Decizie istorică în SUA. Donald Trump, primul fost preşedinte găsit vinovat de un tribunal penal. El poate candida chiar dacă va fi condamnat la închisoare. ”Vom face recurs împotriva acestei înşelătorii”

31 mai 2024, 06:06 (actualizat 31 mai 2024, 20:26)

Un proces istoric, o decizie istorică. Donald Trump a fost găsit vinovat de toate cele 34 de capete de acuzare, în cazul „Bani contra tăcere”, privind o plată ascunsă pentru evitarea unui scandal sexual, la sfârșitul campaniei prezidențiale din 2016. Plata în sine e perfect legală. Problema însă este că Trump ar fi folosit bani din fondul de campanie, camuflați ca plată pentru onorarii juridice. Este primul proces penal al unui fost președinte american. Sentința va fi dată pe 11 iulie, cu 4 zile înainte de Convenția republicană la care Trump ar urma să fie anunțat oficial drept candidat la fotoliul de la Casa Albă. Verdictul nu îl împiedică să candideze, chiar și în cazul unei pedepse cu închisoarea. „Verdictul adevărat va veni pe 5 noiembrie”, a declarat Trump, la ieșirea din sala de judecată.

Cei 12 jurați au decis,în unamitate: vinovat. La ieșirea din sală, fostul președinte, vizibil abătut, și-a repetat mesajul cunoscut: a fost un proces politic, adevăratul verdict va fi la urne.

Donald Trump, fost preşedinte al SUA: A fost o rușine. A fost un proces măsluit de un judecător în conflict de interese și corupt. Este un proces trucat, o rușine. Nu au vrut să ne dea o schimbare de locație. Eram la 5% sau 6% în acest district, în această zonă. A fost un proces măsluit, o rușine. Adevăratul verdict va fi dat pe 5 noiembrie de către popor și oamenii știu ce s-a întâmplat aici și toată lumea știe ce s-a întâmplat aici. Noi nu am greșit cu nimic. Sunt un om foarte nevinovat și este în regulă – eu lupt pentru țara noastră. Lupt pentru Constituția noastră.

Procurorul care a instrumentat cazul este extrem de controversat – a candidat pentru această funcție tocmai pe promisiunea de a-l inculpa cu orice preț pe Donald Trump. În plus, fiica lui face voluntariat la partidul democrat.

Alvin Bragg, procuror districtual Manhattan, responsabil de caz: Ei au examinat listele de apeluri, mesajele text și e-mailurile. Au ascultat înregistrări. Au văzut cecuri și facturi, extrase de cont bancar și programări din calendar. Deliberarea i-a condus la concluzia unanimă, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că acuzatul, Donald J. Trump, este vinovat de 34 de capete de acuzare pentru falsificarea de gradul întâi de registre de afaceri, pentru a ascunde un plan de corupere a alegerilor din 2016. Și, deși acest acuzat poate fi diferit de oricare altul din istoria Americii, am ajuns la acest proces și, în cele din urmă, astăzi, la acest verdict, în același mod ca în fiecare alt caz care intră pe ușile sălii de judecată, urmând faptele și legea și făcând acest lucru fără teamă sau favoruri. Eu mi-am făcut treaba. Noi ne-am făcut treaba. Și sunt multe voci acolo. Singura voce care contează este cea a juriului. Și juriul a vorbit!

Vedeta porno Stormy Daniels a ajuns la celebritate și câștiguri pe care nu le visa vreodată. Este femeia care, susținută masiv de rivalii lui Trump, scrie un nou capitol în istoria americană. A transformat un fost președinte într-un condamnat penal.

Trump: Sunt pe primul loc la prezidenţiale, dar instanţa mi-a interzis să vorbesc

Într-o declaraţie acordată presei din holul Trump Tower din Manhattan, candidatul republican ce aspiră din nou la preşedinţia SUA a anunţat că va face „recurs împotriva acestei înşelătorii” şi l-a acuzat pe preşedintele democrat Joe Biden şi pe „gaşca” acestuia că sunt „bolnavi” şi „fascişti”. A vorbit aproape trei sferturi de oră.

Vom face recurs împotriva acestei înşelătorii. Vom face recurs în legătură cu mai multe lucruri distincte”, a declarat Trump, potrivit The Guardian.

Referindu-se la judecătorul Juan Merchan, Trump a spus: ”Nu ne-a permis să aducem martori, nu ne-a permis să vorbim, nu ne-a permis să facem nimic. Judecătorul a fost un tiran”.

A spus din nou că procesul a fost incorect și că a fost declarat vinovat pentru ceva ce nu a făcut.

Donald Trump, fost preşedinte al SUA: Dacă-mi pot face asta mie, o pot face oricui. Sunt candidatul aflat în frunte, sunt în faţa lui Biden cu mult, sunt candidatul republican cel mai susţinut. Sunt pe primul loc la prezidenţiale, dar instanţa mi-a interzis să vorbesc. Cu toţii acţionează împreună, Casa Albă şi Departamentul de Justiţie. Deci, înţelegeţi, totul e făcut de Biden şi de oamenii lui.

În timp ce fostul președinte vorbea, în fața Trump Tower s-au adunat sute de simpatizanți republicani, dar și grupuri mari de democrați, cu pancarte pe care scria vinovat.


