Captură record de droguri în România: 200 de kilograme de heroină și peste 100 de kilograme de ecstasy. Surse judiciare spun că ar fi vorba despre o grupare infracțională kurdă
În parcarea de lângă localitatea Căţeasca, din județul Argeș, parchează în special șoferii turci de tiruri, spun polițiștii.
Remorcile ce par abandonate sunt perfecte pentru a ascunde o mare cantitate de droguri, explică oamenii legii.
Într-o astfel de remorcă au găsit polițiștii antidrog peste 232 de mii de pastile de ecstasy.
Surse judiciare spun că ar fi vorba despre o grupare infracțională kurdă, urmărită de mai mult timp. Gruparea e suspectată că trecea prin România cu heroină, care trebuia să ajungă din Iran în Occident, iar de acolo, pe același traseu, erau transportate droguri sintetice către Orient.
Anul trecut au fost depistate 200 de kilograme de heroină. Între timp, polițiștii au aflat și de traficarea unor cantități mari de ecstasy.
Recent a fost reținut liderul celulei din țara noastră. Surse judiciare susțin că centrul de putere al grupării ar fi în provincia Hatay din Turcia.
Cătălin Țone, expert antidrog: Cred eu că o parte din această cantitate de droguri era destinată Orientului Mijlociu pentru a fi folosită de către extremiști, de către soldați pentru a potența capacitatea lor de luptă. Rețeaua era coordonată de către kurzi, din Turcia, care provin dintr-o zonă sensibilă, o zonă în care preocuparea pentru trafic e o uzanță și o afacere importantă, e vorba de zona Hatay.
Gruparea, susțin surse apropiate anchetei, acționa în stilul clasic de organizare a mafiei orientale. Înființa parcări private pe tot traseul de livrare a drogurilor, la o distanță de o sută de kilometri una de alta, din Iran, pe ruta balcanică, spre Occident.
În parcarea din Argeș au fost reținuți doi cetățeni turci de etnie kurdă, care ar fi trebuit să păzească și să distribuie pastilele de ecstasy din depoziul improvizat în remorcă și să supervizeze tranzitul de heroină din acel punct.
Specialiștii spun că astfel de rețele infracționale lucrează de multe ori în beneficiul unor grupări teroriste.
Dr. Ștefan Popescu, analist de politică externă: Orientul Mijlociu a devenit o adevărată piață de consum, au apărut adevărate narcoeconomii în zone confuze din această regiune. În plus, zonele kurde se află pe rutele cele mai importante ale traficului de droguri. Există o suprapunere cvasiperfectă între rutele drogruilor, rutele comerțului cu arme și bineînțeles grupările teroriste.
Într-o singură operațiune, Poliția a confiscat heroină și pastile de ecstasy pentru care traficanții ar fi câștigat zeci de milioane de euro.