Ce recomandă medicii pentru a reduce efectele negative ale trecerii la ora de vară asupra organismului

29 martie 2025, 18:26 (actualizat 29 martie 2025, 18:32)

Ne pregătim să ne potrivim ceasurile după ora de vară. Schimbarea are loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 3 devine ora 4. Odată cu această modificare, zilele devin mai lungi, iar oamenii pot petrece mai mult timp în aer liber. Mulți români spun însă că și-ar dori ca țara noastră să elimine schimbarea orei, mai ales că organismul are nevoie de una-două săptămâni pentru adaptare.

Din această noapte dormim mai puțin cu o oră deoarece, în urma schimbării, ora 3:00 devine ora 4:00.

Medicii susțin că tinerii se pot adapta în cel mult o săptămână la ora nouă, însă pentru persoanele în vârstă adaptarea ar putea dura chiar și trei săptămâni. Schimbarea poate avea un impact semnificativ asupra sănătății. Studiile arată că mulți oameni suferă de insomnii, dificultăți de concentrare, iritabilitate și chiar dureri de cap.

ȘTEFAN BUSNATU, medic cardiolog: Vorbim practic de o eliberare puțin dereglată de melatonină, care este hormonul somnului, de cortizol, care este un hormon al stresului, care are un rol în procesele metabolice, în controlul tensiunii arteriale, în controlul frecvenței cardiace și în această perioadă în care facem tranziția de la o oră la alta, cu scurtarea perioadei de somn, discutăm de riscuri cardiovasculare mai mari.

Medicii recomandă expunerea cât mai lungă la lumină și mișcare pentru o adaptare mai rapidă la perioada caldă.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1917, în timpul Primului Război Mondial, ca măsură de economisire a combustibilului necesar pentru menținerea luminii artificiale. În urmă cu șase ani Comisia Europeană a început să vorbească despre ideea de a renunța la schimbarea orei, realizând un studiu la nivelul țărilor UE, care a arătat că 80% dintre europeni cer încetarea acestei practici.

În 2019, Parlamentul European a votat pentru eliminarea schimbării sezoniere a orei, însă statele membre Uniunii Europene nu au ajuns la un consens. Implementarea proiectului a fost amânată, iar subiectul nu a mai fost deschis.

Motivul ar fi acela că o parte dintre statele membre ale Uniunii Europene, în special cele din nordul Europei, susțin că trecerea la o ora standard ar însemna costuri suplimentare pentru energia electrică. Pe continentul european, schimbarea orei se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei.

ȚĂRILE ÎN CARE NU SE SCHIMBĂ ORA

IslandA

Georgia

Belarus

Azerbaidjan

Turcia

Rusia

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite