Creștere dramatică a cazurilor de diabet la nivel global. Numărul persoanelor netratate atinge cote alarmante
Un nou raport publicat în jurnalul The Lancet evidențiază o creștere dramatică a cazurilor de diabet la nivel global, estimând că peste 445 de milioane de persoane trăiesc cu diabet netratat.
Analiza, realizată pe baza a peste 1.000 de studii ce includ date de la 140 de milioane de oameni, arată că în timp ce prevalența diabetului a explodat, accesul la tratament a stagnat semnificativ, în special în țările cu venituri mici și medii, iar numărul persoanelor care suferă de diabet a crescut de la 7% din populația globală în 1990 la 14% în 2022.
Acest lucru echivalează cu un total de 828 de milioane de persoane care trăiau cu diabet de tip 1 sau tip 2 în 2022. Fără un tratament adecvat, aceste persoane sunt expuse riscurilor de complicații severe, cum ar fi bolile cardiovasculare, insuficiența renală, pierderea vederii și chiar moartea prematură.
Studiul arată disparități uriașe în accesul la tratament între țările dezvoltate și cele aflate în curs de dezvoltare. În Europa, Asia de Est și America de Sud, accesul la tratament a înregistrat îmbunătățiri semnificative, dar în țările cu venituri mici și medii, rata de tratament este de numai 10%.
De exemplu, în Africa sub-sahariană, doar 5-10% dintre adulții cu diabet primesc tratament, ceea ce lasă milioane de oameni fără îngrijire medicală adecvată.
În unele dintre cele mai afectate regiuni, precum Pakistanul, diabetul a crescut semnificativ în rândul femeilor, prevalența ajungând de la 9% la 30,9% între 1990 și 2022.
În alte țări cu o creștere accelerată a cazurilor, cum ar fi India, China și Indonezia, numărul persoanelor netratate atinge cote alarmante, cu 133 de milioane de cazuri în India, 78 de milioane în China și 24 de milioane în Pakistan.
Specialiștii subliniază că inegalitățile economice și accesul limitat la asistență medicală agravează situația diabeticilor din țările cu venituri reduse. Specialiștii susțin că prioritară este detectarea precoce a afecțiunii pentru a limita complicațiile ulterioare .
De asemenea, prevenția este esențială pentru a preîntâmpină cazurile noi de diabet. Este nevoie de politici publice mai ambițioase, inclusiv limitarea accesului la alimente nesănătoase și promovarea unei alimentații echilibrate și a activităților fizice, în special în țările cu venituri scăzute .
Raportul a fost susținut de Consiliul de Medicală din Regatul Unit și de Organizația Mondială a Sănătății, atrăgând atenția asupra urgenței de a combate creșterea necontrolată a diabetului la nivel global.
În România, peste 6 la sută din populație suferă de diabet
Și la noi în țară, creşte numărul persoanelor cu diabet, dar şi al celor care au aceasta boală perfidă, fără să ştie multă vreme de ea. În România, peste 6 la sută din populație suferă de diabet, arată statisticile medicale. Iar Bihor si Satu Mare sunt judeţele cu cele mai multe cazuri. Medicii atrag atentia că un diagnostic precoce creşte şansele pacienţilor de a ţine boala sub control.
Depresie, anxietate, burnout. Sunt câteva dintre problemele care apar de multe ori după un diagonsitic de diabet. Aproximativ 77% dintre cei cu diabet, la nivel mondial, au astfel de probleme. Practic, să ai diabet, e că și cum ai avea un serviciu la care nu poți lua niciodată o pauză.
Psihologul Cristina Petruţ, ea însăși cu diabet, ne explică.
Cristina Petruţ, psiholog, pacientă cu diabet: Astăzi suntem bine, mâine ne trezim cu un diangostic de boală cronică. Să avem grijă să nu dezvoltăm complicații, să avem grijă ca glicemiile să fie în regulă și să avem și o calitate bună a vieții este dificil. Așa că vreau să trag un semnal de alarmă cu privire la starea emoțională.
În România, acum sunt peste un milion 200 de mii de pacienți care au fost deja diagnosticați cu diabet. Inseamnă peste 6% din populația României. Iar estimările arată că aproape un milion de persoane nu au fost încă diagonsticate.
Prof. univ.dr. Bogdan Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice: În viitor, putem estima că diagonsticarea totală ar genera 2 milioane 200 de mii pacienți. Ar genera 8 milioane 800 de mii de vizite la specialist, considerând că o persoană cu diabet ar trebui să fie văzută de medicul diabetolog de 4 ori pe an. Acest număr ar putea fi realizat într-o manieră optimă de 2000 de medici diabetologi.
Pacienţi cu diabet tot mai mulţi, medici insuficienţi
Acum sunt peste 900 de medici care tratează pacienți cu această boală, iar peste 200 de rezidenți sunt în pregătire. Astfel că necesarul ar fi de încă 900 de medici.
Pacientul cu diabet are însă nevoie de o echipă multidisciplinară care să îl monitorizeze.
Conf.univ.dr. Anca Pantea, preşedintele Comisiei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a Ministerului Sănătăţii: Asigurarea accesului la sevicii de medicale pentru toate persoanele afectate de diabet și administrarea corectă a tratamentului sunt condiții esențiale pentru prevenția diabetului zaharat.
Cele mai multe persoane diagnosticate cu diabet, în România, raportat la numărul de locuitori, sunt în Bihor. Iar cele mai puține, în Ilfov.