Ce sume primesc copiii ca bani de buzunar. Psiholog: Copilul trebuie învățat despre valoarea banului, altfel ca viitor angajat va avea niște pretenții nerealiste

13 septembrie 2024, 12:27 (actualizat 13 septembrie 2024, 12:29)

Două treimi dintre părinții care au copii între 12 și 14 ani spun că le oferă lunar, mai puțin de 300 de lei, bani de buzunar.

Copiii cu vârste mai mari primesc mai mult, dar sunt tot mai puțini cei care își permit să le ofere sume pentru micile cheltuieli de zi cu zi. La ce trebuie să fie atenți părinții și cum pot influenţa banii de buzunar comportamentul, vedeți în materialul următor.

Un buget lunar mai mic de 300 de lei. Atât oferă copiilor 66% dintre pãrintii care au copii cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani.

Iar o treime dintre pãrinții care au copii cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani le oferã acestora un buget lunar cuprins între 301 și 600 lei.

Principalele cheltuieli ale adolescenților constau în „ieșiri în oraș” , îmbrãcãminte și încãlțãminte , manuale sau caiete, sau alte aspecte necesare pentru școalã .

În timp ce psihologii spun că banii oferiți fără măsură pot avea un efect negativ asupra copiilor, specialiștii în educație financiară spun că banii dați copiilor trebuie să aibă o destinație clară.

Keren Rosner, psiholog: Părinții trebuie să învețe copilul și adolescentul despre valoarea banilor. Trebuie să ofere bani, dar însoțiți de niște lecții financiare și de condiționarea de a face anumie lucruri, nu neapărat pentru a învață bine, ci pentru a face anumite eforturi pentru a valorifica acei bani. În caz contrar se va instala acea convingere că el merită și i se cuvine și mai târziu pretinde părinților să îl întrețină până foarte târziu, nu accepta refuzul, iar ca viitor angajat va avea niste pretenții nerealiste.

Adrian Negrescu, specialist în educaþție financiarã: Banii trebuie dați copiilor cu măsură, în general cu destinație foarte clară, iar dacă încercăm să îi ducem spre ideea de a-și gestiona banii, de a face economii, trebuie să îi ajutăm să își definească foarte clar o ținta – vor să strângă pentru o bicicletă, pentru o consolă de jocuri etc. Nu ar trebui să dăm bani copiilor pentru că și-au făcut temele, de exemplu, ca o recomepnsă.

Aceeași cercetare realizată de Cult Research pe un eșantion de 404 pãrinți cu copii cu vârste între 12 âi 17 ani mai arată că principalele 5 motive de ceartã dintre pãrinți și adolescenți constau în petrecerea unui timp prea îndelungat pe telefon (65%), lipsa lecturii (44%), întârzierile acasã (31%) și cercul de prieteni al copilului (21%).

Discuțiile în contradictoriu despre bani sunt un subiect care genereazã tensiune doar în cazul a 10% dintre familii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă