CNN: Regina Rania a Iordaniei acuză Occidentul de „dublu standard”, în timp ce numărul morților crește în Gaza. „Vreau să reamintesc lumii că mamele palestiniene își iubesc copiii la fel de mult ca orice altă mamă din lume”

Într-un interviu acordat jurnalistei Christiane Amanpour de la CNN, regina Iordaniei, Rania, a declarat: „Oamenii din Orientul Mijlociu, inclusiv din Iordania, sunt șocați și dezamăgiți de reacția lumii la această catastrofă. În ultimele două săptămâni, am văzut un dublu standard evident în lume.”
„Când s-a întâmplat 7 octombrie, lumea a fost imediat și fără echivoc alături de Israel și de dreptul său de a se apăra și a condamnat atacul care a avut loc… dar ceea ce vedem în ultimele două săptămâni, vedem tăcere în lume”, a mai spus suverana iordaniană.
Israelul a declarat „asediu complet” asupra Fâșiei Gaza în urma atacurilor teroriste din 7 octombrie ale grupării militante palestiniene Hamas, care au ucis peste 1.400 de persoane și în urma cărora peste 200 au fost luate ostatice, potrivit Forțelor de Apărare israeliene. Asediul a dus la atacuri aeriene neîncetate asupra Gaza, dens populată, și la o blocadă a proviziilor vitale – inclusiv alimente și apă – pentru întreaga populație a fâșiei izolate.
„Este pentru prima dată în istoria modernă când există o astfel de suferință umană, iar lumea nici măcar nu cere o încetare a focului”, a adăugat regina Rania. „Așadar, tăcerea este asurzitoare – iar pentru mulți din regiunea noastră, aceasta face ca lumea occidentală să fie complice.”
Ultimele cifre furnizate de Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, ridică numărul morților în urma loviturilor israeliene la peste 5.000, inclusiv peste 2.000 de copii. De asemenea, cel puțin 35 de angajați ai ONU au fost uciși.
Israelul afirmă că îi vizează pe teroriștii Hamas și a acuzat grupul că se ascunde în spatele infrastructurii civile.
Organizația Națiunilor Unite și mai multe agenții umanitare solicită de urgență încetarea focului și libera circulație a ajutorului umanitar către populația tot mai disperată. Între timp, medicii care lucrează în enclava izolată avertizează că lipsa energiei electrice amenință viața celor mai vulnerabili pacienți ai lor, inclusiv a răniților în stare critică și a copiilor prematuri care au nevoie de incubatoare.
„Ca mamă, am văzut mame palestiniene care trebuie să scrie numele copiilor lor pe mâini – pentru că șansele ca ei să fie bombardați până la moarte, ca trupurile lor să se transforme în cadavre sunt atât de mari”, a declarat Rania. „Vreau doar să reamintesc lumii că mamele palestiniene își iubesc copiii la fel de mult ca orice altă mamă din lume.”
Pe măsură ce criza umanitară din Gaza se adâncește, comunitatea internațională se străduiește să găsească un consens, notează CNN.
Marți, emoțiile au fost puternice în Consiliul de Securitate al ONU, după ce secretarul general António Guterres a făcut apel la „o încetare imediată a focului umanitar”, afirmând că în Gaza se asistă la „încălcări clare ale dreptului umanitar internațional”.
Ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan, i-a cerut lui Guterres, într-un mesaj pe rețelele de socializare, „să demisioneze imediat” după remarcile sale și a spus că acesta „nu este potrivit pentru a conduce ONU”.
Iar ministrul israelian de externe Eli Cohen, care s-a aflat marți la ONU, și-a anulat întâlnirea cu Guterres și a afirmat că „nu este loc pentru o abordare echilibrată”.