Catalogul electronic, folosit în tot mai multe școli, inclusiv în mediul rural
Cataloagele electronice sunt folosite de tot mai multe unități de învățământ, inclusiv cele din mediul rural. Școlile din programele pilot de până acum s-au convins de utilitatea și avantajele lor. Așa că sunt hotărâte să renunțe cu totul la cataloagele clasice, pe hârtie.
În județul Brașov, numărul școlilor care vor folosi catalogul electronic s-a dublat față de anul trecut. Tehnologizarea nu se oprește aici. Copiii de la sat au acces și la calculatoare, laptopuri și table electronice.
Școala gimnazială din localitatea braşoveană Vulcan a introdus catalogul electronic printr-un program cu fonduri europene, la început doar ca probă.
Simona Mesarosiu, director Școală Gimnazială Vulcan: Avem o evidență clară, calculează foarte repede și media anuală, calculează numărul de absențe, motivate-nemotivate.
Toate datele introduse în catalogul electronic sunt printate și arhivate la final de an. Iar la datele elevilor au acces doar ei, profesorii şi părinții.
Simona Mesarosiu, director Scoală Gimnazială Vulcan: Chiar dacă am parolă și user, mă trimite la mail, unde am un cod de securitate format din cifre, dacă nu ai acces și la mail, nu poți să accesezi platforma.
Scoală Gimnaziala Vulcan are deja și table electronice în toate sălile de clasa și tocmai a primt acum și laptopuri noi, care vor înlocui calculatoarele din laboratorul de informatică.
În total, 59 de unități de învățământ din județul Brașov vor folosi în acest nou an școlar cataloage electronice. Un număr semnificativ sunt din mediul rural.
Localnic din comuna Hălchiu: Avem un contact mai apropiat cu școala. Dacă cumva omite copilul să ne anunțe, măcar primim informațiile.
Absolventă de liceu din Brașov: Era mult mai ușor să ne accesăm toate notele, pentru că uneori notele nu erau trecute în catalogul fizic, a fost mult mai ușor să ne calculăm mediile, să vedem în ce situație suntem. Prezența și opțiunea de a transmite anumite mesaje părinților.
Deocamdată, unităţile de învățământ pot apela la astfel de aplicaţii doar private, contra cost. Nu există un catalog electronic pus la dispoziție de Ministerul Educației.
Pentru fiecare elev, firmele de IT percep un anumit tarif și există mai multe companii care oferă cataloage electronice. Multe unități de învățământ din Brașov au cerut sfatul Inspectoratului Școlar, care a analizat ofertele de pe piață.
Valentin Bucur, purtător de cuvânt ISJ Brașov: Marea majoritatea celor care au venit pe piață cu astfel de instrumente, au venit cu instrumente bine puse la punct, stabile, cu tehnologii de ultimă generație. Sfaturile noastre au fost către cele care ofereau capacitățile maxime, la costuri rezonabile
Aproape 1.900 de școli din România vor folosi un catalog electronic în anul școlar 2024-2025, în locul celui clasic, pe hârtie, cu 63% mai multe față de numărul total de anul trecut.