Acest verdict, fără precedent şi cu consecinţe politice imprevizibile, nu îl va împiedica pe omul de afaceri republican să fie candidat la alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, împotriva democratului Joe Biden, chiar şi în cazul unei condamnări la închisoare.

Sentinţa judecătorului de la tribunalul din Manhattan, Juan Merchan, va fi anunţată pe 11 iulie, cu patru zile înainte de convenţia Partidului Republican care urmează să-l nominalizeze pe Donald Trump, 77 de ani, drept candidat al dreptei americane la prezidenţiale.

Între timp, el rămâne liber.

Fostul lider de la Casa Albă (2017-2021), care într-un deceniu a bulversat democraţia americană, a rămas stoic, cu umerii căzuţi, în sala de judecată după citirea verdictului, potrivit unui jurnalist al AFP.

La ieşirea din sala de judecată unde a venit în fiecare zi de la jumătatea lui aprilie, el a denunţat un proces „trucat”, o „ruşine”, şi a dat asigurări că „verdictul adevărat” va veni pe 5 noiembrie.

Donald Trump a părăsit instanța în strigătele mulțimii adunate pe străzile din imediata apropiere.

Juriul a vorbit, iar vocea juraților este cea mai importantă dintre toate, a declarat după verdict procurorul districtual din Manhattan.

Trump poate candida chiar dacă va fi condamnat la închisoare

Judecătorul Juan Merchan, un nume care va rămâne nu doar în istoria Dreptului american, a stabilit ca sentința să fie pronunțată la 11 iulie, cu doar 4 zile înainte de începerea Convenției Republicane, la care Trump ar urma să fie nominalizat oficial drept candidat pentru funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii.

Trump riscă o pedeapsă cu maximum 4 ani de închisoare, deși alte persoane condamnate pentru această infracțiune primesc adesea pedepse mai scurte, amenzi sau eliberare condiționată, notează presa internațională. Judecătorul poate pronunţa şi o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare, sau chiar muncă în folosul comunităţii.

Verdictul a căzut în mijlocul campaniei prezidenţiale, cu prima dezbatere între Donald Trump şi Joe Biden pe 27 iunie şi convenţia republicană la Milwaukee (15-18 iulie), unde omul de afaceri va primi oficial nominalizarea partidului său.

Cu cinci luni înainte de alegeri, consecinţele acestei decizii asupra alegerilor sunt greu de prevăzut, mai ales că magnatul republican ar urma să facă recurs.

Probabil că nu va modifica multe intenţii de vot„, a prezis politologul Keith Gaddie de la Texas Christian University.

Din 2023, inculpările sale în patru dosare penale separate şi cele trei condamnări civile ale sale – probleme juridice pe care le descrie drept o „vânătoare de vrăjitoare” orchestrată de tabăra democraţilor – nu l-au împiedicat să câştige fără probleme primarele partidului său.

Însă, potrivit mai multor sondaje, unii dintre alegătorii favorabili lui Donald Trump ar putea acum să renunţe să mai voteze pentru el.

Privat de campania pe teren, Donald Trump s-a folosit însă de proces pentru a capta atenţia presei, vorbind de mai multe ori pe zi în afara sălii de judecată, flancat de copiii săi ori de aleşi republicani veniţi să-l susţină.

Dar el a refuzat să depună mărturie în cursul procesului său.

Timp de şase săptămâni, juraţii au pătruns în culisele campaniei prezidenţiale din 2016, în cele din urmă victorioasă, dar unde teama de un scandal sexual părea omniprezentă în tabăra lui Trump.

Stormy Daniels a primit, cu câteva zile înainte de alegeri, 130.000 de dolari pentru a păstra tăcerea asupra unei relaţii sexuale pe care susţine că a avut-o cu Donald Trump în 2006, când acesta era încă magnat imobiliar şi al divertismentului şi era deja căsătorit cu soţia sa Melania.

Mărturia fostei actriţe a fost unul dintre punctele culminante ale audierilor. Ea a povestit în detaliu această relaţie sexuală, potrivit ei, consensuală, dar în care „raportul de forţe” a fost „dezechilibrat”. Donald Trump neagă că acest episod a avut loc.

Cei 130.000 de dolari i-au fost plătiţi actriţei de fostul om de încredere al miliardarului, Michael Cohen, care între timp a devenit duşmanul său jurat.

Când acesta din urmă a fost rambursat în 2017, prin mai multe cecuri semnate de Donald Trump, atunci la Casa Albă, cheltuielile au fost deghizate în „cheltuieli juridice” în conturile Trump Organization.

CITEȘTE ȘI: La procesul cu Stormy Daniels, Trump se declară ”plictisit” în timpul pledoariilor finale

Pentru procurori, în spatele acestor falsificări contabile, „centrul afacerii (a fost) o conspiraţie şi o muşamalizare” pentru a câştiga alegerile împotriva lui Hillary Clinton în 2016.

CITEȘTE ȘI: Donald Trump a refuzat să depună mărturie în procesul „Stormy Daniels”. Audierile s-au încheiat

Apărarea a respins această teorie, dând asigurări că Donald Trump, devenit preşedinte, nu cunoştea detaliile actelor atunci când l-a plătit pe Michael Cohen. 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite