Curtea Constituţională cere BEC renumărarea tuturor voturilor din primul tur până vineri, la ora 14.00
Curtea Constituţională a României a cerut joi să fie numărate din nou voturile valabil exprimate și cele nule pentru primul tur al alegerilor prezidențiale până vineri, la ora 14.00, când CCR se va reîntruni.
Judecătorii Curțîi Constituționale au decis în unanimitate să ceară verificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot, inclusiv a celor declarate nule. Curtea cere Biroului Electoral Central să îi transmită rezultatele în mai puțin de 24 de ore, când Curtea reia ședința pentru validarea alegerilor. Potrivit Legii pentru alegerea președintelui, 29 noiembrie este termenul limită pentru validarea primului tur. Candidatul Cristian Terheș spune că au fost mutate voturi de la candidatul retras, dar votat, Ludovic Orban, la candidata USR Elena Lasconi. Terheș susține că a furnizat Curții dovezi concrete din trei secții.
Cristian Terheș, candidat la președinția României: Eu ce am spus și am arătat Curții și Curtea a admis ca fiind potențial valabile argumentele mele, motiv pentru care a cerut reverificarea și renumărarea este că aceste alegeri au fost fraudate de către USR si doamna Lasconi.
Judecătorii Curții au considerat că au nevoie și de alte documente și dovezi pentru a lua o decizie privind validarea sau invalidarea alegerilor.
Președintele AEP, Toni Greblă, a declarat pentru Știrile TVR că au fost declanșate procedurile, dar că renumărarea voturilor va dura mai mult de o zi.
Toni Greblă, președintele AEP: Toate buletinele de vot se găsesc în județe, rezultatele vor fi trimise la BEC, BEC va centraliza procesele verbale centralizate din județe și le vom înainta CCR. Vă dați seama că nu pot fi numărate 9 milioane și ceva de buletine de vot într-o noapte, sperăm ca într-o zi, două, trei să terminăm rezultatul și până la sfârșitul săptămânii să fie renumărate, pentru ca apoi CCR, la început de săptămână, să poată lua o decizie.
Ineditul situației îi face chiar și pe specialiști să interpreteze diferit situația de față și legile în vigoare.
Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR: Este vorba de locul doi, că aici s-a contestat. Că voturile lui Orban au mers la Lasconi, deși erau pentru Orban. În mod normal trebuiau să fie nule. Dacă se constată treaba asta, aceste voturi se duc la nule și Lasconi rămâne fără ele și dacă diferența între ea și Ciolacu este alta, sigur că da, se poate întâmpla orice. Dar ăsta nu e un motiv să-l legalizeze, pentru că procesul s-a terminat, oamenii au băgat voturile în urnă.
Analiștii politici avertizează că micile nereguli de la votare nu pot fi considerate fraude electorale.
Bogdan Lefter, analist: Vorbim de lucruri îngemănate, dar totuși distincte. Renumărarea e una, ea dă un rezultat, care poate să însemne că s-a numărat corect sau că au fost mici neregularități, cum sunt la toate scrutinurile, sau că s-a produs această mutare frauduloasă, fraudă comisă de birourile electorale. Iregularități au fost la fiecare scrutin, că s-a făcut propagandă pe lângă secții, mereu au fost, a mai dat poliția câte o amendă, dar nu s-au invalidat scrutinuri pentru asta. Se desface un sac al secției X și ai procesul verbal al secției X și acolo scrie atâtea voturi Ciolacu, atâtea voturi Lasconi, atâtea voturi Georgescu și se constată dacă corespund voturile din sac cu numerele din procesul verbal.
Se așteaptă ca renumărarea făcută de BEC să ducă la o concluzie, dacă voturile din saci se regăsesc întocmai pe procesele verbale.
Curtea Constituțională are două soluții la îndemână, fie constată că au fost fraude în desfășurarea scrutinului care modifică ordinea candidaților care pot participa în turul doi, și atunci anulează tot scrutinul, fie respinge contestația făcută și validează rezultatul alegerilor. În cazul constatării unei fraude, Curtea va decide repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor.
Reluarea scrutinului presupune că în cursa electorală intră toți cei 14 candidați înscriși, și că vor fi tipărite aceleași buletine de vot, chiar dacă unii decid ulterior să se retragă.
ACTUALIZARE CCR a cerut Biroului Electoral Central (BEC) reverificarea și renumărarea renumărarea tuturor voturilor pe baza cererii lui Cristian Terheș. Tot în ședința de joi, CCR a respins cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de președinte depusă de Sebastian-Constantin Popescu, pe motiv că a fost despusă prea târziu.
Curtea Constituțională a decis astfel:
În ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curții Constituționale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Cristian Vasile Terheș (Dosar nr.3671F/2024), și având în vedere art.146 lit.f) din Constituție, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, precum și art.37 și 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
1. Reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024.
2. Înaintarea rezultatelor reverificării și renumărării Curții Constituționale de către Biroul Electoral Central.
3. Termen de judecată pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
În aceeași ședință, Plenul Curții Constituționale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).
