Joi 15 mai 2025 | București 8˚C / Senin

Consiliul UE prelungeşte sancţiunile împotriva Moscovei pentru încă şase luni

Uniunea Europeană, steagul UE (Foto: Profimedia Images)
27 ianuarie 2025, 16:12

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană, reuniţi în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), au decis luni să prelungească pentru încă şase luni, până la 31 iulie 2025, măsurile restrictive aplicate contra Rusiei pentru acţiunile sale continue de destabilizare a situaţiei din Ucraina, indică un comunicat al Consiliului UE, transmite Agerpres.ro.

Aceste măsuri economice, introduse prima dată în 2014, au fost extinse semnificativ începând din februarie 2022 ca răspuns la agresiunea militară ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, se arată în comunicat.

Sancţiunile în cauză constau într-o gamă largă de măsuri sectoriale, printre care restricţii asupra comerţului, finanţelor, energiei, tehnologiei şi bunurilor cu dublă utilizare (civilă şi militară), industriei, transporturilor şi produselor de lux.

Măsurile includ retragerea băncilor ruse din sistemul SWIFT de gestionare a datelor bancare şi retragerea licenţelor în UE ale unor media susţinute de Kremlin. În plus, măsuri specifice vor permite UE să contracareze ocolirea sancţiunilor.

”Atât timp cât acţiunile Federaţiei Ruse continuă să încalce regulile fundamentale ale dreptului internaţional, printre care interzicerea utilizării forţei, este adecvat să fie menţinute în vigoare toate măsurile impuse de UE şi să fie luate măsuri suplimentare dacă este necesar”, arată comunicatul citat.

La 31 iulie 2014, Consiliul UE a adoptat decizia 512/2014 referitoare la măsurile restrictive legate de acţiunile ruse de destabilizare a situaţiei din Ucraina.

În afară de sancţiunile economice impuse Federaţiei Ruse, UE are în vigoare diferite tipuri de măsuri ca răspuns la acţiunile destabilizatoare ale Moscovei contra Ucrainei. Aceste măsuri includ restricţii asupra relaţiilor economice cu peninsula Crimeea, anexată ilegal, şi cu zonele din Ucraina necontrolate de guvernul de la Kiev în regiunile Doneţk, Herson, Lugansk şi Zaporojie. De asemenea, printre măsurile respective se află îngheţarea activelor bancare şi restricţii de călătorie pentru o gamă largă de indivizi şi entităţi, precum şi măsuri diplomatice.

Începând cu 24 februarie 2022, UE a adoptat 15 pachete de sancţiuni fără precedent contra Moscovei ca răspuns la invazia rusă pe scară largă în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite