Reacții la decizia Curții Constituționale de renumărare a voturilor

28 noiembrie 2024, 16:14 (actualizat 28 noiembrie 2024, 19:52)

Partidele și candidații au reacționat imediat după anunțul CCR care a cerut Biroului Electoral Central renumărarea tuturor voturilor din primul tur până vineri, la ora 14.00. Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a spus „nu am nicio părere”, Călin Georgescu a refuzat să comenteze, în timp ce USR, AUR, REPER, Forța Dreptei, partidul DREPT și Ana Birchall au declarat că sunt împotriva deciziei Curții Constituționale.

Mai mulți politicieni și partide s-au arătat surprinși, unii chiar șocați, de decizia CCR. Curtea Constituţională a României a cerut joi să fie numărate din nou voturile valabil exprimate și cele nule pentru primul tur al alegerilor prezidențiale până vineri, la ora 14.00, când CCR se va reîntruni.

Ludovic Orban: CCR acţionează ca un instrument politic

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat, joi, Curtea Constituţională că acţionează ca „un instrument politic” şi „face jocul PSD”.

El a făcut un apel către toate formaţiunile democratice din Birourile electorale judeţene şi de sector unde se vor renumăra voturile la primul tur al alegerilor prezidenţiale să fie atenţi la reprezentanţii PSD „pentru a nu exista nicio tentativă de fraudare”.

„Cer public PNL să se delimiteze de această tentativă nedemocratică şi neconstituţională a PSD de a modifica voinţa exprimată de cetăţeni. (…) CCR acţionează ca un instrument politic, în sprijinul tentativei disperate a PSD de a-l aduce pe Ciolacu în turul doi al alegerilor prezidenţiale şi de a elimina din turul doi candidatul democratic Elena Lasconi. (…) A existat o singură dată în istoria alegerilor prezidenţiale, în 2009, când CCR a dispus renumărarea voturilor, dar a dispus renumărarea voturilor doar în câteva secţii de votare şi, de asemenea, renumărarea voturilor nule. (…) Nu există niciun temei legal serios pentru această decizie a CCR care impune o misiune către BEC care este aproape imposibil de realizat în decurs de 24 de ore, aşa cum a solicitat CCR. Nu este posibil să se efectueze renumărarea tuturor voturilor, inclusiv a celor nule pentru cele aproape 9 milioane de voturi exprimate”, a declarat Orban, într-o conferinţă de presă.

Marcel Ciolacu, PSD: Nu am nicio părere. Nu îmi doresc nimic.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că nu este treaba lui şi că nu vrea să comenteze o eventuală decizie a Curţii Constituţionale a României (CCR) de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

El a fost întrebat ce părere are despre decizia CCR de a fi renumărate voturile din turul întâi şi dacă îşi doreşte acest lucru.

„Nu am nicio părere. Cum de altfel aţi văzut că eu după alegeri am venit în faţa dumneavoastră şi am anunţat că îi felicit pe cei doi din turul 2 şi că PSD nu face nicio solicitare la BEC de renumărare. (…) Eu nu îmi doresc nimic. Eu ştiu că sunt doi candidaţi în turul 2 cărora le-am urat succes. Eu cred că cel mai important lucru sunt alegerile de duminică. Eu unul, personal, am greşit, îmi asum acest lucru, nu am nici cea mai mică problemă, dar duminică nu mai este vorba despre Marcel Cioalcu, nu mai este vorba despre cineva anume, este vorba despre viitorul nostru, al tuturor. Este vorba despre România şi stabilitatea şi direcţia democrată a României. Nimic altceva. În rest, niciodată nu am comentat o decizie a unui magistrat sau a CCR, nu este treaba mea şi nu comentez”, a spus acesta la sediul central al PSD.

Călin Georgescu: Este decizia unei instituţii

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu nu a dorit să comenteze cererea Curţii Constituţionale a României (CCR) de a renumăra voturile la primul tur al scrutinului.

„Este decizia unei instituţii, nu o comentăm”, a transmis echipa de campanie a lui Georgescu.

Ulterior, Călin Georgescu a spus că „Negarea de care instituțiile dau dovadă cu privire la decizia poporului român este o formă a instituțiilor de protecție, dar este doar una de moment. Acceptarea este singura cale necesară pentru pace și stabilitate”.

Ionuț Moșteanu, USR: Mi se pare că CCR se joacă cu bricheta într-o benzinărie

Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, le-a solicitat, joi, tuturor liderilor de partid să ceară reprezentanţilor lor în Biroul Electoral Central să respingă renumărarea voturilor la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

El şi-a exprimat încrederea că oamenii propuşi de partide în Biroul Electoral Central înţeleg rolul pe care îl au pentru păstrarea democraţiei. Totodată, Moşteanu a cerut Curţii Constituţionale să valideze turul întâi al alegerilor prezidenţiale, astfel încât să poată începe campania pentru turul al doilea.