Totodată, în Dosarul nr.3670F/2024, a stabilit termen pentru data de 29 noiembrie 2024, ora 14,00.
ACTUALIZARE: Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu nu a dorit să comenteze cererea Curţii Constituţionale a României (CCR) de a renumăra voturile la primul tur al scrutinului.
Judecatorii au respins una dintre cele două cereri de anulare depuse ieri. Este vorba despre cea depusă de Sebastian Popescu legată de campania de pe Tik Tok și finanțarea acesteia de către candidatul Călin Georgescu.
Curtea Constituțională (CCR) a început joi, la ora 11.00, dezbaterile asupra validării rezultatului alegerilor prezidențiale și asupra a două cereri de anulare a primului tur al scrutinului.
Potrivit site-ului CCR, Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu au depus fiecare câte o solicitare având ca obiect „anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”.
Potrivit legii pentru alegerea preşedintelui României, Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie, Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor, mai spune legea.
Acelaşi articol prevede că cererea de anulare a alegerilor poate fi făcută de partide sau alianțe politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de către candidaţii care au participat la alegeri, în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării.
Cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază. Iar CCR trebuie să soluţioneze cererea până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor.
În prezent europarlamentar, Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.782 voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezentând 1,04%.
De asemenea, Sebastian Constantin Popescu a candidat din partea Partidului Noua Românie şi a fost votat de 14.683 de oameni, reprezentând 0,16% din totalul voturilor.
Sebastian Popescu acuză fraudarea legii electorale de către Călin Georgescu, ”prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România.”
Sebastian Popescu mai precizează că, potrivit Raportului Oficial al AEP, candidatul independent Călin Georgescu a raportat ZERO lei cheltuieli pentru întreaga campanie, „deşi a desfăşurat o activitate amplă de promovare prin materiale online, reuşind să obţină peste 2,1 milioane voturi, ceea ce implică în mod evident resurse logistice şi financiare considerabile”.
CITEȘTE ȘI: Cristian Terheş (PNCR): Alegerile, fraudate de reprezentanţii USR. Au influenţat ordinea candidaţilor
Cristian Terheş a acuzat într-o conferinţă de presă fraudarea alegerilor şi intervenţii care au afectat clasamentul în ceea ce îi priveşte pe primii doi candidaţi, afirmând explicit că prin această acţiune de fraudare a alegerilor a fost schimbată ordinea celor clasaţi în turul ll.
El a invocat ieşirile publice, inclusiv live-uri pe Facebook, ale mai multor ”reprezentanţi de marcă ai USR” care au îndemnat românii din America să o voteze pe Elena Lasconi. El i-a enumerat pe Cătălin Drulă şi Vlad Voiculescu şi a spus că postările acestora au avut mii de like-uri şi de distribuiri.
Terheş a remarcat că diferenţa dintre candidatul clasat pe locul 2, Elena Lasconi, şi cel clasat pe locul 3 este foarte mică.
În cazul lui Călin Georgescu, Terheş a susţinut că au existat „o serie de boţi care continuu chemau oamenii să iasă la vot şi să voteze cu un anumit candidat, atât în preziua votului, lucru interzis, cât şi în ziua votului”.
După soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR validează rezultatul din primul tur. Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care are loc pe 8 decembrie.
– Călin Georgescu, candidatul plasat pe primul loc în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale, a declarat că ”este ceva de neimaginat ce se întâmplă”.
”Asta ar însemna că indiferent ce preşedinte ulterior va fi, el este ridicol pentru că este total nedemocratic. Dacă acest lucru se întâmplă”, a adăugat el.
– Candidatul USR la Preşedinţie Elena Lasconi a declarat că anularea turului l al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a sesizărilor depuse la CCR, ar fi o încălcare gravă a democraţiei, apreciind că deja a fost încălcată democraţia atunci când un candidat – Diana Şoşoacă – a fost scoasă din cursă prin decizia Curţii Constituţionale.
Cred că dacă s-ar întâmpla (n.r. – anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale) asta ar fi o încălcare gravă a democraţiei, deja au încălcat democraţia, au intrat cu bocancii în ea atunci când au scos din cursă un candidat, şi mă refer aici la Curtea Constituţională, pentru că instituţiile statului nu şi-au făcut treaba înainte”, a afirmat Lasconi.
– Fostul preşedinte al USR Cătălin Drulă afirmă, miercuri, întrebat despre cererile de anulare a scrutinului din 24 noiembrie, că ”orice decizie de a rezolva alegerile la masa verde e extrem de periculoasă pentru democraţie”. Candidaţii, crede Dulă, trebuie învinşi la vot, mai ales că USTR nu are informaţii că rezultatul ar fi fost fraudat. În contextul politic actual, Drulă consideră că următoarele două rânduri de alegeri sunt ”un referendum pentru rămânerea în UE”.
”Nu este momentul ca să ne jucăm în continuare cu decizii la masa verde, ci să ne mobilizăm în sprijinul democraţiei”, a mai afirmat Cătălin Drulă.
– Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri seară, că eventuala anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale este ”o chestiune sensibilă”, iar în astfel de momente deciziile trebuie luate cu responsabilitate.