în excursii cu familia sau prietenii. În zilele astea, nu am prea multe de făcut decât muncă casnică, curățenie și alte treburi”.
„Din anii de școală, am avut o mare pasiune pentru alergare și voiam să devin atletă. La o competiție universitară, am câștigat locul întâi și am primit primul meu trofeu – premiul meu era însoțit de cuvintele «Nu crede în limite»”.
„Am înfruntat multe provocări, dar, în ciuda tuturor dificultăților, am continuat să alerg. Am participat de două ori la selecțiile echipei naționale și am obținut locul trei”.
„Apoi, dintr-o dată, guvernul afgan s-a prăbușit. Totul s-a destrămat. Am ars chiar și câteva dintre certificatele mele din teamă pentru incertitudinea ce urma”.
„Am încercat să șterg fiecare poză și dovadă pe care le aveam. Aveam un certificat cu steagul afgan, iar când mama l-a ars, am plâns trei zile. După aceea, nu am mai avut niciun loc în care să caut dreptate pentru visele mele”.
Soraya: „Am lăsat tot ce îmi plăcea înainte”
„Am vrut să părăsesc țara, dar apoi am decis că nu mă voi lăsa învinsă. M-am mutat din provincia mea natală într-o altă provincie pentru siguranța mea”.
„Acolo am lucrat doi ani și jumătate la proiecte de ajutor umanitar”.
„Am vrut să studiez mai departe, să îmi îmbunătățesc abilitățile de engleză și să urmez un master în Relații Internaționale. Dar am lăsat în urmă tot ce îmi plăcea înainte”.
„Sub acest guvern, toate ușile mi-au fost închise. Acum trăiesc fără un plan clar pentru viitor, dar încerc totuși să îmi susțin familia. Întotdeauna depun eforturi pentru a nu rata nici cele mai mici oportunități”.
Cine sunt talibanii
Talibanii, sau „studenții” în limba paștună, au apărut la începutul anilor 1990 în nordul Pakistanului, după retragerea trupelor sovietice din Afganistan.
Grupul a preluat pentru prima dată puterea în Afganistan în 1996, dar a fost înlăturat de o coaliție militară condusă de SUA în 2001. Au urmat 20 de ani de război, în timpul cărora zeci de mii de oameni au fost uciși și milioane au fost strămutate, înainte ca talibanii să preia din nou controlul țării în 2021.
Grupul islamist crede într-o versiune austeră a legii islamice, cunoscută sub numele de Sharia, care, pe lângă impunerea unui cod moral strict asupra femeilor, includea și execuții publice ale celor condamnați pentru crime și adulter.