Deputații francezi se pregătesc pentru o dezbatere aprinsă după declarațiile președintelui Macron privind Ucraina

Parlament Franța/ Profimedia Images
12 martie 2024, 12:48

Adunarea Naţională franceză, camera inferioară a Parlamentului, se pronunţă marţi cu privire la strategia de ajutorare a Ucrainei, într-o dezbatere urmată de un vot simbolic, evenimente ce se anunţă tumultuoase, cu 3 luni înaintea alegerilor europarlamentare, relatează France Presse.

Ajutorul pentru Ucraina a devenit una din temele campaniei electorale, în special după ieşirile publice ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, care nu exclude trimiterea de trupe şi care nu doreşte să fie pusă ”nicio limită” în sprijinul acordat Kievului.

Votul, care nu va avea caracter constrângător juridic, este aşteptat în jurul orei locale 20:00 (19:00 GMT), cu un rezultat ce ar putea fi favorabil guvernului, graţie sprijinului partidului de dreapta Republicanii (LR).

Textul ce va fi supus votului este acordul de securitate franco-ucrainean din 16 februarie. Încheiat pentru o perioadă de 10 ani, documentul include o consolidare a cooperării militare, în particular în domeniile artileriei şi apărării aeriene.

În 2024, Parisul promite să furnizeze ”sprijin suplimentar de până la 3 miliarde de euro”, o finanţare ce ar putea provoca întrebări din partea opoziţiei, în contextul în care guvernul tocmai a anunţat tăieri bugetare în politicile naţionale.

”Securitatea noastră are un preţ”, a declarat ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, pentru cotidianul Le Parisien.

La doi ani după începerea războiului din Ucraina, tabăra prezidenţială denunţă ”ambiguităţile” partidului de extremă dreaptă RN şi cel de stânga radicală LFI (Franţa Nesupusă) cu privire la Rusia.

Preşedintele RN, Jordan Bardella, al cărui partid se află pe prima poziţie în sondajele pentru scrutinul european, a anunţat marţi că ”RN se va abţine: ‘da’ pentru un sprijin pentru Ucraina, dar ‘nu’ unui război cu Rusia, o putere nucleară”.

El a evocat, printre altele, unele ”linii roşii”, printre care trimiterea de trupe la sol şi aderarea Ucrainei la NATO şi la Uniunea Europeană.

De partea stângii radicale, deputatul Manuel Bompard l-a acuzat pe Emmanuel Macron că devine ”liderul taberei războiului” şi a calificat drept ”o nebunie totală” afirmaţiile liderului francez privind posibila trimitere de trupe în Ucraina.

”Atât timp cât Ucraina rezistă, armata franceză poate rămâne pe teritoriul francez”, a dat asigurări luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat postului BFMTV şi cotidianului Le Monde. 

Emmanuel Macron: Acesta este sau nu este războiul nostru? Noi răspunsuri la ipoteza trimiterii de soldați în Ucraina

Continuă reacţiile contradictorii printre aliați după ce președintele francez Emmanuel Macron a lansat ideea că trupe NATO ar putea fi trimise în Ucraina. Germania a cerut încetarea imediată a discuțiilor pe această temă, dar Polonia spune că prezența forțelor NATO nu este de neconceput. Nici statele baltice nu s-ar opune ideii lui Macron. SUA afirmă însă că Ucraina solicită arme, nu soldați americani.

Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite