Dezertorii ruși, condamnați la ani grei de închisoare. „Nu poţi pleca de pe front decât mort sau rănit. Nu vreau să slujesc în acest tip de armată rusă care distruge orașe, ucide civili”

12 aprilie 2024, 20:44

Tribunalele din Rusia îi condamnă pe bandă rulantă pe dezertori. Săptămânal, cel puțin 100 de soldați încearcă să fugă de pe frontul ucrainean. Cei care reușesc să scape nu au acte, iar Moscova îi dă în urmărire internațională. Fără documente, ei încearcă să își facă o viață peste hotare. Evgheni este unul dintre dezertorii ruși care trăiește ascuns în Kazahstan, iar povestea lui e cutremurătoare.

Viața pe care o trăiește pe ascuns în Kazahstan nu e tocmai ce și-ar fi dorit, dar e în viață. A reușit să iasă din tranșee înscenându-și rănirea. L-a rugat pe un camarad să îl împuște în picior, cu grijă, să nu atingă osul.

Evgheni, dezertor rus: Nu poţi pleca de pe front decât mort sau rănit. Nimeni nu vrea să moară, toţi vor să meargă acasă şi să scape de iadul ăla. Aşa că am aplicat planul B.

Între moarte și glonțul tras voit în picior, Evgheni a ales planul B. A reușit să ajungă în Kazahstan, unde trăiește ascuns. Moscova i-a făcut dosar penal și dacă e prins, riscă 10 ani de închisoare grea.

Modificările în Codul Penal au apărut în martie 2022, la puțin timp după invazia rusă în Ucraina. Pentru a descuraja dezertările de pe front sunt prevăzute pedepse aspre de până la 15 ani de închisoare.

Farhad Zigashin și-a găsit refugiu în Astana. A dezertat, dar preferă să nu se ascundă. De câte ori poate, declară de ce a fugit de pe front.

„Soțul meu luptă de peste 26 de luni. Până când?”. Noua lege a mobilizării a stârnit vii proteste în Ucraina

Ruşii anunţă că au doborât patru drone ucrainene care vizau rafinăriile din regiunea Rostov. La rândul lor ucrainenii spun că aparatele fără pilot ruseşti au avariat infrastructura energetică din sudul ţării. Dronele rămân arma de bază în lupta ucrainenilor împotriva ruşilor care au pe câmpul de luptă de 10 ori mai mulţi militari faţă de Kiev.  Legislativul ucrainean a adoptat o nouă lege a mobilizării, în efortul de a împrospăta forțele extenuate – dar prin noile prevederi, nu există un interval de timp maxim înainte ca militarii să fie lăsați la vatră.

Farhad Ziganshin, dezertor rus: Mi-am dat seama că nu vreau să slujesc în acest tip de armată rusă care distruge orașe, ucide civili și își însușește cu forța pământ și teritoriu străin.

Rusia continuă mobilizările și rezerviștii chemați sunt deja în tabere de antrenamente. În septembrie anul trecut, Vladimir Putin a semnat un decret privind o mobilizare parțială la nivel național, spunând că este necesară „pentru a proteja suveranitatea Rusiei”. Mișcarea a provocat proteste, iar sute de mii de bărbați în vârstă de recrutare au părăsit țara.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite