”Casa Verde Fotovoltaice 2024” pentru persoane fizice a început astăzi. Banii alocați pentru nord-vestul țării s-au epuizat în două minute
Două minute, atât a durat până când fondurile din programul Casa Verde Fotovoltaice s-au epuizat în Regiunea Nord-Vest, prima în care s-au deschis înscrierile. Anul acesta finanţarea este de 30.000 de lei, cu obligativitatea de a monta sistem de panouri cu baterii solare. Cei care au reuşit să prindă un loc pe listă dezvăluie cum s-au pregătit pentru a se înscrie în program. Pe unii i-a ajutat inclusiv Inteligenţa Artificială.
9.000 de persoane fizice din nord-vestul ţării au reuşit să prindă finanţari de 30.000 de lei din programul Casa Verde Fotovoltaice. Finaliştii spun că s-au antrenat pentru acest moment.
Tamaș, aplicant Casa Verde Fotovoltaice 2024: Azi mi-au ieşit 44 secunde. Mi-am pregătit documentele, am fost atent să le salvez într-un format mai mic. Le-am pus într-un singur folder, le-am numerotat 1,2,3,4. Cel mai folositor cred că a fost că am folosit un soi de tool pe calculator unde puteam să asignez la anumite combinaţii de taste un anumit text sau chiar un anumit şir de acţiuni. Am folosit chat GPT practic şi l-am întrebat – vreau să completez rapid un formular din tastatură şi ce îmi recomandă şi practic am folosit aplicaţia ce mi-a recomandat-o AI.
În doar două minute, bugetul de aproape 275 de milioane de lei al regiunii Nord Vest s-a epuizat.
Cătălin Burcă, aplicant Casa Verde Fotovoltaice 2024: Am reuşit să depun cererea într-un minut şi 54 de secunde. Am avut o strategie. Mi-am adus toate documentele în format PDF şi le-am comprimat în aşa fel încât să ocupe cât mai puţină memorie ca să se încarce cât mai rapid pe site. Am pus toate pdf-urile într-un singur folder ca să nu le caut în calculator, dinainte mi-am setat ca default să mi se încarce în browser din acel folder. Am avut o singură problemă, faţă de anul precedent a mai fost un cod Captcha care nu s-a încărcat şi a trebuit sădau refresh la pagină.
Alţii au rămas în afara listelor, deşi spun că au încărcat documentele în doar câteva secunde.
Laurențiu Neculăescu, preşedinte, Administraţia Fondului pentru Mediu: Aplicaţia are nişte chei de securitate astfel încât să nu permită încărcarea cu boţi. Vor fi coduri Capcha în interiorul aplicaţiei care vor fi generate random.
Înscrierile pentru locuitorii din celelalte regiuni continuă până pe 8 octombrie. De anul acesta finanţarea creşte de la 20.000 de lei la 30.000 de lei. Asociaţia Prosumatorilor din România anunţă o campanie de informare a viitorilor beneficiari pentru alegerea panourilor şi a bateriilor de stocare.
Dan Pîrșan, preşedinte, Asociaţia Prosumatorilor din România: Prețurile la materialele care compun un sistem fotovoltaic s-au diminuat substanțial. Numai la bateriile litiu, fier, fosfat, prețurile în ultimele 12 luni s-au redus cu 51%.
Dan Tudose, instalator: Sunt mai multe tehnologii disponibile pe piaţă, cele mai pretabile sunt bateriile cu litiu care au un număr de cicluri ce depăşeşte 6.000 de cicluri. Asta înseamnă dacă folosim un ciclu pe zi avem cel puţin 15 ani durată de viaţă a acestor baterii.
Bugetul programului Casa Verde Fotovoltaice pentru toată ţara este de 2 miliarde de lei. Banii ajung pentru 67 de mii de beneficiari. Cele mai mari sume sunt alocate Regiunii Sud-Muntenia, peste 320 de milioane de lei. La polul opus, pentru Bucureşti – Ilfov sunt doar 114 milioane de lei.
Programul continuă luni pentru persoanele fizice din regiunea Centru
Programul continuă luni, 30 septembrie, când vor putea depune documentele persoanele fizice din regiunea Centru, adica cei din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
Sesiunea 2024 de finanţare pentru înscrierea solicitanţilor persoane fizice în cadrul Programului „Casa Verde Fotovoltaice” se derulează în perioada 27 septembrie – 8 octombrie, cu etape de câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni, a anunţat recent Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
Unităţile de cult se vor putea înscrie în program pe data de 9 octombrie 2024, de la ora 10:00, sau până la epuizarea bugetului.
Potrivit instituţiei, conturile utilizatorilor pot fi create înainte de deschiderea oficială a sesiunii de înscriere, ceea ce le va permite acestora să se familiarizeze cu aplicaţia şi să fie pregătiţi în avans. Astfel, în ziua dedicată înscrierii va fi necesară doar încărcarea documentelor solicitate.
Solicitanţii se vor înscrie personal în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice 2024” prin intermediul aplicaţiei informatice, conform următorului calendar: pe 27 septembrie – Regiunea Nord Vest (judeţele: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş) – buget de 274,290 milioane de lei; 30 septembrie – Regiunea Centru (judeţele: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu), buget de 280,050 milioane de lei; 1 octombrie – Regiunea Nord Est (judeţele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui), buget de 319,380 milioane de lei; 2 octombrie – Regiunea Sud Est (judeţele: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea), buget de 242,730 milioane de lei; 3 octombrie – Regiunea Sud Muntenia (judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman), buget de 321 milioane de lei; 4 octombrie – Regiunea Bucureşti Ilfov, buget de 114,120 milioane de lei; 7 octombrie – Regiunea Sud Vest (judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea), buget de 199,2 milioane de lei; 8 octombrie – Regiunea Vest (judeţele: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş), buget de 229,110 milioane de lei.
Documentele pe care solicitantul persoană fizică trebuie să le încarce în aplicaţie sunt: actul de identitate, valabil la data înscrierii în aplicaţie; certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat de la ANAF; certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local; extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie; copia cărţii funciare colective, dacă este cazul.
Solicitantul se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni de înscriere, pentru un singur imobil, iar proiectul se implementează la adresa menţionată ca domiciliu în cartea de identitate.
Cei care au accesat programul statului în anii anteriori nu au dreptul să se înscrie acum.
Cei care vor obține finanțarea vor avea 90 de zile la dispoziție pentru a-și alege un instalator autorizat.
În cazul unităţilor de cult, alocarea bugetară se ridică la valoarea de 20,1 milioane de lei.
Pentru unităţile de cult, documentele solicitate la înscrierea în program sunt: certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat de la ANAF; certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local; extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicaţie.
Şi în acest caz, unitatea de cult se poate înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni, pentru un singur imobil.
AFM precizează că aplicaţia informatică nu permite modificarea/înlocuirea/eliminarea documentelor încărcate de către solicitant.