Culturi în pericol în sudul țării, din cauza secetei. Pământul e atât de tare încât nu se pot face însămânțări

11 aprilie 2024, 19:03 (actualizat 11 aprilie 2024, 20:12)

După o iarnă cu puțină zăpadă și o primăvară cu prea puține ploi, în sudul țării fermierii au deja probleme serioase din cauza secetei. Pământul este foarte tare și aproape imposibil de pregătit pentru însămânțarea culturilor de primăvară. Fermierii se tem că acolo unde au reușit să însămânțeze nu va răsări nimic, dacă nu plouă.

Grâul, la baza lui, se poate vedea destul de galben. Lipsa apei își spune cuvântul încă o dată, explică un fermier.

De o săptămână, în Mehedinți sunt temperaturi de peste 20 de grade, mult prea cald pentru această perioadă. Pământul e tare că piatra și, în lipsa ploilor, e imposibil de lucrat.

Constantin Simion, fermier: Băgai a doua oară discul, ca să pot să semăn, pentru că brazdele sunt tari, sunt uscate. Dacă bobul nu are apă, răsare o țâră și, până la urmă, se usucă, se duce.

Leonard Cicic, fermier: Termic, este perioada optimă pentru că avem 20 și ceva de grade în aer. Dar faptul că apa lipsește cu desăvârșire este o problemă pentru noi, pentru că vom însămânța, dar nu va răsări.

Și fermierii din Olt sunt îngrijorați de lipsa ploilor. Se tem că și culturile de grâu vor avea aceeași soartă ca cele de rapiță, afectate serios. Deocamdată, grâul arată bine, însă dacă nu primește apă în două, trei săptămâni, începe să se îngălbenească.

Ion Drăgoi, director, Direcţia Agricolă Judeţeană Olt: Rapița a fost întoarsă și s-a semănat floarea soarelui. Dar, din cauza lipsei de precipitații, stă ca în sac și nu răsare.

Seceta se vede și în lacuri. Cele mici au secat complet, dar și cele mai mari rămân fără apă. De exemplu, lacul din comuna Ipotești, care se întindea cândva pe 17 hectare, e acum secat pe jumătate.

Nivelul scăzut al apei în lacuri afectează și flora, și fauna. Pescarii spun că peștele aproape că a dispărut din lacurile odată pline.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite