Controversele privind pensiile militare de stat și a taxelor plătite din solde, în emisiunea ”Context”, la TVR Info. Cristian Grosu, redactor șef CursDeGuvernare: ”De asta fuge lumea, încă, din țară!”
Legat de faptul că militarii activi nu ar plăti contribuții pentru pensie, generalul Grecu a explicat:
”Asta este exact cum am spus-o eu, cu propaganda! Deci, pornești de la un adevăr, de la un mini-adevăr și după aia o jonglezi cum vrei tu. Din punctul meu de vedere – pot fi considerat subiectiv, pentru că îmi apăr camarazii, dar apăr în fapt adevărul – aici se manevrează două lucruri.
Primul, că pensiile militarilor nu se bazează pe contributivitate. Care este adevărat, în sistemul pensiilor militare de stat. Așa se numesc ele, nu pensii ocupaționale, cum au fost numite în PNRR. Pensiile militare de stat, definite în Legea 223/2015, se dau pentru serviciu, pentru frustrări, pentru obligații, pentru faptul că militarilor le sunt interzise unele drepturi etc. și există un alt sistem de pensie, pe care nu l-am făcut eu, nu l-a făcut nici președintele Iohannis, nici Ceaușescu… el funcționează, dacă vă vine să credeți, odată cu Regulamentele organice. Pentru prima dată în România, pensiile militare au apărut în perioada 1829-1830, în Țara Românească, și în 1832 în Moldova, pentru ca prin decret domnesc ele să apară în 1864, prin decretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
N-o să vă vină să credeți, acele principii sunt valabile și astăzi. Și atunci pensia militară era calculată în funcție de: vârstă, serviciu, grad și remunerație. Culmea este că și atunci și acum era undeva la 80%. Atunci era 4/5 din valoarea retribuției respectivului militar. De atunci, până la Băsescu al II-lea, că era în al doilea mandat ajutat de prim-ministrul Emil Boc, nimeni nu a schimbat nimic în acest sistem.”
”A doua partea, legat de faptul că ”nu plătesc militarii”. Fals. Militarii plătesc absolut tot. E alt sistem de calcul. Așa se întâmplă în toată Uniunea Europeană și țările NATO. Militarii au plătit absolut toate dările către stat, cu excepția ajutorului de șomaj.
Cei care inflamează subiectul au, din punctul meu de vedere, atacă direct securitatea națională și apărarea națională. Fie intenționat, fie că nu au altă soluție și atunci este bine să folosești în scopul tău – nu contează pentru ce – o slăbiciune psihologică, aia cu ”capra vecinului”. Până și PNRR-ul, componenta C8, pagina 90, penultimul aliniat spune clar: în România există sistemul public de pensii, sistemul pensiilor ocupaționale (pensii militare de stat) și un sistem de pensii introdus prin legi speciale. Jalonul 215 spune: ”Noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va alinia la principiul contributivității. Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale”, a explicat la generalul.
Pensiile speciale sunt un pericol și ”un atentat la securitatea României”, susține și redactorul șef al publicației CursDeGuvernare.
Cristian Grosu: ”În primul rând, domnul general vorbea de afrontul la securitate, atunci când ridici problema pensiilor. Eu cred că dimpotrivă: pensiile speciale – dăm pe cele militare deoparte – sunt un atentat zilnic la securitatea României. De ce? Avem 40% deficit polițiști – și polițiștii ies la 50 de ani la pensie – avem deficit uriaș de judecători – și domnul judecător iese la 52-53 de ani la pensie. Pleacă cineva acasă? Nici vorbă!
Îți vine să crezi că Bismark e nebun! Bismark când a băgat sistemul de pensii, l-a băgat anume pe următorul principiu: când omul, înaintând în vârstă, nu mai poate să muncească, societatea nu-l lasă singur, ci vine și-l sprijină prin generațiile următoare. Și așa s-a născut acea solidaritate.
Acest lucru lasă un gol în Ministerul de Interne, la Jandarmerie, în sistemul juridic lăsând la o parte cealaltă fațetă a problemei: deformăm societatea. Aflați că de asta fuge lumea, încă, din țară! Sistemul inechitabil pe care-l percepi în jur. Știți că și la ora asta pleacă 150 de oameni pe zi, din România, să nu se mai întoarcă. Fug pentru că își dau seama că aici este posibil să se cancerizeze un gen de inechitate profundă în societate.”
O altă problemă care a iscat discuții a fost cea a vîrstei de pensionare la militari.
Generalul Dan Grecu: ”Nici cum venise cineva la un moment dat… mărim vârsta de pensionare la militari la 65 de ani! Bă, sunteți întregi la minte? Cine se mai duce la 65 de ani în misiune?”
Cristian Grosu: ”Nimeni nu se gândește la 65, dar nici la 45. Am văzut la 42 de ani ieșit la pensie specială și e secretar de stat la Ministerul de Interne!
Datele statistice recente arată că numărul de beneficiari a crescut de la 177.063 în 2019 la 197.134 în 2022, iar cheltuielile cu pensiile militare au ajuns în 2022 la peste 10 miliarde de lei, de la circa 8 miliarde în 2019.