Costul vieții crește și mai mult pentru persoanele care au de rambursat credite în lei. BNR a crescut dobânda de referință pentru a patra oară. Calcul pentru rata unui credit ipotecar pe 30 de ani
Decizia prin care BNR a majorat dobândă de referință la 3,75% înseamnă împrumuturi mai scumpe pentru bănci, dar și costuri mai mari pentru românii care au credite în lei, mai ales că și indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani. Astăzi a urcat din nou la 5,21%.
De exemplu, rata unui credit ipotecar pe 30 de ani de 250.000 de lei e acum mai mare cu 377 de lei față de începutul anului.
Economiștii spun că majorarea dobânzii de referință era de așteptat, în contextul în care, în martie, rata inflației a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani, iar tendința e de creștere.
A fost a patra majorare a dobânzii-cheie de la începutul anului.
„Stăpânirea inflaţiei, stimularea economisirii şi stimularea creşterii economice reprezintă esenţa pachetului de decizii de astăzi ale Băncii centrale„, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Economiștii se așteaptă ca Banca Centrală să crească și mai mult dobândă cheie în perioada următoare.
Ionuț Dumitru, economistul șef al unei bănci comerciale: „Când ai o inflație de două cifre, este absolut clar că dobânzile nu au cum să rămână la 3-4%. (…) Noi vedem o dobândă de politică monetară undeva la 5% la finalul anului acesta, începutul anului viitor„.
Dragoș Cabat, analist financiar: „Riscul este al unei încetiniri a economiei şi mai puternice, deci să ne apropiem de o creştere economică de 0,5%, poate maxim 1%, sau chiar de o stagnare a economiei. Nu mai este posibil să ţii inflaţia decât cu creşterea dobânzii de politică monetară„.
Următoarea ședință de politică monetară a Băncii Centrale este programată pe 6 iulie.