Carantină de noapte de la ora 20.00 și magazinele închise la ora 18.00, în weekend, la o incidență de peste 4 cazuri la mia de locuitori. Peste 7,5 cazuri, restricțiile se extind în toată săptămâna

25 martie 2021, 14:26

Declarații la Guvern:

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu:

– am adoptat în Guvern costul standard per elev rămâne la 6111 de lei, rămâne același. În acest an avem creșteri de 16%, 26% și 36%.

– este prima oară când avem un cost standard per elev diferențiat pentru zona rurală. Creșterea e de 36%, a ajuns la 526 de lei.

 

Dr. Raed Arafat:

– Mâine se publică hotărârea, deci se aplică imediat după publicare.

– când se ajunge la 4 la mie, se convoacă comitetul și se aplică măsura

– comitetul si DSP-ul pot propune în continuare carantinări de zone

– declarația este necesară doar după ora 20.00

– livrarea la domiciliu continuă, tot ce a fost continuă, acestea sunt doar măsuri suplimentare.

– sportul de performanță nu intră la măsura închiderii sălilor de fitness

– măsura carantinării nu este doar după incidență. Fiecare localitate – DSP și INSP analizează și propune. Fiecare zonă trebuie să meargă după evaluarea de acolo. Să nu avem măsuri interpretabile între localități. Nu cred că putem să facem comparația că am făcut asta (n.r., vacanța prelungită a copiilor), ca să păstrăm magazinele deschise.

– (referitor la restaurante și spații închise): orice fel de perete e perete. Dacă este închis, indiferent de materialul din care e făcut, înseamnă spațiu închis.



Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu:

– modul de calcul al incidenței este la 14 zile, doar că ne uităm la 14 zile începând cu a 3 a zi în urmă. Diferența nu este fenomenală, este una care întârzie adoptarea unor măsuri, poate face asta dacă trendul este crescător, dar nu în mod fundamental. La săptămâna aceasta, diferența este de două zile.


Ministrul de Interne Lucian Bode:

– Legea 55 – amenzi pentru operatori economici care nu respectă măsurile – suspendarea activității. În practică s-a constatat că anumiți operatori economici sancționați pentru astfel de fapte au continuat să încalce legea. Inutilă sancțiunea, deci se propune o sancțiune complementară:  închiderea pentru 15 sau 30 de zile.

– afișarea la loc vizibil a mesajului că spațiul este închis momentan pentru nerespectarea măsurilor.

– sancțiunea complementară se materializează direct, prin aplicarea sigiliului.

 


Dr. Raed Aafat:

HG 20/2021

– incidența de peste 4 la mie, în weekend – vineri-duminică, circulația e permisă până la 20.00, nu până la 22.00, iar la operatorii economici activitatea să fie permisă până la 18.00. Revenirea se face la incidență de sub 3 la mie,

– incidența depășește 7,5 la mie – circulația permisă până la 20.00 și magazine deschise până la 18.00 pe toată săptămâna. Revenirea se face dacă incidența scade sub 7 la mie.

– operatorii trebuie să știe câte persoane intră, se aduc clarificări prin ordin de ministru.

– sămbătă și duminică – 27,28 martie – sărbătorile care vin acum – Pesah (n.r. sărbătoare evreiască) – măsura va fi extinsă până la 22.00 – doar pentru persoanele care merg la sărbătoare.

– noaptea de 3 spre 4 aprilie- se va permite circulația pers în 20.00 – 02.00 – pentru slujbe religioase catolice.

– pentru Paștele ortodox – se va rediscuta, actuala HG e valabilă până în 14 aprilie.

– operatorii economici care fac fitness vor avea activitatea suspendată pt incidența de peste 4 la mie si se va relua la 3,4 la mie.

– lista țărilor care sunt cu risc epidemiologic ridicat – noutatea e că Marea Britanie nu se mai află pe listă

 


Premierul Florin Cîțu: astăzi am luat câteva decizii, prin HG, vor fi prezentate de Raed Arafat. În aceeași ședință am luat măsuri pt mediul de afaceri. În special pentru HoReCa. Vom trimite încă 50.400 de doze de vaccin în Republica Moldova.

– în aprilie vom primi 4,9 milioane, în mai – alte 5 milioane. În total, până la finalul lunii septembrie ar trebui să avem 25 de milioane de doze.

– această hotărâre a CNSU modifică modul de calcul al ratei de incidență. Cele două formule nu au implicații reale semnificative, doar un decalaj nesemnificativ.

-măsurile pe care le luăm vor duce la dezbateri în spațiul public. Scopul nostru este de a menține economia deschisă. Au efectul de a reduce efectele pandemiei și de a amplifica campania de vaccinare.

– să căutăm soluții pentru a-i testa pe elevi la întoarcerea la școală.

 

ACTUALIZARE: Luiza Gireadă are detalii:

– de la depășirea pragului de 4 cazuri la mia de locuitori se modifică atât condițiile de ieșire din casă, cât și funcționarea magazinelor.

– în cazul în care rata de incidență este între 4 – 7,5 cazuri la mia de locuitori, atunci, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, carantina de noapte se aplică de la ora 20.00, și nu 22.00, cum e acum.

– în aceeași situație a ratei de incidență de minim 4 la mia de locuitori și magazinele trebuie să se închidă la ora 18.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.

– dacă rata depășește nivelul de 7,5 la mia de locuitori, atunci avem restricții dure, atât în weekend, cât și în timpul săptămânii, adică magazinele se închid la ora 18.00, iar carantina de noapte se aplică de la ora 20.00.

– sălile de sport și de fitness nu vor mai putea fi deschise când se atinge pragul de 4 cazuri la mia de locuitori.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Una dintre principalele măsuri pe care autoritățile le iau în considerare se referă la carantina de noapte, acea perioadă în care nu putem să ieșim din case decât cu declarație și motiv întemeiat.

În prezent, ora de la care trebuie să prezentăm o astfel de declarație este 22.00. Potrivit propunerilor făcute de specialiștii în sănătate, restricția s-ar impune de la ora 20.00.

O altă măsură se referă la funcționarea magazinelor și a mall-urilor. S-a propus ca și programul acestora să fie redus, să nu mai fie deschise până la ora 21.00, ca acum, ci doar până la ora 16.00 sau 18.00 – ambele variante sunt în lucru. În weekend ar urma să fie un program mai strict și mai scurt pentru magazine, pentru că atunci se produce aglomerație.

Sunt și alte propuneri care vizează ieșirea copiilor în locurile de joacă. Specialiștii în sănătate spun că acestea ar trebui închise. De asemenea, la evenimentele private, printre care se numără nunțile și înmormântările, ar trebui să participe un număr mai mic de persoane.

Și în magazine ar trebui să fie limitat numărul de clienți.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite