Cinci ani de când Marea Britanie a părăsit UE. Sondajele arată că majoritatea britanicilor cred că Brexitul a fost o greșeală

31 ianuarie 2025, 09:50 (actualizat 31 ianuarie 2025, 20:56)

Pe 31 ianuarie 2020, la ora 23:00, ora Londrei – miezul nopții la sediul UE din Bruxelles – Regatul Unit a părăsit oficial blocul comunitar după aproape cinci decenii de apartenență, perioadă în care libera circulație și comerțul liber între Marea Britanie și alte 27 de țări europene au fost garantate.

Pentru susținătorii Brexitului, Marea Britanie devenea acum o națiune suverană, stăpână pe propriul său destin. Pentru opozanți, era o țară izolată și slăbită.

Indiscutabil, era o națiune divizată care făcuse un salt în necunoscut. Cinci ani mai târziu, oamenii și afacerile încă se confruntă cu consecințele economice, sociale și culturale.

„Impactul a fost cu adevărat profund”, a spus politologul Anand Menon, director al think-tank-ului UK in a Changing Europe. „Ne-a schimbat economia. Și politica noastră s-a schimbat fundamental”, a adăugat el. „Am asistat la o nouă diviziune în jurul Brexitului, care a devenit parte a dinamicii electorale”.

Un referendum care a surprins pe toată lumea

Marea Britanie, o națiune insulară cu un puternic simț al importanței sale istorice, a fost întotdeauna un membru ezitant al UE. În acest context, a organizat un referendum în iunie 2016 pentru a decide dacă rămâne sau părăsește blocul comunitar. Decenii de dezindustrializare, urmate de ani de reduceri ale cheltuielilor publice și imigrație ridicată, au creat un teren fertil pentru argumentul că Brexitul va permite Marii Britanii să „preia din nou controlul” asupra granițelor, legislației și economiei sale.

Totuși, rezultatul – 52% în favoarea ieșirii față de 48% pentru rămânere – a fost un șoc pentru mulți. Nici guvernul conservator, care făcuse campanie pentru rămânere, nici susținătorii Brexitului nu aveau un plan clar pentru detaliile complicate ale separării.

Referendumul a fost urmat de ani de negocieri tensionate între o Uniune Europeană rănită și o Marea Britanie divizată, ceea ce a dus la un blocaj politic și, în cele din urmă, la demisia premierului Theresa May. Înlocuită în 2019 de Boris Johnson, acesta a promis să „ducă Brexitul la bun sfârșit”.

Consecințe economice neașteptate

Ieșirea Marii Britanii din UE a avut loc fără un acord clar asupra relațiilor economice viitoare cu blocul, care reprezenta jumătate din comerțul său. Abia pe 24 decembrie 2020 s-a ajuns la un acord comercial minimal, după luni de negocieri tensionate.

Acordul a permis circulația mărfurilor fără tarife sau cote, dar a impus noi reguli birocratice, costuri suplimentare și întârzieri pentru afaceri.

„Ne-a costat bani. Suntem cu siguranță mai lenți și cheltuim mai mult. Dar am supraviețuit”, spune Lars Andersen, al cărui business din Londra, My Nametags, exportă etichete colorate pentru haine și rechizite școlare în peste 150 de țări.

Pentru a putea continua comerțul cu UE, Andersen a fost nevoit să-și deschidă o bază în Irlanda, prin care trec toate comenzile destinate UE înainte de a fi livrate. Deși spune că efortul a meritat, cunoaște și afaceri mici care fie au încetat comerțul cu UE, fie și-au mutat producția în afara Marii Britanii.

Julianne Ponan, fondatoarea și CEO-ul producătorului de alimente Creative Nature, avea o afacere de export în creștere către UE, dar Brexitul a devastat-o. Ulterior, s-a orientat către piețele din Orientul Mijlociu și Australia – ceea ce ea consideră un efect pozitiv al ieșirii din UE.

Acum, după ce a învățat să gestioneze noua birocrație, începe să recâștige treptat piața europeană.

„Dar am pierdut patru ani de creștere acolo”, spune ea. „Și asta e partea tristă. Am fi fost mult mai departe în călătoria noastră dacă Brexitul nu s-ar fi întâmplat.”

Oficiul guvernamental pentru Responsabilitate Bugetară prognozează că exporturile și importurile Marii Britanii vor fi cu aproximativ 15% mai mici pe termen lung decât dacă ar fi rămas în UE, iar productivitatea economică va fi cu 4% mai scăzută.

Susținătorii Brexitului susțin că aceste dificultăți vor fi compensate pe termen lung prin libertatea Marii Britanii de a încheia acorduri comerciale globale. De la Brexit, Regatul Unit a semnat acorduri cu țări precum Australia, Noua Zeelandă și Canada.

Totuși, David Henig, expert în comerț la European Center for International Political Economy, afirmă că acestea nu au compensat pierderile comerciale cu vecinii europeni.

„Jucătorii mari nu sunt atât de afectați”, spune Henig. „Încă avem Airbus, încă avem whisky-ul scoțian. Încă avem industria apărării și farmaceutică. Dar firmele de dimensiuni medii se luptă să își păstreze poziția pe piața de export. Și nimeni nou nu vine să investească aici.”

O lume mai puțin prietenoasă pentru Marea Britanie

În unele privințe, Brexitul nu s-a desfășurat așa cum anticipaseră nici susținătorii, nici opozanții. Pandemia de COVID-19 și invazia Rusiei în Ucraina au provocat mai multe turbulențe economice, făcând mai greu de separat impactul Brexitului de alți factori.

Într-un domeniu esențial – imigrația – efectele Brexitului au fost contrare așteptărilor. Reducerea imigrației a fost un motiv major pentru care mulți au votat pentru Brexit, dar, paradoxal, imigrația este acum mult mai mare decât înainte, din cauza creșterii numărului de vize acordate muncitorilor din întreaga lume.

Între timp, ascensiunea liderilor politici protecționiști, precum Donald Trump, a complicat poziția Marii Britanii, prinsă între vecinii săi europeni și relația sa „specială” cu SUA.

„Lumea este un loc mult mai puțin iertător acum decât era în 2016, când am votat să ieșim”, spune Menon.

Sondajele sugerează că opinia publică britanică s-a schimbat, iar majoritatea consideră acum că Brexitul a fost o greșeală. Cu toate acestea, readerarea pare improbabilă. Premierul laburist Keir Starmer, ales în iulie 2024, a promis să „reseteze” relațiile cu UE, dar a exclus revenirea în uniunea vamală sau piața unică.

„Înțeleg perfect, e greu să te împaci după un divorț atât de dur”, spune Andersen. „Dar cred că se va întâmpla treptat, fără ca politicienii să facă mare tam-tam despre asta.”

Sursa: ABC News

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite