Carnea de porc, pe lista scumpirilor. Comercianții nu exclud o nouă creștere a prețurilor cu până la 10%. Doar 20% din carnea de porc pe care o consumăm este românească
Carnea de porc s-ar putea scumpi și mai mult în pragul sărbătorilor. Comercianții nu exclud o nouă creștere a prețurilor cu până la 10% în contextul în care au fost anunțati deja de către furnizori că vor plăti mai mult pentru unele preparate. Doar 20% din carnea de porc pe care o consumăm mai este românească, iar diferența vine din import, spun reprezentanții fermierilor.
În piețele din București, clienții au început deja să cumpere carne de porc pentru sărbători. Vor să evite aglomerația din perioada următoare, dar și o posibilă scumpire.
Comerciantii spun că prețurile la carnea de porc sunt comparabile cu cele de acum un an. Nu exclud însă o majorare, dacă vor cumpăra marfa mai scump de la furnizori.
Fermieri nu exclud nici ei o creștere a prețurilor în perioada următoare.
Prin telefon, IOAN LADOŞI – preşedinte Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc: Ne aşteptăm (…) ca pe măsură ce ne apropiem de Crăciun, lumea să încerce să-şi facă aprovizionarea. Iar asta înseamnă simplu o creştere a cererii. Şi pe măsură ce creşte cererea evident că aceasta este de regulă însoţită şi de o creştere a preţului.
CĂTĂLIN DEACU – jurnalist TVR: Carnea de porc s-a scumpit ușor de la începutul acestui an. De exemplu, în luna octombrie în țară prețurile erau mai mari, în medie, cu aprope 3% decât în decembrie 2023, arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică.
Doar 20% din carnea de porc pe care o consumăm este românească, potrivit fermierilor. Diferența de 80% vine din import, în condițiile în care producția locală a fost redusă, în ultimii ani, mai ales din cauza pestei porcine africane.