„Orice face CCR în momentul acesta, mi se pare că se joacă cu bricheta într-o benzinărie şi este foarte, foarte riscant pentru democraţie, pentru că în momentul în care deja au ieşit din calendar şi nu au respectat legea, creează premisele declarării neconstituţionale pentru aceste alegeri. Oamenii au votat, şi-au manifestat voinţa. Acum, la ora 16,00, este o şedinţă a Biroului Electoral Central, unde majoritatea o au reprezentanţii partidelor politice, oameni politici care trebuie să respecte democraţia şi voinţa românilor. Cer tuturor liderilor de partid să ceară reprezentanţilor lor în BEC să respingă cererea CCR, să putem închide acest prim tur şi să începem mâine campania pentru turul doi”, a afirmat Moşteanu, la sediul USR.

Lasconi: CCR se joacă cu siguranţa naţională; intervine pentru a doua oară în procesul democratic

Preşedinta USR, Elena Lasconi, acuză Curtea Constituţională că „se joacă cu siguranţa naţională” şi intervine pentru a doua oară în procesul democratic.

„CCR se joacă cu siguranţa naţională! Votul fiecăruia dintre noi este sfânt! Ceea ce încearcă să facă acum CCR este absolut îngrozitor pentru o ţară democrată. Sunt aici să apăr democraţia şi fac un apel către Biroul Electoral Central să trateze renumărarea voturilor cu înţelepciune. Legea trebuie să fie la fel pentru toţi, nu interpretată diferit pentru unii. Pentru a doua oară, CCR intervine în procesul democratic. CCR nu poate pune preşedinţi la masa verde”, a scris lidera USR, pe Facebook.

Ilie Bolojan (PNL): Nu comentez evaluarea judecătorilor, însă constat că este imposibil ca acest termen să fie respectat

„Curtea Constituțională a României a dat astăzi o decizie care a generat multă confuzie. A dispus renumărarea voturilor pentru turul 1 al alegerilor prezidențiale, în baza unor sesizări, și a stabilit termen de judecată pentru mâine, la prânz, 29 noiembrie.

Nu comentez evaluarea judecătorilor, însă constat că este imposibil ca acest termen să fie respectat.

Cei care ar trebui să rezolve această sarcină, membrii birourilor electorale județene, chiar și sprijiniți, au nevoie de mai multe zile pentru finalizarea renumărării.

În plus, o parte dintre ei sunt și membri în birourile electorale pentru alegerile parlamentare de duminică.

În această situație, renumărarea și, implicit, validarea turului 1 nu vor putea fi finalizate decât după alegerile parlamentare.

Zilele acestea ar trebui să se discute despre soluțiile partidelor politice la problemele României, astfel încât românii să poată decide, în cunoștință de cauză, cum vor vota duminică, 1 decembrie.

Din nefericire, atenția este deturnată către teme care tensionează societatea, generând o stare de incertitudine. Iar efectele cumulate ale unei decizii confuze sunt scăderea încrederii în instituțiile statului”.

Kelemen Hunor (UDMR): Sunt furios pe cei care conduc statul român, au creat haos şi instabilitate politică

Liderul UDMR a declarat, joi, pentru AGERPRES, că a fost surprins atât de sesizarea depusă la CCR, cât şi de decizia instituţiei de renumărare a voturilor, precizând, însă, că dacă au existat argumente solide atunci hotărârea trebuie respectată.

Kelemen a atras, însă, atenţia că, dacă se va dovedi că a fost ceva a fost în neregulă, atunci trebuie reorganizat primul tur al alegerilor prezidenţiale.

„În cazul în care se va stabili că a fost ceva în neregulă, conform legii privind alegerea preşedintelui României, trebuie reorganizat primul tur. Deci, nu se poate inversa automat ordinea. Legea spune că în momentul anulării scrutinului respectiv, în două săptămâni, se organizează un nou scrutin. Deci, e aproape imposibil să găseşti astăzi argumente legale, constituţionale, să inversezi tu, din pix, în cazul în care se va dovedi că au fost trecute acele voturi despre care se vorbeşte, de la Ludovic Orban – fiindcă el a rămas pe buletinul de vot şi probabil că a adunat câteva mii de voturi – (…) la Lasconi. Dar asta trebuie să vedem, după renumărare putem afirma aşa ceva, dar lucrurile se vor complica. Plus, eu nu pot să înţeleg cum, în ce mod se va face această renumărare când începe duminică un alt vot, se pune una peste alta. Au creat un haos ce n-a mai văzut lumea. Au creat o instabilitate politică începând de anul trecut, cum nimeni nu credea că se va întâmpla. Eu pur şi simplu sunt furios pe cei care conduc statul român. Încet-încet ajungem în situaţia în care toată lumea va spune că este un stat eşuat. (…) CCR a decis, a spus că aşa trebuie, trebuie renumerate. Bine (…) renumăraţi şi când veţi avea un rezultat final, ne veţi anunţa. Dar începe procesul electoral pentru parlamentare, imediat. În câteva zile, în trei zile. Şi acolo trebuie numărate voturile. Deci, eu nu înţeleg ce se întâmplă la vârful statului român. E inexplicabil”, a declarat Kelemen Hunor.

George Simion, AUR: CCR se transformă într-un pion pe scena politică

Preşedintele AUR, George Simion, a criticat, joi, Curtea Constituţională, susţinând că aceasta „se transformă într-un pion pe scena politică”, în loc să fi constatat „abuzurile repetate” ale partidelor de la putere.

„CCR în loc să fi constatat abuzurile repetate ale partidelor aflate la putere, PSD şi PNL, de-a lungul timpului, se transformă într-un pion pe scena politică. (…) CCR-ul condus de PSD – PNL – UDMR a dispus renumărarea voturilor în toate secţiile de votare, deşi cei care au contestat au făcut referire doar la un număr limitat de secţii. (…) De unde toată această disperare a sistemului încât a activat toate mecanismele pentru a înfrânge votul românilor? Din cauză că au venit sondajele şi Elena Lasconi, această Kamala de Câmpulung, pierde turul doi în faţa candidatului suveranist, Călin Georgescu. Şi, atunci, au convocat Curtea Constituţională pentru a încerca să repete alegerile. (…) Este ruşinos şi revoltător atacul pe care îl vedem zilele acestea la adresa democraţiei româneşti”, a precizat, pentru AGERPRES, Simion.

REPER: CCR ia decizii inexplicabile, care induc sentimentul de profundă neîncredere în instituţiile statului

Reprezentanţii partidului REPER îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de decizia Curţii Constituţionale a României de a dispune renumărarea voturilor din turul întâi al alegerilor prezidenţiale, considerând că această hotărâre reprezintă un precedent periculos pentru democraţie şi riscă să adâncească şi mai mult neîncrederea cetăţenilor în capacitatea statului de a organiza alegeri libere şi corecte.

„Suntem martorii unei decizii care fragilizează fundamentul democraţiei. În vremuri în care extremismul riscă să acapareze democraţia şi parcursul european al României, în loc să consolideze încrederea publicului, CCR ia decizii inexplicabile, care induc sentimentul de profundă neîncredere în instituţiile statului. Aceasta nu este direcţia pe care ne-o dorim pentru o Românie europeană şi democratică. Se pierde, în plus, şi mai tare încrederea în faţa partenerilor europeni, internaţionali, a oamenilor. Când REPER a cerut renumărarea la alegerile europene, cu atâtea dovezi clare, nu a fost posibil. Acum, în mod ciudat şi brusc, se poate. Este de neînţeles şi periculos”, a declarat Ramona Strugariu, copreşedinta REPER, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Vlad Gheorghe (Partidul DREPT): Curtea Constituţională pregăteşte o lovitură de stat

Liderul Partidului DREPT, Vlad Gheorghe, a susţinut, joi, că, prin decizia de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidenţiale, Curtea Constituţională pregăteşte „o lovitură de stat”.

„Ceea ce face CCR la comanda lui Ciolacu echivalează unei lovituri de stat. Măsurile dispuse astăzi de Curtea Constituţională sunt fără precedent în Uniunea Europeană. Niciodată în ultimii 30 de ani nu a mai fost luată o astfel de măsură cu privire la alegerile prezidenţiale, aşa cum niciodată nu am mai avut turul 2 fără PSD. Ştim cu toţii că judecătorii CCR sunt numiţi majoritar de PSD, acesta este un fapt incontestabil”, a afirmat Vlad Gheorghe, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit acestuia, în cazul alegerilor europarlamentare, au existat mii de dovezi clare ale fraudării votului în anumite secţii, au fost numeroşi candidaţi şi partide care au sesizat instanţele, dar BEC şi PSD „au împiedicat” toate demersurile.

„Acum, doar pentru că Ciolacu a pierdut, se dispune renumărarea în întreaga ţară. Dacă ajungem mâine la anularea primului tur al prezidenţialelor, înseamnă că democraţia din România este anulată. Fac apel la toţi cetăţenii să nu acceptăm aşa ceva” a adăugat liderul DREPT.

Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR.

Ana Birchall: CCR trebuie reformată din temelie

Ana Birchall, care a candidat ca independent în turul întâi al alegerilor prezidenţiale, afirmă că CCR trebuie reformată din temelie.

„CCR a cerut renumărarea voturilor din toată ţara. Poate că e ok să se vadă dacă au fost sau nu furate voturi, dar nu pot să nu remarc că, în vară, deşi erau suspiciuni de fraudă prezentate de Partidul REPER, de exemplu, au refuzat să dea o decizie de renumărare. Rămân la părerea mea, exprimată cu curaj de ani de zile, că CCR trebuie reformată din temelie… şi nu numai CCR. Urâte vremuri mai trăim într-un stat capturat”, a scris Ana Birchall, pe pagina sa de Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite