Corporații globale și mici companii care exportă în SUA își refac planurile de afaceri după noile taxe impuse de Donald Trump

5 aprilie 2025, 19:24 (actualizat 5 aprilie 2025, 20:38)

Noile taxe vamale stabilite de administrația Trump pentru mărfurile importate în Statele Unite sunt în vigoare. Decizia liderului american a provocat un uragan pe pieţele financiare internaţionale şi o undă de şoc în economia globală. Chiar și preşedintele Rezervei Federale americane a atras atenţia că economia Statelor Unite va fi serios afectată se anticipează o creştere a inflaţiei şi pierderea locurilor de muncă.

Noile taxe vamale impuse de președintele american au dus la scăderi dramatice pe bursele din toată lumea. Marile corporații globale, dar și micile companii care exportă în Statele Unite își refac planurile de afaceri și încearcă să își reducă pierderile.

Donald Trump rămâne optimist. Printr-o postare pe rețeaua sa socială, el afirmă: „Aceasta este o revoluţie economică, iar noi vom câştiga. Ţineţi-vă bine, nu va fi ușor, dar rezultatul final va fi istoric.

Președintele american este contrazis de președintele Sistemului federal de Rezervă Monetară, instituție-cheie în Statele Unite. Acesta a fost numit chiar de Trump, în primul sau mandat.

Jerome Powell: În timp ce incertitudinea rămâne ridicată, acum este clar că majorarea tarifelor va fi semnificativ mai mari decât se preconiza și, probabil, același lucru va fi valabil și pentru efectele economice, care vor include o inflație mai mare și o creștere mai lentă.

Dimensiunea și durata acestor efecte rămân incerte. Analiștii avertizează că un război comercial nu poate fi benefic pentru economia globală. China a răspuns măsurilor adoptate de Trump cu taxe vamale de 34% pentru exporturile americane.

Dan Ives, analist macroeconomic: Este un Armaghedon economic care a fost dezlănțuit de Trump. Războiul tarifar a început și credem că acest lucru ar putea întoarce acţiunile din tehnologie și industria tehnologică din SUA înapoi cu un deceniu. Fluxurile de producție au fost stabilite în zeci de ani.

Marile corporații americane din domeniul tehnologiei au nevoie de componente fabricate în China și în alte state asiatice. Președintele american crede că dificultățile acestora sunt temporare. El e convins că, în final, Statele Unite vor beneficia de investiții importante și de noi locuri de muncă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite