Leul, la un minim istoric după alegeri. Șocul va fi resimțit în prețuri și dobânzi. BNR a încercat să țină cursul stabil

6 mai 2025, 18:51 (actualizat 6 mai 2025, 20:34)

Este furtună pe pieţele financiar-bancare din România, care au preluat şocul rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidenţiale și al demisiei lui Marcel Ciolacu din funcția de prim-ministru. După ce bursa de valori a deschis pe roşu pentru a doua zi consecutiv, şi cursul leu-euro a sărit în aer. Referinţa Băncii Naționale a României a depășit pragul de 5 lei pentru un euro. Deprecierea monedei naționale se va vedea imediat în prețuri și dobânzi. De altfel, în ultimele zile, BNR a făcut eforturi costisitoare pentru a tempera puseurile și a ține cursul pe linia de plutire.

Banca Națională a afișat un curs de referință de 5 lei și 3 bani pentru un euro. Moneda europeană s-a apreciat, astfel, cu 6 bani, față de ședințele de tranzacționare din ultima perioadă.

Primele care au reacționat au fost casele de schimb valutar, care au scumpit euro, imediat după anunțul BNR.

Casele de schimb valutar din centrul Bucureștiului vând euro între 5,10 și 5,19. În schimb, cumpără moneda europeană cu 4,97.

Cei care au cumpărat euro au avut supriza să constate că trebuie să plătească mai mult decât își calculaseră inițial.

Euro a ajuns la un maxim istoric și a trecut pragul psihologic de 5 lei

Moneda națională s-a depreciat marți, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 5,0378 lei, în creștere cu 6,03 bani (+1,21%) față de cotația precedentă, de 4,9775 lei, înregistrând un maxim istoric.

Pe piața interbancară, unde băncile vând și cumpără valută, euro a ajuns să valoreze chiar și 5 lei și 6 bani, în prima parte a zilei.

Leul s-a depreciat față de moneda europeană după ce în piața valutară au apărut schimbări importante, spun reprezentaților Băncii Naționale. Investitorii au vândut lei ca să cumpere euro și alte valute, iar din țară ar fi ieșit, brusc, mai mulți bani decât au intrat.

Conform unor surse, BNR ar fi cheltuit deja 2-3 miliarde de euro să țină cursul stabil imediat după rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, dar informația nu a fost confirmată oficială.

Analiștii consideră că deprecierea monedei naționale e o consecință a instabilității politice.

Dragoș Cabat, analist financiar: „În momentul în care avem instabilitate, atunci Banca Națională intervine în piață, are rezervele valutare. Intră ca și cumpărător sau ca și vânzător, depinde cum se deplasează cursul de schimb și încearcă să protejeze nivelul de curs cât mai stabil. Dar atunci când sumele pe care trebuie să le tranzacționeze sunt mult prea ridicate, până la urma este normal să abandoneze și să revină în zilele următoare.”

Oamenii de afaceri au făcut calcule și nu exclud noi scumpiri în perioada următoare.

Mihai Ionescu, președinte executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor: „Vor influența categoric nu numai costurile mărfurilor din import, care vor induce majorări de prețuri la mărfurile din rafturi, dar din păcate va influența și competitivitatea exporturilor, întrucât două treimi din exporturile României se bazează pe importuri de completare. Și pentru alte bunuri și servicii, calculate în euro, ar urma să plătim mai mult.”

Un euro mai ridicat înseamnă costuri mai mari pentru cei care au împrumuturi în euro, prețurile la apartamente sunt luate în considerare în euro, chiriile sunt plătite multe în euro, multe utilități sunt calculate la prețul euro.

Și bursa a început ziua pe roșu, cu scăderi importante ale indicilor. Iar economiștii se așteaptă ca și dobânzile să crească în perioada următoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite