Dezbaterea privind pensiile speciale | Secţia pentru procurori a CSM avertizează că mulţi magistrați ar putea să iasă acum la pensie. Judecător CSM: E ca și cum cineva ar dori să alunge judecătorii cu experiență

26 octombrie 2022, 22:16

Potrivit liderului UDMR, pensiile speciale ar trebui să fie primite doar după vârsta de 65 de ani, iar magistraţii să nu mai primească pensii mai mari decât salariile.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR:Nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. OK, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu primești la 65 de ani. Nu poate să fie pensia mai mare decât salariul și aici vorbim, în primul rând, de magistrați, o parte dintre magistrați„.

Secţia pentru procurori a CSM a avertizat că foarte mulţi magistrați ar putea să iasă acum la pensie pentru a evita viitoarele schimbări legislative și, deci, pensii mai mici.

Gabriela Baltag, judecător CSM: Profesia de magistrat este o profesie cu foarte mare responsabilitate, foarte mult consum nervos. Nu e ușor să reziști în această profesie până la 60-65 de ani. E ca și cum cineva ar dori să alunge judecătorii cu experiență din profesie„.

Expertul anticorupţie Laura Ştefan consideră că reforma pensiilor magistraţilor trebuie făcută cu grijă şi treptat.

Laura Ștefan, expert anticorupţie: „Trebuie să introducem o prevedere legată de vârstă şi asta nu poate să fie direct 65 de ani, pentru că aşa ceva nu cred că va supravieţui unui control de constituţionalitate. Iar apoi trebuie să prevedem, cred eu eşalonat, o creştere a acestei vârste de pensionare până la un nivel pe care să-l considerăm cu toţii acceptabil”.

Banca Mondială a recomandat României să crească treptat vârsta de pensionare a magistraţilor, care să iasă la pensie după 30 de ani de vechime, nu 25 ca acum.

În plus, pensia magistraţilor să fie 65%, nu 80% din salariul brut pe ultimul an, cum este în prezent.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite