Cazul primului laborator pentru extracția cocainei din România: Românul ar fi fost un infractor respectat în America de Sud, iar pe columbienii angajați i-ar fi plătit cu câte 10.000 de euro
Închirierea chimiștilor, spun surse judiciare, ar fi posibilă pentru perioade destul de scurte și se plătesc sume considerabile pentru a li se obține serviciile.
Pe lângă depistarea unui prim laborator de extragere a cocainei din cafeaua în care fusese inoculată pentru transport, polițiștii antidrog au mai înregistrat o premieră. Un român și-a permis să angajeze doi membri ai unui cartel columbian, specialiști chimiști.
Bărbatul are o poveste desprinsă din filmele cu gangsteri, spun surse judiciare. Și-ar fi început viață infracțională în Bihor, unde s-ar fi ocupat cu escrocherii. În anii 2000, a plecat din țară, cu destinația Columbia, unde s-a remarcat repede.
Ofițer antidrog din cadrul BCCO, Poliția Română: „A pus bazele unui grup infracțional bazat pe skimming și, pentru asta, a fost inclusiv condamnat și a petrecut un timp îndelungat în închisoare. Reușise să scoată milioane de euro din cardurile clonate în Europa și America. A trebuit să crească în lumea infracțională dură din America de Sud și, încet–încet, a trebuit să supraviețuiască și a făcut-o destul de bine.”
Ar fi fost printre primii infractori la nivel internațional care a reușit să cloneze cardurile cu cipuri, de aceea a și strâns foarte mulți bani, susțin surse judiciare. Anii 2014-2016 au fost decisivi, pentru că a pierdut o avere de aproximativ 10 milioane de dolari.
A rămas și fără soție, un fotomodel columbian care s-a recăsătorit cu un milionar cu avere intactă. Atunci a început și implicarea mai activă în lumea drogurilor și a devenit o persoană solvabilă din perspectiva liderilor interlopi columbieni, spun aceleași surse. Și, în cele din urmă, a obținut acordul acestora pentru a-și dezvolta o rețea de traficanți în România, dar și pentru a închiria serviciile celor doi chimiști columbieni.
Ofițer antidrog: „Închipuiți-va că o astfel de resursă e greu de obținut,mai ales că aceste persoane sunt destul de vânate în toată lumea infracțională, deoarece cunoștințele lor se plătesc foarte mult și îți garantează o soluție sigură pentru extracția drogurilor. Astfel de persoane sunt prezente atât în America de Sud, cât și în Europa și sunt destul de protejate. E destul de complicat să accesezi astfel de persoane și probabil că el s-a bazat pe notorietatea și pe încrederea pe care a obținut-o anterior în cadrul grupărilor infracționale”.
Cei doi experți în extragerea drogurilor nu lucrau însă gratis.
Fiecare dintre cei doi chimiști columbieni a primit aproximativ 10.000 de euro pentru numai câteva zile de muncă. În același timp, cel care i-a angajat a trebuit să depună zeci de mii de euro în contul cartelului columbian.
În 1 iulie, în jur de șase kilograme de cocaină au fost introduse în România, disimulate în cafea măcinată. După 11 zile, laboratorul din județul Bihor a fost descoperit de polițiștii antidrog. Surse judiciare spun că vestea acțiunii Poliției Române a ajuns până la liderii cartelului din Columbia, care ar putea lua măsuri după pierderea celor doi chimiști.