De la globalizare, lumea a trecut la ”glocalizare”. Ce implică această schimbare
Aţi auzit până acum termenul de „glocalizare”? Nu căutați în Dicţionarul Explicativ Român, nu există cuvântul în limba română, însă este un termen folosit tot mai des în economia globală.
De la globalizare, lumea a trecut la ”glocalizare”. Și este un lucru extrem de important. Pentru început să facem un pic de istorie a acestui termen. Glocalizarea vine din combinarea conceptelor de globalizare şi localizare, termen folosit pentru prima dată de sociologul britanic Roland Robertson în lucrarea Globalisation. Ca să simplificam o să spunem că acesta glocalizare înseamnă un produs global care este adaptat specificului regional.
De ce vorbim despre glocalizare
Acum, că am înțeles ce înseamnă, vă întrebați desigur de ce vorbim despre el? Ei, bine, pentru că acesta este tendință globală în acest moment. Pandemia de coronavirus, războiul și actualele convulsii din Orientul Mijlociu au făcut companiile și guvernele să înțeleagă cât de fragile sunt lanțurile de aprovizionare.
Așteptam de exemplu medicamente din India, măști din China și mașini din America. Asta înseamnă pentru noi europenii, drum lung, bani și nesiguranță. Nesiguranță pentru că aceste bunuri depind ca să ajungă la noi de drumuri lungi și am văzut în ultima perioadă că ele nu înseamnă că sunt și sigure.
În pandemie, să trimiți un container din China costă o companie 15 mii de dolari. Acum cu atacurile Houthi prețul s-a dus de la 1000 la 5000 de dolari. Bani mai mulți pentru companii, care se transfera în costul bunurilor noastre.
Ei, bine, globalizare nu a murit, însă ea se transforma. În ce? În glocalizare. Scriu jurnaliștii de la The Guardian, aceasta glocalizare implică lanțuri de aprovizionare mai scurte, un accent pe consolidarea capacității de producție internă și un rol mai strategic pentru guvern. Nota bene pentru ultima remarcă.
La ce ne așteptăm în perioada următoare
La investiții are marilor actori globali în piețe regionale. E o lecție pentru toată lumea, trebuie produs local, sau regional.Este mai ieftin și mai sigur. Efectele? Locuri de muncă, taxe colectate la stat, însă și ceva convulsii externe. De ce? Pentru că gelocalizare va lovi în statele care au făcut miliarde din a produce pentru toată lumea. China, India și lista este lungă. Este un subiect de adus pe agenda publică.