Cea mai mare devalorizare a leului din acest an. Dan Suciu: Se caută noi niveluri de echilibru pe piața valutară și monetară. BNR, implicată cu toate armele pentru a găsi acest echilibru

23 ianuarie 2019, 20:06

Leul doboară recorduri negative de la o zi la alta. După o şedinţă interbancară cu o devalorizare accelerată, cursul final anunţat de Banca Naţională este miercuri cu peste 4 bani în pierdere faţă de marţi. De la 4 lei şi 71 de bani pentru un euro, la 4 lei şi 75 de bani.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: „E, într-adevăr, o volatilitate mult mai ridicată decât este învățat leul să aibă. Ea vine pe un element constant de necesar de valută, care vine din compensarea importurilor numeroase făcute în ultima perioadă. Acest lucru se cuplează cu necunoscutele legate de structura bugetară și de implicațiile Ordonanței 114, care a rămas fără norme de aplicare„.

Analiștii arată că investitorii și-au pierdut încrederea că economia României va mai crește ca în anii trecuți, motiv pentru care se așteaptă anul acesta la un curs mediu de 4,8 lei pentru un euro. Sunt însă posibile creșteri peste acest prag, în anumite momente.

Şi ROBOR, indicele de schimb interbancar, a crescut. A trecut pragul de 3%, cel mai mare nivel din acest an.

Se caută noi niveluri de echilibru pe cele două piețe, valutară și monetară (…) Banca Națională este implicată în acest moment cu toate armele pentru a găsi și a sprijini găsirea acestui nou nivel de echilibru„, subliniază Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Deprecierea leului va duce la scumpirea produselor aduse din import și la creșterea costurilor pentru serviciile plătite în euro, de la telefonia mobilă la vacanțele în străinătate.

La casele de schimb valutar, euro se vinde și cu 4,78 de lei. La o rată sau o chirie de 350 de euro, costul suplimentar într-o singură lună este de 40 de lei, numai din diferența de curs valutar.

Creşterea ROBOR va afecta ratele pentru creditele în lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite