Cinci eleve din Câmpulung Moldovenesc participă la Campionatul European al Tinerilor Silvicultori. Probele testează de la cunoştinţele despre faună şi floră până la mânuirea drujbei
Cinci eleve de la Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc vor reprezenta România, în premieră, la o competiție internațională, unde până anul trecut țara noastră a fost reprezentată doar de băieți. Adolescentele au dovedit deja că pot mânui drujba mai bine decât colegii lor și că au cunoștințe temeinice despre protejarea florei și faunei.
Ele sunt Diana, Petronela, Ana, Iuliana și Ioana. Sunt eleve în clasa a IX-a și a XII-a, la Colegiul Silvic din Câmpulung Moldovenesc.
La preselecție au învins echipele de băieți din toată țara. Par firave, însă mânuiesc drujba ca orice pădurar destoinic.
Se antrenează intens, mai ales că unele dintre membrele lotului au pus mâna pe motofierastrăul de aproape 10 kilograme în urmă cu o jumătate de an. Acum știu să șlefuiască un buștean în câteva secunde.
Diana Boca, elevă, Colegiul Silvic, Câmpulung Moldovenesc: Trebuie să ai control la drujbă, să pui la unghiul potrivit, să faci unghiurile între 85 și 90 de grade și să scoți timp bun.
Petronela Lesniciuc, elevă, Colegiul Silvic, Câmpulung Moldovenesc: (Care probe sunt cele mai grele pentru tine?) Doborârea este o probă puțin mai grea, pentru că este și mai mult de făcut.
S-a ajuns la această performanță și datorită interesului fetelor pentru silvicultură. În ultimii ani, numărul elevelor înscrise la această specializare a ajuns aproape egal cu al băieților.
Alina Cuciureanu, manager, Colegiul Silvic, Câmpulung Moldovenesc: Este prima ediție a acestui campionat găzduită de România, organizată de Colegiul Silvic Bucovina. Este o mare provocare, urmăm modelul European și este primul an în care am constituit o echipă de fete care va reprezenta România la acest campionat.
Fetele vor concura la 16 probe. Vor trebui să își demonstreze nu doar forța și anduranța, ci și cunoștințele teoretice în silvicultură.
Prof. dr. ing. Michael Piticari, îndrumatorul echipei României: Traseul forestier are o lungime de peste 3 km, pe care se aleargă pe teren variat, pe parcursul căruia se determină diferite caracteristici ale arboretelui.
18 țări participă la concursul pentru desemnarea campionilor europeni dintre tinerii silvicultori.
Cea mai puternică adversară este Austria, a cărei echipă este formată tot numai din fete.
Echipele vor planta câte cinci puieți, la poalele Rarăului, pe care îi vor marca cu steagul aferent, iar puieţii vor alcătui la final cuvântul „Bucovina”.