Crăciun în comunitățile pe rit vechi. Tradiții păstrate cu sfințenie
Sârbii din Banat celebrează Nașterea Domnului pe rit vechi. Ei au fost aseară la slujbă şi au aprins în curtea bisericilor trunchiul de stejar sau batniacul, o tradiţie pe care o păstrează cu sfinţenie. Copiii au colindat şi l-au așteptat, apoi, pe Moș Crăciun.
După sfințire, bucăți înalte de trunchi de stejar sunt arse în faţa bisericilor. E un obicei în jurul căruia circulă multe superstiții și care simbolizează un nou început, bogăţie, sănătate, dar și alungarea tuturor relelor de până acum.
După aprinderea trunchiului de stejar, copiii au cântat colinde – un obicei care la ortodocșii sârbi se păstrează în toate cele trei zile ale Crăciunului.
Cei mai mulți sârbi din Banat sărbătoresc, în prezent, și Crăciunul pe stil nou și pe stil vechi.
O altă tradiție care încă se mai păstrează la sărbătorile pe stil vechi este cea a împrăștierii paielor pe podeaua bisericii. Asta simbolizează ieslea în care s-a născut Iisus Hristos. Credincioșii le iau apoi acasă, pentru a le aduce noroc.

Celebra cesnița, cu miere și nuci, în care se ascunde o monedă, este pregătită special pentru masă de Crăciun. Se spune că acela care o va găsi va fi fericit tot anul.
Alături de sârbi, sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi și etnicii moldoveni, dar și rușii lipoveni. Pentru prima dată, ucrainenii au celebrat în mod oficial Crăciunul pe 25 decembrie, după ce s-au rupt de biserica rusă.