Comisia de la Veneția: Multe amendamente la cele două coduri penale slăbesc serios eficacitatea sistemului din România în combaterea corupției și a altor infracțiuni. Recomandăm reevaluarea lor globală

Plenul Comisiei de la Veneția
Plenul Comisiei de la Veneția
19 octombrie 2018, 16:19

Iată ce transmite Comisia de la Veneția, într-un prim comunicat:

Într-un aviz adoptat astăzi, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei își exprimă îngrijorarea că multe proiecte de amendamente la Codul penal și la Codul de procedură penală din România slăbesc serios eficacitatea sistemului său de justiție penală în combaterea infracțiunilor de corupție, a infracțiunilor violente și a criminalității organizate.

Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să realizeze o reevaluare globală a amendamentelor din ambele coduri, printr-un proces de consultare cuprinzător și eficient, pentru a realiza o propunere legislativă solidă și coerentă, care să beneficieze de un sprijin larg în cadrul societății românești, ținând seama pe deplin de standardele aplicabile și să urmeze orientările Curții Constituționale.

Curtea Constituțională a României a stabilit că peste 60 de articole din proiectul de lege de modificare a procedurii penale au fost neconstituționale și se preconizează că va examina constituționalitatea proiectelor de amendamente la Codul penal la sfârșitul acestei luni.

De asemenea, Comisia a adoptat cu unele amendamente avizul preliminar emis în iulie privind trei proiecte de legi care modifică legislația existentă privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii. Acest aviz critică faptul că aceste legi ar afecta negativ eficiența, calitatea și independența sistemului judiciar, cu consecințe negative asupra luptei împotriva corupției. Cele trei legi au fost deja promulgate și au intrat în vigoare.

În aviz se menționează că cele două ordonanțe de urgență ale Guvernului, recent adoptate de guvernul român, se referă la aspectele abordate în prezentul aviz. Deși Comisia salută ca o etapă pozitivă amânarea intrării în vigoare a schemei de pensionare anticipată pentru magistrați, care va acorda Parlamentului timp pentru a-și reconsidera acest sistem, nu a examinat alte părți ale acestei ordonanțe și își rezervă poziția în acest sens.

În ceea ce privește proiectele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, Comisia subliniază faptul că, deși dezbaterea publică s-a axat pe riscul subminării luptei anticorupție, impactul acestora este mult mai amplu. Potrivit Comisiei, reforma ar putea afecta în mod semnificativ sistemul judiciar penal și funcționarea sa eficientă, în special cercetarea, urmărirea penală și judecarea altor forme grave și complexe de infracțiuni.

Avizul critică viteza excesivă și lipsa de transparență a procesului de reformă, mai ales că au existat mai mult de 300 de amendamente, multe dintre ele reformând radical politica penală. Ritmul de adoptare a acestora a avut un impact negativ asupra calității legislației, care conține contradicții care ar putea cauza incertitudine juridică în viitor.

Comisia subliniază, de asemenea, că ar fi fost necesar un proces mai larg de discuții cu specialiștii din domeniul juridic și cu societatea, în general, în special ținând seama de faptul că amendamentele au fost solicitate de actori precum Înalta Curte de Casație și că societatea română și instituțiile au fost foarte divizate în privința lor. În plus, având în vedere opiniile contrare dintre instituții (de exemplu, președintele Republicii, Înalta Curte de Casație și Procurorul General față de Parlament), Comisia subliniază necesitatea acordării de mai mult timp pentru găsirea unui suport mai larg pentru noul pachet legislativ.

Avizul nu oferă o analiză detaliată a tuturor amendamentelor la Codul penal și Codul de procedură penală, doar a acelora care au provocat cele mai serioase îngrijorări.

 

Iată ce recomandă Comisia de la Veneția autorităților române:


În privința Codului de procedură penală:

 

  • Să revizuiască complet legea de modificare, în ansamblul său, pentru a se asigura că reforma nu va avea un impact negativ asupra funcționării sistemului de justiție penală
  • Dincolo de faptul că toate amendamentele trebuie revizuite în detaliu, e necesar să se modifice substanțial regulile privind comunicarea privind investigațiile penale în curs (articolul 4), începerea urmăririi penale (articolul 305), standardele de probă și interdicția de a utiliza anumite forme de probă [articolul 139 alineatul , 143, 153, 168) și dreptul suspecților de a fi informați și de a participa la toate actele de urmărire penală (articolele 83 și 92).
  • Să reexamineze dispozițiile finale și tranzitorii.

 

În privința Codului Penal:

 

  • Să reexamineze și să modifice dispozițiile care reglementează infracțiunile legate de corupție, în special mituirea (articolul 290); – avizul subliniază că proiectul de modificare ar descuraja mituitorii să coopereze cu autoritățile de aplicare a legii – , traficul și cumpărarea de influență [articolul 291 și articolul 292 alineatul ), delapidarea (articolul 295) și abuzul în serviciu (articolul 297);
  • Să reexamineze și să modifice unele alte dispoziții cu un impact mai general, cum ar fi cele privind statutul prescripției (articolele 154-155) – conform Comisiei, modificarea propusă creează un risc ridicat ca, în cazuri complexe, infracțiunile în cauză să fie prescrise înainte ca investigația și judecata să poată fi efectuate – mărturie falsă (articolul 273) și compromiterea intereselor justiției (articolul 277 CC);
  • Să reconsidere și să modifice dispozițiile privind măsurile de confiscare extinsă (articolul 1121) și definiția funcționarului public (articolul 175), sancțiuni complementare (articolul 65), pentru a le alinia la obligațiile internaționale ale țării.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite