Cu îngrijorare şi incertitudine. Așa au început părinţii și copiii încă o săptămână de grevă în învățământ. Surse din Ministerul Educaţiei: se ia în calcul mutarea probelor de competenţe de la Bacalaureat
„Nu ştiu nimic. Am vorbit cu părinţii ceilalți şi continuă greva. E destul de greu, pentru că rămâne cu bunica, ne reorganizăm.„
„Deocamdată, nu ne-au spus decât de o oră care va fi opţională. Şi acum aşteptăm să vedem ce ne mai spune domnul diriginte.„
Îngrijorare şi incertitudine. Așa încep părinţii și copiii încă o săptămână de grevă. Ar fi a treia și sindicatele spun că nu au primit garanția creșterii salariului debutantului, începând de anul viitor.
Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret: „Eu nu mă aştept la absolut nimic. Este treaba Guvernului dacă vrea să reacţioneze sau nu. Dacă râmân inflexibili pe poziţia lor de a nu mai negocia nimic, asta înseamnă că într-adevăr nu au înţeles nimic, ceea ce este foarte grav. (…) Cum poţi să crezi într-o notă de fundamentare care n-are niciun fel de valoare juridică atâta vreme cât guvernanţii noştri şi politicienii noştri au prorogat ani la rând prevederi din legea educaţiei naţionale, şi nu numai?”
De marți ar trebui să înceapă înscrierea elevilor de clasa a VIII-a la Evaluarea naţională. Apoi, până pe 9 iunie, ar trebui încheiate mediile și pentru ei, și pentru cei din ultimul an de liceu. Dacă greva continuă, ministerul trebuie să anunţe un nou calendar pentru examenele naţionale.
Primele vizate de schimbări ar fi probele de competenţe, care ar trebui să înceapă de lunea viitoare până pe 21 iunie.
Surse din Ministerul Educaţiei spun că se ia în calcul amânarea acestora până după susţinerea probelor scrise, care încep pe 26 iunie.
Dacă greva nu se încheie, și Evaluarea naţională, programată să înceapă pe 19 iunie, ar putea fi decalată.
„– Mai am un fiu care e în clasa a XII-a și trebuie să dea Bac-ul, o nepoată care trebuie să dea Capacitatea şi ne încurcă pe toate planurile.
– Ca părinte vă închipuiți scenariul în care examenul de Bacalaureat nu s-ar mai ține?
– Aș vrea să nu, dar luăm în calcul orice.„
Profesorii revin mâine la şcoală, fie pentru a continua greva, fie pentru a relua cursurile. Complicat e și pentru preşcolari.
Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: În cazul grădiniţelor, întâlnim cele mai diverse situaţii. Spre exemplu, sunt locuri în care copiii pot fi primiţi, dar vor fi supravegheaţi de îngrijitoare, pentru că educatoarele sunt în grevă. Sau sunt grădiniţe în care nici educatoarele şi nici îngrijitoarele nu fac grevă, aşa că se pot ocupa de cei mici, însă bucătăresele au decis să protesteze, așa că nu are cine să le asigure copiilor masa la ora prânzului, iar recomandarea pentru părinți este să-i ia acasă la cel mult 12.30.
Până la această oră, sindicaliştii din aproape 200 de şcoli din judeţul Iaşi au anunţat continuarea grevei. Nici în judeţele Neamţ şi Botoşani nu se vor ține ore mâine.
Câteva mii de părinți care au copii în clasa a VIII-a sau a XII-a au semnat o petiție prin care cer susținerea examenelor de Evaluare națională și Bacalaureat la datele fixate.