Ultimele zile de cursuri, începe vacanța de Paște. Directorii nu au încă soluţii pentru zilele în care se susţin probele scrise ale bacalaureatului
Se apropie vacanţa de Paşte. Elevii intră în libere în Vinerea Mare şi vor reveni la şcoală pe 28 aprilie. Pentru cei din anii terminali examenele naţionale bat la uşă. Directorii încă nu au soluţii pentru zilele în care se susţin probele scrise ale bacalaureatului. Cel mai probabil, ceilalţi elevi vor fi trimişi acasă cu teme de rezolvat. Apare însă o idee de modificare în ceea ce priveşte organizarea evaluării naţionale: profesorii din comisii să fie aduşi din alte şcoli. În prezent, ei sunt din aceeaşi şcoală.
De vineri, 18 aprilie, elevii intră în vacanţa de primăvară timp de zece zile. Vor reveni la şcoală pe 28 aprilie pentru ultimul modul de cursuri din acest an şcolar.
Apoi, începe presiunea examenelor naționale: mai sunt două luni și jumătate până la evaluarea națională și doar două luni până la examenul de bacalaureat, care este programat pentru prima dată în perioada de cursuri.
Între timp, pe masa ministrului Educaţiei a apărut o întrebare importantă.
Daniel David, ministrul Educaţiei şi Cercetării: “De ce la nivelul examenului de capacitate, spre exemplu, avem comisii şi preşedinte de comisii din aceeaşi unitate şcolară iar la bacalaureat, din afara centrului respectiv? Sigur, e o practică mai bună la bacalaureat şi probabil va trebui să gândim cum o generalizăm şi avem în vedere acest lucru pentru a ne asigura că potenţialele conflicte de interes sunt reduse la minimum”.
Ideea nu e susţinută de unii dintre directori.
Lucian Popa, director Şcoala Centrală, Bucureşti: „Totuşi, pentru cei de a VIII-a, este primul lor examen important, are o miză mult mai mare decât examenul de bacalaureat. Din acest motiv, ei pot să mai cedeze şi cred că resursa umană din şcoală, faptul că au de-a face cu oameni cunoscuţi îi relaxează şi nu cred că o persoană străină i-ar putea mai mult”.
Aceiaşi directori spun că ar folosi inclusiv la bacalaureat profesorii din şcoală.
Lucian Popa, director Şcoala Centrală, Bucureşti: „Eu aş testa un an de zile să lucrăm şi cu profesorii din şcoală. Adică aş lăsa, într-adevăr, comisia care este formată din preşedinte, vicepreşedinte, membri să fie din afară, dar asistenţii eu i-aş folosi pe cei din şcoală. Toate imaginile se stochează pe suport dur după terminarea examenului şi ele se arhivează timp de trei ani de zile”.
Până la eventuale modificări, directorii trebuie să se ocupe de examenul maturităţii care în acest an se desfășoară în timpul şcolii.
Maria Lidia Șirop, directorul Colegiului Naţional Matei Basarab din Bucureşti: “Nu va fi uşor, pentru că nici competenţele nu s-au desfăşurat foarte uşor şi am simţit că i-am lăsat pe ceilalţi puţin deoparte. Nu poţi să faci bine două lucruri în acelaşi timp. Școala trebuie pregătită. Când ai peste 200 şi ceva de elevi în bacalaureat asta ocupă foarte mult din sălile din şcoală, e clar că ceilalţi vor rămâne într-un online”.
Andreia Bodea, directorul Colegiului Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti: „Unde sunt nouă, zece clase a XII-a nu se poate, ei nici nu pot fi puşi ca sardelele. Şi preşedintele de comisie care vine cu o zi înainte verfică, camerele trebuie să îi prindă pe toţi, nu îi putem pune aşa ca pe nişte soldaţi. Ei nu intră câte 35 într-o sală”.
Raluca Diana Răducanu, directorul Liceulului Teoretic Jean Monnet din Bucureşti: “Să ni se spună ce soluţii sunt, am înţeles povestea aceasta cu asincron, adică noi să le punem nişte lucruri să facă ei singuri acasă, vă daţi seama că toate familiile vor fi date peste cap. Apropo de copilaşii ăştia mici care nu pot fi lăsaţi singuri, trebuie supravegheaţi. Aşa cum s-a întâmplat şi la competenţe, probabil că şi acum se va face ceva, da? Vom face, vom duce examenul la capăt. Dar, la finalul acestui proces, cine va spune că s-a putut va face o gravă eroare”.
Examenul de bacalaureat începe pe 10 iunie.