Miercuri 7 mai 2025 | București 23˚C / Cer variabil

Cine se poate folosi de modificările legislative. Liviu Dragnea şi Dan Voiculescu se numără printre beneficiari

18 ianuarie 2017, 21:15

Potrivit proiectului, persoanele condamnate la mai puţin de 5 ani de închisoare vor fi graţiate, cu excepţia celor care au comis infracţiuni de corupţie sau cu violenţă. Scapă de jumătate din pedeapsă şi deţinuţii care au peste 60 de ani.

„Este cazul lui Dan Voiculescu, spune Alexandru Costache. Acesta a fost condamnat la 10 de detenţie şi are peste 60 de ani. Dacă s-ar adopta ordonanţa în forma propusă de Ministerul Justiţiei, el ar putea părăsi penitenciarul”.

Vor fi înjumătăţite condamnările şi pentru femeile însărcinate sau care au copii de până la 5 ani. Ministerul Justiţiei propune şi redefinirea infracţiunii de abuz în serviciu.

Liviu Avram, jurnalist Adevărul: „Au scăzut limitele de pedepasă de la 2-7 ani, acum avem 6 luni – 3 ani, au băgat un prag de 200.000 de lei ca să poată fi reţinută infracţiunea şi, un lucru foarte grav, au spus că urmărirea penală poate începe doar la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

Unul dintre beneficiarii modificărilor de la abuzul în serviciu ar fi chiar liderul PSD Liviu Dragnea. El are un proces pe rol la Înalta Curte care ar putea înceta.

Alex Costache: „Potrivit noilor modificări, abuzul în serviciu producerea unui prejudiciu de peste 200.000 de lei. În cazul lui Dragnea, prejudiciul este de doar 108.000 de lei”.

Alţi potenţiali beneficiari ar fi primari, şefi de consilii judeţene sau miniştri. Magistraţii au criticat modificările legislative.

Augustin Lazăr, procurorul general al României: „Dezincriminarea este făcută cu dedicaţie, punct. În Franţa au o depăşire de 200%, şi pentru statul francez reprezintă o problemă, dar nu s-au repezit să pună în libertate infractorii”.

Cristina Tarcea, preşedinta Înalte Curţi: „Dacă mă iau după tot ce s-a discutat în spaţiul public, aşa pare (n.r., că graţierea e făcută cu dedicaţie)”.

Dragoş Călin, Forumul judecătorilor: „Discutăm în primul rând urgenţa pentru o astfel de ordonanţă, din punct de vedere constituţional. Nu ştiu în ce măsură se va putea dovedi această urgenţă. Sunt dispoziţii care sunt declarate neconstituţionale de 3-4 ani şi care n-au găsit în timpul ăsta nicio soluţionare”.

Instituţiile din Justiţie au termen până pe 23 ianuarie să îşi expună punctele de vedere. Guvernul intenţionează să ia în discuţie cele două ordonanţe la şedinţa din 25 ianuarie.

Miercuri seara, la TVR, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a negat că liderul PSD, Liviu Dragnea, ar beneficia de proiectele de lege puse în dezbatere publică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite