Delegaţia Congresului SUA, întâlniri cu Bolojan, Ciolacu şi parlamentari români. Parteneriatul cu România rămâne puternic
O delegație a Congresului american se află la București într-o prima vizită oficială după revenirea lui Donal Trump la Casă Albă. Oficialii s-au întâlnit cu președintele interimar al României, cu parlamentari, dar și cu premierul. Au fost discuţii importante despre consolidarea relațiilor bilaterale. „Această țară este foarte importantă pentru noi”, a declarat republicanul Vern Buchanan, care a vorbit despre planurile administrației Trump cu România.
ACTUALIZARE Premierul Marcel Ciolacu a transmis, la rândul său, un meaj după întâlnirea pe care a avut-o cu delegația americană:
”România rămâne un partener solid al Statelor Unite ale Americii și suntem angajați pe deplin în a ne apăra orientarea euro-atlantică, corectitudinea și transparența proceselor democratice.
Aceasta este cea mai importantă concluzie a întâlnirii de azi cu delegația Congresului american, unde am oferit o imagine clară și onestă a priorităților noastre, a importanței pe care le acordăm Parteneriatului Strategic cu Statele Unite și viitorului relației noastre bilaterale.
Suntem deciși să demonstrăm că rămânem cel mai apropiat, activ și predictibil aliat al Statelor Unite din regiunea Mării Negre și susținem eforturile președintelui Trump de a ajunge la o #pace durabilă în Ucraina.
În același timp, vrem să cooperăm cu partenerii americani pentru a răspunde tuturor solicitărilor suplimentare legate de Programul Visa Waiver. Sunt convins că putem depăși toate obstacolele de moment, mai ales că am îndeplinit deja toate criteriile necesare, care ne califică pentru a deveni membri ai Programului.
Iar, după întâlnirea de azi, am certitudinea că va exista și un sprijin din partea ambelor partide în Congres în susținerea cauzei României”.
ACTUALIZARE. Președintele interimar Ilie Bolojan a afirmat, într-o postare pe platforma X, că a convenit, împreună cu delegația Congresului SUA, să intensifice eforturile pentru a dezvolta și promova în continuare parteneriatul strategic România – SUA:
„Astăzi, am avut o întâlnire excelentă cu o delegație substanțială a Congresului SUA, condusă de VernBuchanan. Am convenit să ne intensificăm eforturile pentru a dezvolta și promova în continuare parteneriatul nostru strategic solid, în special cooperarea în domeniul apărării, legăturile de afaceri și investițiile”.
Surse: Asigurări că nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane
Una dintre cele mai importante teme abordate a fost cu siguranță posibilitatea retragerii unor trupe americane de pe teritoriul Europei și mai ales de pe flancul estic, așa cum a titrat presa internațională în ultimele săptămâni. Potrivit unor surse prezidențiale, se pare că au primit asigurări demnitarii români că nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane, iar politica strategică militară a Statelor Unite rămâne neschimbată.
O viziune puțin diferită a oficialilor români față de ce a declarat Vern Buchanan, care spunea că totul se revizuiește în momentul de față, răspunzând la întrebarea aceasta legată de trupele americane.
Parteneriatul dintre SUA și România rămâne puternic
În ceea ce privește alte subiecte foarte importante, administrația americană a transmis prin congresmenii prezenții la București că parteneriatul dintre SUA și România rămâne puternic. În ceea ce privește programul Visa Waiver, au transmis delegații americani că susțin demersul și că vor face lobby astfel încât să sprijine includerea României în programul Visa Waiver.
În ultimul rând, subiectul tarifelor nu a fost discutat în profunzime, potrivit acelorași surse, nu a reprezentat o preocupare majoră.
Surse: Congresmenii SUA mulțumiți de clarificările privind anularea alegerilor
Iar în ceea ce privește alegerile, se pare că congresmanii americani au fost interesați. Ei au fost cei care au întrebat ce s-a întâmplat în decembrie și au fost mulțumiți, spun surse prezidențiale, de clarificările pe care le-au primit și au transmis că nu există niciun fel de îngrijorări din partea americană cu privire la alegerile din luna mai.
În privința războiului din Ucraina, congresmenii americani ”au apreciat poziția României și au arătat că înțeleg sensibilitățile specifice flancului estic.”
