Candidatul la președinție Victor Ponta spune că va opri exporturile de cereale ucrainene prin România

Victor Ponta (Foto: Autor: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO)
7 aprilie 2025, 17:48 (actualizat 7 aprilie 2025, 18:00)

Candidatul la președinția României, Victor Ponta, a declarat luni că va opri exporturile de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră ale țării, dacă va fi ales, pentru a proteja fermierii locali, dar a promis că va apăra Republica Moldova vecină în cazul unui atac rusesc, potrivit Reuters.

O declarație similară a fost făcută și de fostul candidat la președinție Călin Georgescu, înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, din luna noiembrie, tur anulat ulterior de CCR.

România, stat membru al Uniunii Europene și al NATO, va organiza un nou tur de alegeri prezidențiale în luna mai, după ce scrutinul din decembrie a fost anulat din cauza acuzațiilor de amestec al Rusiei, acuzații negate de Moscova. Rolul Bucureștiului în NATO și în UE, precum și ajutorul acordat Ucrainei vecine, se află în centrul atenției.

Președintele României are un rol semi-executiv, explică Reuters, care include conducerea consiliului (n.r., CSAT) ce decide asupra ajutorului militar și a cheltuielilor pentru apărare, și poate exercita dreptul de veto în cadrul voturilor din Uniunea Europeană care necesită unanimitate.

Ponta, în vârstă de 52 de ani, este un fost prim-ministru de stânga ale cărui convingeri politice au devenit ultranaționaliste. Potrivit sondajelor de opinie, are șanse să ajungă în turul doi al alegerilor, alături de liderul opoziției de extremă dreapta, George Simion, candidatul de rezervă al favoritului de extremă dreapta interzis în urma scrutinului anulat.

România a contribuit la exportul a aproximativ 29 de milioane de tone de cereale ucrainene prin portul Constanța de la Marea Neagră în cei trei ani de la invazia Moscovei, devenind principala rută alternativă de ieșire pentru Ucraina.

A existat o politică de favorizare a cerealelor ucrainene în ceea ce privește accesul la facilitățile portuare în ultimii ani, în detrimentul cerealelor românești, iar fermierii români au fost puternic afectați de acest lucru”, a declarat Ponta pentru Reuters, într-un interviu.

El a spus că va menține alte măsuri deja în vigoare pentru sprijinirea Ucrainei, inclusiv tranzitul de arme și instruirea piloților ucraineni.

SUSȚINE SCHIMBĂRILE „RADICALE” DIN SUA

Ponta, care a demisionat din funcția de prim-ministru în 2015 după tragedia din Colectiv și a cărui primă candidatură la președinție în 2014 a fost împiedicată de obstacolele birocratice impuse de guvernul său votului românilor din diaspora, a declarat că susține ceea ce el numește „schimbarea radicală” care are loc în Statele Unite.

„Trebuie doar să fim pragmatici și să înțelegem că, la Washington, lucrurile s-au schimbat fundamental și… că putem avea o relație bazată pe criterii diferite: pragmatism, interes comun și colaborare militară”, a spus Ponta.
„Slavă Domnului că joc golf și slavă Domnului că nu-l bat pe președintele Trump la acest joc. Mă bate el, la limită, dar mă bate.”

El a declarat că va susține creșterea cheltuielilor pentru apărare ale României la peste 3% din PIB în 2026, față de 2,5% planificat pentru acest an, și a precizat că se va concentra pe dezvoltarea bazei aeriene militare de la Mihail Kogălniceanu, un obiectiv strategic care găzduiește trupe americane.

Ponta a afirmat că abordarea sa „România pe primul loc” în cadrul UE și NATO se va concentra pe sprijinirea aderării Republicii Moldova și a țărilor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană, precum și pe consolidarea parteneriatelor strategice cu Polonia și Turcia, principala putere militară de la Marea Neagră.

„Cred că România poate sprijini Moldova în caz de agresiune,” a spus el. „Realist vorbind, România nu poate sprijini o altă țară, fie ea Ucraina sau alta. Dar are capacitatea de a face asta pentru Moldova.”
Ponta a mai declarat că nu susține introducerea parteneriatelor civile pentru cuplurile de același sex.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite