Căminele de bătrâni, printre cele mai rentabile afaceri. Din 2008, profiturile au crescut de 260 de ori

15 iulie 2023, 16:43

170 de mii de lei. Acestea erau profiturile înregistrare de căminele de bătrâni în 2008. 14 ani mai târziu, acestea au ajuns la 46 de milioane de lei, adică o creştere de 260 de ori.

DRAGOŞ POROJNICU, jurnalist TVR: Anul trecut, profiturile din căminele de bătrâni au fost realizate cu numai 1620 de angajați. Statisticile indică faptul că cele mai multe firme au mai puțin de 10 angajați, media fiind de 3 pe societate.

Specialiștii spun că, la cum arată datele statistice oficiale legate de îmbătrânirea populației şi de valul uriaș de ieșiri la pensie din următorii 7-8 ani, se așteaptă ca acest tip de business să devină unul dintre cele mai profitabile din România.

ADRIAN NEGRESCU, autorul studiului: Ministerul Muncii, cel al Sănătății, Ministerul Familiei ar trebui să vină urgent cu o strategie națională în acest domeniu, care să vizeze construcția de cămine de bătrâni, de stat, cu fonduri europene. Decrețeii reprezintă o adevărată bombă cu ceas pentru sistemul de pensii și asistență socială din România. Nu văd, în prezent, cum va reuși statul să rezolve această problemă majoră, în condițiile în care nu vine cu măsuri eficiente pentru stimularea natalității, pentru creșterea numărului de locuri de muncă.

Potrivit datelor furnizate de lnstitutul Național de Statistică, populația vârstnică a țării noastre a depășit-o cu peste 20% pe cea tânără, cu vârste de până în 14 ani, iar perspectivele următorilor ani indică o accentuare a acestui fenomen.

Numărul celor de peste 65 de ani, de exemplu, a trecut de 3,8 milioane de persoane, în timp ce numărul copiilor este de numai 3,19 milioane.

BOGDAN VOICU, sociolog, Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Academia Română: Discutăm de două tipuri de bătrâni care ajung în căminele de bătrâni. Unii dintre ei sunt cu resurse mai puține. Au copii sau nu au deloc, și au pierdut relația cu ceilalți și nu au resurse și atunci pentru ei nu are cine să protesteze și să vorbească, și atunci ei accesează căminele ieftine și sunt tratați prost. Cealaltă categorie sunt cei care au copii, vin din familii mai înstărite și își permit să își cumpere servicii mai costisitoare.

Cele mai multe cămine de bătrâni se află în București, Ilfov, Timiș, Argeș și Constanța.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite