Ce ar putea însemna pe câmpul de luptă folosirea armelor occidentale pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei?

Asistență militară pentru Ucraina / Sursa foto: Facebook, V. Zelenski
Asistență militară pentru Ucraina / Sursa foto: Facebook, V. Zelenski
3 iunie 2024, 09:20 (actualizat 3 iunie 2024, 09:26)

Politico a relatat săptămâna trecută că guvernul german „renunță cu prudență la rezervele sale” în ceea ce privește ideea de a permit Ucrainei să lovească ținte militare din interiorul Rusiei cu armele donate, o schimbare de politică care a fost confirmată ulterior de Der Spiegel vineri. Cancelarul german Olaf Scholz, care anterior s-a opus ideii ca Ucraina să lovească Rusia cu arme germane, pare să se fi răzgândit, scrie Novaia Gazeta Europa.

În comentariile anterioare, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că, deși nu există o poziție europeană comună pe această temă, mai multe țări au susținut în mod deschis ca Ucraina primească undă verde pentru a lovi Rusia cu arme furnizate de aliați. Liderii Franței și Marii Britanii au exprimat opinii similare. Noua poziție a lui Scholz vine în contextul în care s-a aflat că și președintele american Joe Biden a aprobat în mod discret ca Ucraina să folosească arme furnizate de Washington atunci când lovește Rusia.

În timp ce politicienii și oficialii occidentali continuă să se certe pe această temă, Novaia Gazeta Europa i-a întrebat pe experții militari care este semnificația acestei mișcări și ce ar putea viza mai întâi Forțele Armate ale Ucrainei (AFU).

Terestre și aeriene

„Ucraina trebuie să lovească teritoriul rusesc pentru a câștiga războiul”, spune Pavel Luzin, cercetător senior la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene, cu sediul la Washington. „Și cu cât are mai multe oportunități, cu atât mai eficiente vor fi aceste lovituri și cu atât mai mare va fi rezultatul lor. Trebuie să lovească nu doar rafinării de petrol, ci și aerodromuri, sisteme de apărare aeriană, stații radar și unități militare importante, inclusiv cartierele generale ale armatei și districtelor militare. Deja face acest lucru cu drone, dar rachetele sunt mult mai eficiente. De asemenea, trebuie să lovească întreprinderile care fac parte din complexul militar-industrial rusesc.”

„Rușii folosesc zonele de la granița cu Ucraina pentru a lansa atacuri cu rachete asupra țintelor civile”, spune Roman Svitan, expert militar și colonel în rezervă al AFU.

„Există sisteme S-300 lângă Belgorod, care sunt folosite pentru a ataca Harkovul. Acestea se află în raza de acțiune a rachetelor ATACMS furnizate de SUA”, continuă Svitan. „Sistemele occidentale de apărare aeriană Patriot și SAMP/T ar putea doborî bombardierele rusești care aruncă bombe pe teritoriul rusesc, care apoi planează spre Harkov și ucid civili acolo”.

„A existat o ambuscadă aeriană reușită [la 13 mai 2023] în regiunea Briansk, în apropiere de satul Klințîi, când rachetele sol-aer Patriot au doborât un avion de vânătoare Sukhoi Su-35, un bombardier Su-34 și trei elicoptere. Acest lucru arată cât de eficient pot fi folosite armele occidentale”.

Svitan spune că nu este sigur cum anume a reușit AFU să realizeze o ambuscadă în spațiul aerian rusesc în mai 2023 folosind sistemul de apărare aeriană Patriot al SUA. Cu toate acestea, el spune că bombele cu planare folosite de Rusia provoacă daune semnificative atât sistemelor de apărare ucrainene, cât și civililor.

„Asistăm la o evoluție lentă în rândul aliaților Ucrainei privind permiterea utilizării armelor occidentale împotriva țintelor de pe teritoriul rus”, a declarat observatorul militar israelian David Sharp pentru Novaia Europa. „Dar primii luptători ai Corpului Voluntarilor Ruși care au făcut incursiuni în Rusia aveau asupra lor puști de asalt belgiene. Doar acest simplu fapt a provocat o mare agitație. Iar rachetele antiradar HARM au atacat sistemele de apărare aeriană rusești din regiunile Belgorod și Kursk. Se discută, de asemenea, despre utilizarea sistemelor cehe de rachete cu lansare multiplă (MLRS) Vampire, similare sistemului sovietic Grad.”

Chiar și artileria convențională și MLRS, spune Sharp, poate fi folosită foarte eficient împotriva trupelor rusești care se adună la granița cu regiunea Harkov.

Potrivit lui Svitan, Suedia a permis deja Kievului să folosească armele sale pentru a ținti Rusia, inclusiv sistemele sale de obuziere autopropulsate Archer, care pot trage muniție convențională cu o rază de acțiune de 60 de kilometri. Deși această distanță nu este suficient de mare pentru a distruge lansatoarele de rachete rusești folosite pentru a ținti Ucraina, orice unități rusești masate în apropierea graniței vor fi totuși în pericol considerabil.

„Armata rusă nu mai poate acumula cu ușurință trupe la granița cu Ucraina pentru a organiza un atac precum cel pe care l-am văzut în regiunea Harkov”, a declarat pentru Novaia Europa Ian Matveev, analist militar în cadrul Fundației Anticorupție a lui Alexei Navalnîi. „Vor exista dificultăți în logistică, iar avioanele rusești vor trebui transferate pe aerodromuri mai îndepărtate. Aerodromurile și sistemele de apărare aeriană vor resimți cel mai mult efectul. O rachetă ATACMS ar putea provoca pagube semnificative. Dar și bazele militare din zona de frontieră vor fi atacate, la fel ca și unele poduri și infrastructuri”.

„Problema este că rachetele furnizate au o rază de acțiune limitată la 300 km, așa că Ucraina trebuie să continue eforturile pentru a-și crea propriile rachete cu rază de acțiune mai mare”, spune Luzin. „De asemenea, trebuie să coopereze cu aliații, iar aceștia trebuie să fie dispuși să furnizeze componentele necesare.”

Țintă evidentă

Sharp spune că există o serie de ținte foarte atractive în Rusia, aflate în raza de acțiune a armelor furnizate Ucrainei de către aliații săi. Autoritățile britanice s-au pronunțat în favoarea permiterii Ucrainei de a trage cu arme occidentale asupra teritoriului rusesc, dar nu se știe încă dacă au fost deja efectuate atacuri cu ajutorul rachetelor britanice Storm Shadow. Acest lucru s-ar putea schimba în zilele următoare.

„Dincolo de impactul militar evident, simplul fapt de a putea lovi Rusia cu arme occidentale puternice ar putea crea un factor de descurajare”, adaugă Sharp. „Dacă Rusia înțelege că echipamentele importante… se află în raza de acțiune a armamentului ucrainean, ar putea fi mai precaută în ceea ce privește atacarea orașelor ucrainene”.

Svitan este convins că și alte țări NATO vor urma rapid exemplul lui Biden, permițând AFU să își îndrepte privirile asupra facilităților militare pe o rază de 300 km de la graniță, vizând în mod specific regiunile rusești Briansk, Kursk, Rostov, Belgorod și Voronej, toate acestea urmând să fie afectate.

„Rachetele ATACMS ar putea lovi lansatoarele de rachete S-300 și aerodromurile pe care se află în prezent bombardierele rusești. Există aproximativ 40 de astfel de instalații care adăpostesc Sukhoi Su-24 și Su-34 care atacă Ucraina. Există semnificativ mai puține astfel de aerodromuri mai departe de granița cu Ucraina. Prin mutarea avioanelor mai departe, Rusia va fi nevoită să crească timpul de zbor, ceea ce înseamnă că numărul de ieșiri la luptă va scădea.”

Svitan subliniază că permiterea loviturilor AFU în interiorul Rusiei nu va fi automat un moment crucial care să modifice întregul curs al războiului. Unitățile adunate în prezent în Rusia pentru ofensiva asupra regiunii Harkov ar putea fi dispersate cu ușurință pentru a nu deveni ținte sigure pentru AFU, subliniază Svitan, adăugând că, chiar și așa, în acest caz, manevrele rusești ar fi totuși perturbate în mod semnificativ. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că opțiunile militare extinse ale AFU în estul Ucrainei îi oferă noi oportunități semnificative.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite