De la Robor la IRCC, de teama ratelor tot mai mari
Indicele Robor la 3 luni se menține la valoarea de 5,20%, cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani. În comparație, cotația IRCC, indicele de referință introdus în 2019 pentru creditele în lei cu dobânda variabilă, e de aproape trei ori mai mică: 1,86%.
De exemplu, pentru un credit ipotecar pe 30 de ani, de 250.000 de lei, rata calculată în funcție de Robor poate fi chiar și cu aproape 560 de lei mai mare decât cea care depinde de IRCC. Așa că tot mai mulți clienți cer băncilor înlocuire Robor cu IRCC.
Multe cereri de schimbare a ROBOR cu IRCC vin și de la clienții băncilor care au credite garantate de stat, de tipul „Prima Casă”.
Fenomenul a luat amploare mai ales din aprilie, spun reprezentanții Fondului de Garantare.
Dumitru Nancu, director general, Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii: Zilnic vedem o creștere. Dacă am început undeva cu 50 de solicitări, astăzi avem cam 100 de solictari pe aceste modificări.
Economiștii avertizează însă că și noul indice de referință, decalat cu două trimestre față de Robor, este în creștere. De la 1 iulie, valoarea va fi de 2,65%. Dar va rămâne sub cea a ROBOR.
Andreea Nica, analist financiar: Nu ne putem ascunde de această creștere a ratelor de dobândă nici măcar în IRCC. Putem să beneficiem de faptul că are această întârziere în momentul în care ratele de dobândă sunt înscrise pe un trend de creștere.
Aceeași întârziere va fi însă și când dobânzile vor scădea. Astfel, cei cu împrumuturi care depind de IRCC vor avea rate mai mici, mai târziu decât în cazul Robor.
Încă din mai 2019, legea dă posibilitatea clienților să ceară băncilor înlocuirea Robor cu IRCC. Schimbarea se face doar cu acordul părților.
Alin Iacob, preşedinte, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Bancare: Principalul risc cu care se pot confrunta consumatorii este ca banca să nu accepte simpla cerere de trecere de la Robor la IRCC, ci să le propună o refinanțare a creditului, moment în care simultan cu această schimbare de indice să le fie majorată și marja fixă de dobândă.
Clienții care renunță la Robor pentru celălalt indice nu mai pot reveni asupra deciziei.
Conform legii, băncile sunt obligate să le dea clienților un răspuns pentru modificarea contractelor în cel mult 60 de zile.