ACTUALIZARE Printre cei parlamentarii care s-au întâlnit cu delegația Congresului SUA sunt: Daniel Suciu (vicepreşedintele Camerei Deputaţilor), Mihai Weber, Titus Corlăţean, Robert Cazanciuc, Ionuţ Moşteanu, Cosmin Corendea, Ramona Bruynseels.
Vern Buchanan: ”Sunt foarte optimist în privinţa relaţiei noastre”
Delegaţia SUA este condusă de Vern Buchanan şi este însoţită de ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec.
„Am avut o vizită foarte bună cu ambasada şi apoi cu preşedintele interimar astăzi. A fost o întâlnire de aproximativ o oră. Ne întâlnim acum cu membri ai Parlamentului. Avem opt membri ai Congresului, democraţi, republicani, ambele partide şi suntem aici pentru a ne construi relaţia şi a o duce la un alt nivel”, a declarat Vern Buchanan.
El a subliniat că delegaţie sunt reprezentanţii mai multor companii care creează locuri de muncă.
„Vrem mai multe locuri de muncă bine plătite aici şi mai multe companii. Deci de aceea suntem aici. Avem, aşa cum am spus, opt membri ai Congresului – de obicei nu ai o delegaţie atât de mare. Această ţară este importantă pentru noi şi vrem să lucrăm împreună. Avem o mulţime de lucruri la care vom lucra. (…) Căutăm să ducem acest parteneriat la un alt nivel. Sunt foarte încântat de potenţialul asta”, a adăugat oficialul american.
Întrebat dacă Statele Uniute vor retrage trupele americane din România?
Totul este acum revizuit. Preşedintele (n. red. Trump) e în funcţie de un pic de mai bine de două luni.Dar sunt optimist în legătură cu relaţiile noastre, a declarat Vern Buchanan.
ACTUALIZARE ORA 12.30 Delegaţia Congresului SUA a ajuns la Palatul Parlamentului, unde se vor întâlni cu liderii partidelor politice.
ACTUALIZARE ORA 11.00 Reprezentanţii Congresului SUA au fost primiţi, marţi, la Palatul Cotroceni, de către preşedintele interimar Ilie Bolojan. La discuţii au participat şi consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu, Bogdan Mazuru şi Luminiţa Odobescu.
La ora 16:00 vor avea discuţii cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria.
Congresmenii americani se vor întâlni şi cu parlamentari români.
Vicepreşedintele Senatului Robert Cazanciuc a declarat, luni, că vizita în România a unei delegaţii a Congresului SUA reprezintă un mesaj de „parteneriat strategic” între cele două ţări.
„Voi participa şi eu mâine la această întâlnire, este o delegaţie mixtă de republicani şi democraţi. Am fost acum un an, acum doi ani, în mai multe vizite în Statele Unite, am fost la Congres, am fost la Senat. De fiecare dată, întâlnirea a fost cu republicanii şi democraţii. Nu am mers niciodată doar la republicani sau doar la democraţi. Am căutat să ţinem această balanţă, pentru că aşa este în Statele Unite. Este un mesaj, până la urmă, de parteneriat strategic între România şi Statele Unite. Sunt doi piloni în Europa pe care s-au bazat întotdeauna Statele Unite – unul în nord, care se numeşte Polonia, şi unul în sud, care se numeşte România„, a afirmat senatorul social-democrat, la Palatul Parlamentului.
La rândul său, liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a evidenţiat relaţiile „foarte bune” ale parlamentarilor români cu congresmeni americani.
„Lumea rezumă relaţiile româno-americane strict la intrarea la Trump. Este incorect. Foarte mulţi parlamentari din România au relaţii foarte bune cu congresmeni din Statele Unite, există relaţii bilaterale, există relaţii prieteneşti. Eu cred că, în ultimă instanţă, relaţiile româno-americane sunt pe un trend ascendent, se vor discuta cu delegaţia americană lucrurile care îi interesează pe ei de principiu. Noi toţi vom face lobby în sensul că România este un stat democratic şi că deciziile Curţii Constituţionale se respectă. Ei probabil că vor avea curiozităţi, ne vor întreba, o să-i lămurim şi cu siguranţă din acest dialog va ieşi o mai bună poziţie a României în zonă„, a transmis Daniel Fenechiu.
Delegaţia SUA a ajuns luni seara în România.