Carnea de porc, tot mai scumpă. Crescătorii care au ferme comerciale pun preţurile mari pe seama cheltuielilor mari de producție cu furajele și motorina

3 noiembrie 2023, 18:13

Carnea de porc s-a scumpit de la Crăciunul trecut. În luna septembrie, prețurile erau mai mari cu peste 9% față de cele din decembrie 2022 și cu aproape 14% în comparație cu septembrie anul trecut, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică. Carmangeriile din București vând, acum, kilogramul de pulpă cu peste 22 de lei, iar pe cel de ceafă și cotlet chiar și cu 30 de lei.

Crescătorii care au ferme comerciale, anunță însă preţuri mai mari din cauza că au cheltuieli mari de producție cu furajele și motorina. În plus, începând cu 1 noiembrie, sunt nevoiți să plătească salarii mai mari după ce Guvernul a decis că salariul minim brut în agricultură și industria alimentară să fie majorat de la 3.000 de lei, la 3.436 de lei.

Kilogramul de carne de porc în viu se vinde acum la poarta fermei cu un preț cuprins între 9 și 10 lei.

Prețurile sunt chiar și de două ori mai mari la porcii crescuți în gospodării.

Comercianții anunță că dacă vor cumpăra carnea mai scumpă de la fermieri și abatoare atunci vor crește și ei prețurile.

Doar aproximativ 20% din carnea de porc pe care o consumăm mai este românească, conform estimărilor asociațiilor de fermieri. Diferența vine din import.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă