Cum ajung tinerii consumatori și traficanți de droguri. Portretul minorului care cade în plasa traficanților de stupefiante
Minorii sunt primele ținte ale traficanților de droguri. Întră ușor în mediile lor și îi caută pe cel slab, fată sau băiat gata să atragă atenția.
CĂTĂLIN ŢONE – expert antidrog: Îl abordează, îl atrag în anumite anturaje, îi dă să cosume primele doze gratuit apoi se instalează dependența și atunci minorul merge către dealer cu posibilitățile sale materiale, iar la un moment dat dacă aceste posibilități se epuizează pentru că sunt costuri zilnice, și atunci vine din partea dealerului pentru a desfășura diverse activități.
Activități înseamnă să caute clienți printre colegi și prieteni, să vândă stupefiante ori să le transporte în alte zone.
După ani de experiențe, psihologii din centrele Agenției Antidrog au făcut un profil al adolescentului care ajunge sub influența grupărilor.
CARMEN OPREA – psiholog Agenţia Naţională Antidrog: Acei copii care au o stimă de sine scăzută, care sunt foarte ușor de influențat sunt și persoanele cele mai predispuse să fie racolate de către traficanți. Dacă un adolescent consumă în mod repetat, de 3-4 pe săptămână, într-o lună devine dependent fizic. Dincolo de dependența fizică e cea psihică și dependența socială pentru că e un consum în primul rând social. Atunci ei vor consuma pentru a se integra într-un grup.
Într-o nouă etapă, consumatorii care au până la 16 ani sunt puși să facă și trafic pentru că nu răspund penal. Așa ajung să aibă o dublă dependență, față de dealer și față de droguri.
CMS ŞEF ALEXANDRU COTROCEANU LEUŢU – directorul Direcţiei Siguranţă Şcolară: Dacă vorbim de vârsta de 15-16, ani când e o răspundere limitată a minorului sau peste 16 ani, când avem răspunderea deplină a minorului, vorbim de infracțiuni cu consecințe juridice.
Vor începe în curând balurile la toate liceele, iar experții sunt și mai îngrijorați și atrag atenția tinerilor, dar și părinților să fie atenți la posibilii traficanți de substanțe psihoactive infiltrați.