Căminele de bătrâni care nu au autorizaţie de securitate la incendiu ar putea fi închise. ”Nu am unde să mă duc. Nu am pe nimeni care să mă întreţină”

23 mai 2024, 19:21 (actualizat 23 mai 2024, 19:33)

Multe cămine de bătrâni s-ar putea închide, pentru că nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu. Şi le este şi foarte greu să o obţină din diverse motive, inclusiv financiare. Punerea în aplicare a noilor reguli i-ar costa sute de mii de euro.

Aşa că cer autorităţilor o păsuire de doi ani pentru implementarea normelor. Autorităţile au pornit deja în controale şi unele azile de bătrâni s-au ales cu ridicarea licenţei, ceea ce înseamnă că în 30 de zile trebuie să oprească activitatea.

”Sunt în acest cămin de cinci ani şi jumătate. Aici e casa mea, aici trăiesc pentru că nu am unde să mă duc. Nu am pe nimeni care să mă întreţină”, spune un bebeficiar.

Alina e asistent social şi furnizor de servicii sociale de 14 ani. Lucrează în două cămine de bătrâni, iar licenţa unuia dintre ele i-a fost ridicată.

Alina Aldescu, asistent social: Asta înseamnă că în 30 de zile eu trebuie să închid. (De ce? Ce nu era conform?) Nu respectăm ordinul din decembrie 2023, mai exact nu avem detecţie de fum iluminat, nu avem coridoare de 2 metri 20 şi căi de evacuare de 1.40.

Aproximativ 300 de mii euro ar costa-o alinierea celor două cămine la toate standardele.

Alina Aldescu, asistent social: Doi dintre beneficiari au fost luaţi acasă, alţi şase au fost relocaţi într-un alt centru, iar ceilalţi am primit adrese, scrisori, telefoane, vizite de la aparţinători, cei care au aparţinători, că am şi cei care nu au, mesaje disperate că nu pot să fie luaţi acasă, că au sunat la alte cămine şi că nu îi primesc pentru că sunt în aceeaşi situaţie ca şi mine şi nu pot fi îngrijiţi în familie.

Situaţia se repetă în multe cămine, aşa că pe familii le cuprinde disperarea.

Cerasela Rogen, aparţinător: Am încercat cu cineva înainte să o duc într-un institut, am încercat să iau o doamnă, în primul rând că îmi trebuiau două că 24 din 24 mama având Alzheimer şI demenţă senilă nu poate să rămână singură nici măcar cinci minute. Şi atunci am zis hai să încercăm la cămin şi ea s-a adaptat extraordinar.

Ordinul 179, adoptat acum câteva luni, prevede că centrele de bătrâni au nevoie de autorizaţie de securitate la incendiu cât mai repede. Cei din domeniu cer o păsuire de minimum doi ani pentru implementarea măsurilor dispuse.

Katia Cicală, patronatul Furnizorilor Privaţi de Servicii Sociale: Există pericolul că sistemul să intre în colaps. Odată ce aceste cămine se vor închide atunci toţi aceşti vârstnici care toţi au probleme de sănătate şi nu uşoare pentru că altfel nu ar fi ajuns să fie îngrijiţi în aceste centre spcializate ar ajunge în spitale.

Colonel Sergiu Gherman, IGSU: Ideea este următoare, că nimeni nu a vorbit de închidere. Nu există. Dacă dumneavostră îmi arătaţi undeva unde scrie că ISU închide căminul de bătrâni. Da, este recomandare. Decizia, dacă aţi citiți cu atenţie este AJPIS.

Cei care conduc azile private de bătrâni au și alte nemulţumiri.

Nina Maria Diaconescu, director centru privat: Una este să vii şi să dai amendă că nu sunt mopurile de cinci culori şi alta este să dai amendă în momentul în care mizeria este peste limita acceptabilului. Trebuie legea aplicată după domeniul şi după tipul de servicii şi cui ne adresăm, nu aşa otova.

Ministerul Muncii urmează să pună în consultare publică normele de aplicare a legii care reglementează administrarea căminelor de îngrijire a persoanelor vârstnice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite