Miercuri 14 mai 2025 | București 9˚C / Cer acoperit

Cel mai scump Paşte din ultimele două decenii. 800 de lei, bugetul mediu pentru masa de sărbătoare

10 aprilie 2025, 19:15

800 de lei este bugetul mediu pe care îl alocă oamenii pentru Paşte, anul acesta. Sunt bani din care vor să pregăteastă meniul de sărbătoare, dar şi să cumpere cadouri pentru cei dragi. Chiar dacă totul este mult mai scump faţă de 2024, oamenii spun că nu renunţă la preparatele tradiţionale. Preferă să ia din economii sau chiar să se împrumute, numai ca să aibă sărbători îmbelşugate.

Puține zile ne mai despart până la Paşte, așa că mulți au început deja pregătirile.

Am luat nişte pulpă de viţel, am luat pentru drob nişte inimioare, nişte ficăţei de curcan.

Alţii încă studiază oferta.

Vreau să văd care sunt preţurile şi atunci, în Săptămâna Mare vom, face cumpărăturile definitive.

Faţă de anul trecut, totul ne va costa mai mult, dar oamenii spun că vor păstra tradiţia.

Meniul de Paşte va arăta la fel ca şi în alţi ani: cu ouă roşii, puţin miel, că nu ne omorâm cu el, verdeţuri.

Nu pun buget. Ce îmi place iau şi aia e. Aia gătim.

Pentru meniul de Paşte şi cadouri, bugetul mediu porneşte de la 800 de lei.

Mihaela Gavril, reserch manager, bancă comercială: 55% dintre români au spus că va fi mai mare decât anul anterior. Pe de o parte, este vorba de comportamentul de achiziţie, dar, în acealşi timp, este vorba şi de contextul economic în care ne aflăm: creşterea inflaţiei, care poate să conducă la acest comportament.

Mădălina Chiţu, jurnalist TVR: Cum sărbătorile înseamnă o cheltuială în plus, 1 din 3 români ajunge să se împrumute în perioada aceasta. Și nu doar pentru a pune pe masă preparate tradiționale, ci și pentru a-și plăti vacanța. Cei care își fac credit ajung să cheltuiască peste o mie de lei de Paşte.

Oamenii apelează la credite pentru că, în actualul context economic, să faci economii pare o utopie.

Radu Ciobanu, profesor de economie, ASE Bucureşti: Suntem statul din Uniunea Europeană unde fiecare persoană alocă cel mai mult din salariul lunar, din venitul lunar, pentru a-şi cumpăra bunuri alimentare. Aşadar, e destul de complicat să fii chibzuit în aceste condiţii.

Economiștii ne sfătuiesc să facem o listă detaliată a cumpărăturilor. Așa ajutăm nu doar reducerea cheltuielilor, ci și risipa alimentară. Şi tot în această perioadă este indicat să rezistăm cumpărăturilor impulsive, chiar dacă suntem atraşi de ofertele comercianţilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite